Tortellini och färska sommargrönsaker i krämigt pistageörtsmör

 
Har jag berättat för er om min kärlek till nötter? 
 
 
Jag äter nötter nästan varje dag. Jag skulle inte säga att jag är besatt (eller jo kanske lite) men jag skulle inte klara mig utan dem. Inte nog med att nötter är en suverän fettkälla så ger det också så god smak till så mycket. 
 
Mina favoriter är jordnötter, pecannötter, valnötter, pistagenötter, sötmandlar och cashewnötter..okejdå det kanske inte finns så många kvar när jag tänker efter. Men ni förstår min poäng, jag tycker de är suveränt goda!
 
 
Jag gjorde en grillad krämig potatissallad med mandel- och basilikasmör  för ett tag sedan och sedan dess har jag inte kunnat släppa hur gott det blev att använda nötsmöret som huvudsaklig smaksättare. 
 
Jag är flitig på att använda jordnötssmör i väldigt många av mina efterrätter som, HÄR, HÄR och HÄR. Men nu när jag äntligen har förstått att det går att göra nötsmör på alla nötter så kan jag inte sluta. 
 
Det är bara så gott...
 
 
Pistagenötter har jag gjort smör på förut och första gången jag provade var när jag gjorde pistagesmör till mina semlor förra året. Jag säger inte med underdrift att det var den GODASTE semlan jag någonsin ätit. Så när jag gjorde chocolate chip mint- & pistageglass för några veckor sedan så var mina förväntningar skyhöga. Och det blev ju också en hejdundrande god glass om jag får säga det själv! 
 
Så när jag skulle använda pistagesmör tillsammans med färsk tortellini var givetvis mina förväntingar också skyhöga. Här gör jag dock det i en ny variant. Jag låter pistagenötterna vara grovt hackade och så blandar jag det med smör, istället för att göra smör på själva nötterna. Jag menar, okej, nötsmör är som sagt gott men hur gott är det inte att ibland använda sig av riktigt smör?! 
 
 
Jag behövde aldrig oroa mig för att det inte skulle bli bra för pistageörtsmöret förgyllde hela den här rätten och det behövdes inget mer för att göra den godaste tortellinin jag ätit. Tortellini som i vanliga fall för mig är en enkel vardagsrätt som man snabbt rör ihop när tiden inte räcker till blev istället en lyxigare variant som jag skulle kunna äta vilken vardagskväll som helst men också bjuda mina gäster på en härlig sommarkväll. 
 
Och vet ni vad som gör den här suverän? Du kan äta tortellinin precis som den är men den passar också alldeles utmärkt ihop med en grillad köttbit eller varför inte en laxfilé? Jag älskar när man kan kombinera ihop en rätt med precis vad som helst annat. Det passar liksom till allt och HUR BRA är inte det? Plus att om du har en gäst som är vegetarian eller om du själv är det så passar den ju till er också!
 
Åh jag höll på att glömma, den är minst lika god ljummen som kall! SUPER!
 
 
Det hela är mycket enkelt. Du väljer din favorit bland den färska tortellinin eller någon annan fylld pasta som du tycker om. Jag valde också mina favorit grönsaker, en blandning av röd paprika, zucchini, sparris, körsbärstomater (de är som bäst och GODAST just nu, KÖP, KÖP!) och majs. 
 
Pistageörtsmöret är verkligen himmelskt och jag är beredd på att göra en ny omgång bara för att ha på mackan. Tänk på en god surdegsbaguette till en mustig soppa i höst...ÅH...
 
Hursomhelst smöret är gjort av rostade saltade pistagenötter, rumstempererat smör, färska örter (går utmärkt med frysta också), riven parmesanost och pressad vitlök. När du fräst på dina grönsaker och blandat ner din färska nykokta tortellini med grönsakerna låter du pistageörtsmöret smälta ner och bilda den mest fantastiska krämiga pasta du någonsin gjort. 
 
Jepp, jag skojar inte. Och vet ni? Det är allt och rätten tar max 30 minuter att göra. HUR BRA LIKSOM?! 
 
 
Tortellini och färska sommargrönsaker i krämigt pistageörtsmör
6 personer
 
Pistageörtsmör 
 
100 g rumstempererat smör 
1 dl färska örter, en blandning av basilika, oregano & timjan * 
1 dl rostade saltade pistagenötter, hackade 
1 vitlöksklyfta 
1 dl riven parmesan 
Salt & peppar 
Citronzest, valfritt 
 
Ta fram smöret i god tid så att det är mjukt. Lägg det i en skål tillsammans med finhackade örter och pistagenötter. Pressa ner en vitlöksklyfta och blanda runt smöret väl. Riv parmesanost och blanda ner det i smöret. Smaka av med citronzest (valfritt), salt och peppar. 
 
* Du kan använda örtkryddor provencale från Findus som finns i frysdisken. 
 
Tortellini med färska sommargrönsaker 
 
2 msk olja 
1 majskolv
1 röd paprika
1 knippe sparris
1 liten zucchini
2 dl körsbärstomater 
500 g färsk tortellini (jag använde tomat & basilika) 
1 dl vit balsamvinäger 
Salt & peppar 
Färsk basilika, till garnering 
 
Börja med att skära av majsen från majskolven och dela det i mindre bitar. Skiva sedan zucchini och paprika i skivor och dela sparrisen i mindre bitar. 
 
Värm en stekpanna med olja i. Häll ner majs, paprika och sparris och fräs i cirka 5 minuter. Häll därefter ner zucchini och hela körsbärstomater och fräs ytterligare tills grönsakerna mjuknar i cirka 5-10 minuter. Under tiden kan du hälla på ungefär 1 dl vatten som grönsakerna kan puttra i. Tänk på att innan du häller ner den kokta tortellinin till grönsakerna ska det endast vara en liten skvätt av vattnet kvar. *  
 
Koka upp vatten i en kastrull och koka den färska tortellinin enligt anvisningarna på paketen. När tortellinin är klar, häll av vattnet och häll ner tortellinin i stekpannan med grönsakerna när de är redo. *
Häll på den vita balsamvinägern. Låt det hela sjuda och reducera ner litegrann så att det endast är lite "sås" kvar, i cirka 2 minuter. Ta bort stekpannan från plattan och häll ner pistageörtsmöret. Blanda ordentligt så att allt smör smälter. 
 
Garnera med färska basilikablad och hugg in direkt! 
 
 
Om man dessutom får tortellini över så kan jag lova er att den smakar minst lika gott dagen efter, om inte bättre. Det gjorde åtminstone min! 
3 kommentarer

Kategorier: Huvudrätter, Pasta;
Taggar: Körsbärstomater, Majskolv, Pistageörtsmör, Sparris, Tortellini, Zucchini

#1 - - ɑ n n i k ɑ:

Gott :)

#2 - - rainfallz:

Vad gott det ser ut! Ser fram emot att prova denna :)

Svar: Vad roligt att du vill prova! Hoppas du också tycker om den :)
Alicia Hedlund

#3 - - Külli:

Det var verkligen gott!!! Kanske lite för lång tid för grönsakerna, men det är beroende hur späda de är. Åt det tillsammans med chili- o lime marinerad kycklingfilé. Nämmm (estnisk variant för mums)

Svar: Åh tusen tack för att du kom tillbaka och kommenterade. Så roligt när andra testar ens recept. Vad kul att du gillade det :). Tack!
Alicia Hedlund