Honung- och harissagryta med kyckling, kikärtor & fetaost + saffransris med mandlar, apelsin & granatäpple

Jag hoppas ni inte har tröttnat på saffran!
 
För det har åtminstone inte jag. Jag får väl erkänna att jag inte direkt längtar efter en lussebulle nu men däremot så har jag inga problem med att äta saffran i mat när som helst på året. Jag älskar det och framför allt som smaksättning i mat tycker jag det är fantastiskt. 
 
Hur känner ni för att använda saffran i maten? Jag har delat med mig av en fantastiskt god vitlöksrostad saffransaioli och en krämig rigatoni med purjolök och färsk salsiccia smaksatt med saffran tidigare. 
 
Ahh, den saffransaiolin alltså. Vilken tur jag påminner er om att den finns för nu blir jag själv sugen på att göra den igen!
 
Men idag ska vi prata om den här kyckling- och kikärtsgrytan som är smaksatt med en hemmagjord harissa och honung och serveras med smulad fetaost och det bästa av alla världar --> saffransris med mandlar, apelsin och granatäpple. 
 
Efter jag tagit första tuggan var det svårt för att inte fnittra av förtjusning. Jepp, sådana saker har jag för mig när jag får smaka på något som får mina mungipor att gå från ena örat till det andra. Jag är en matnörd jag vet. Men jag älskar det! 
 
Så ska vi börja med att få det vattnas i munnen på er genom en förklaring av den här enkla grytan som kommer värma era kroppar nu när minusgraderna har kommit. Åtminstone har de kommit till Göteborg. Det som smaksätter hela grytan och ger en fantastiskt god smak är en hemmagjord harissa. Harissa är en röd sås som jag skulle vilja säga är en som en chilipasta. Jag har nämligen gjort min egna harissa efter det HÄR receptet där söt ugnsrostad paprika mixas samman med chilipeppar, tomatpuré och vitlök. Resultatet blir en fantastiskt god sås som man kan smaksätta olika grytor med men också använda som tillbehör. 
 
Jag vet att det finns harissa att köpa färdig i affären men eftersom det var minst lika enkelt att göra egen så tyckte jag att det såklart var bäst. Sen har jag massor av torkad chili kvar efter min chiliplanta som jag hade i somras. Faktum är att efter första gången provat göra harissa på mina egna chilis och att det resulterade i den här fantastiskt goda grytan så kommer jag göra harissa på det jag har kvar också. Så gott blev det. <--SANT! Har ni provat harissa? 
 
Harissa används i det nordafrikanska köket och därför tycker jag att smakerna i den här grytan passar perfekt. Jag använder kycklinglår som får koka i ungefär 60 minuter i den goda såsen för att de blir så otroligt möra och ger god smak till grytan. Såsen i grytan görs på kokosmjölk och harissa men smakerna förhöjs med hjälp av honung, kanelstång och ingefära. 
 
För att fylla ut min gryta hällde jag ner kikärtor, spetspaprika och morötter. Det går knappt att utesluta. Nepp, kikärtorna gör bara grytan fullständig. 
 
Fetaosten går inte heller att välja bort. Jag kan sträcka mig till att ni inte tål det MEN inte annars. För den smulade fetaosten sätter sin prägel till det hela. Jag tjatar alltid om HELHETEN och det är verkligen sant. Allt tillsammans gör det så fantastiskt gott. Så nu när vi går vidare och pratar om det här saffransriset så förstår ni att det INTE går att plocka bort saffranet. NEJ, NEJ, NEJ. Det gör typ ALLT till den här rätten. ÅHHH så gott är det!
 
Du kokar riset tillsammans med kokosmjölk och saffran. Det går bra att använda vatten om du vill det, men jag älskar smaken från kokosmjölken. För att få till ett riktigt bra ris tycker jag att det blir som bäst om det får stå och dra under lock i minst 10 minuter innan man "fluffar" upp det med en gaffel. 
 
Därefter smaksätter ni riset med apelsinzest, hackade salta mandlar och granatäppelkärnor. Ja ni hör ju själva. Vilken grej alltså! Jag sa innan att jag hade svårt för att inte fnittra efter första tuggan och jag måste medge att dagen efter när jag åt resterna till lunch så kunde jag inte hålla mig. Den blev alltså bara bättre...AHH älskar när matlådorna slår gårdagens middag. High-five på den, eller hur?! 
 
Så detta är en härlig vardagsrätt som går snabbt och enkelt att göra om ni har harissa till hands. Annars är det bara att förbereda och göra sin egen harissa någon dag innan ni tänker göra den här grytan eller att ni köper färdig i butiken. Vet dock inte om den är lika god som när man gör själv. Låt mig veta om ni provat! Denna vardagsrätten är dock något extra och jag lovar er att en kall dag som denna kommer denna grytan att värma er gott. Smakerna passar perfekt för årstiden och för er som är sugna på att faktiskt tillaga en måltid som får era mungipor att gå från ena örat till andra borde definitivt göra den här!
 
Honung- och harissagryta med kyckling, kikärtor & fetaost + saffransris med mandlar, apelsin & granatäpple 
4 personer 
 
1,5 dl harissa * 
3 dl kokosmjölk (gärna den tjocka varianten) 
3 msk soja 
2-3 msk flytande honung 
1 tsk färsk riven ingefära 
2 stycken vitlöksklyftor 
1 kanelstång 
1 röd spetspaprika 
3 stycken morötter 
4 stycken kycklinglår 
230 g kikärtor 
 
1 paket smulad fetaost  
Färsk hackad persilja 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Värm en gjutjärnsgryta på spisen. Krydda kycklinglåren med salt & peppar och stek dem i en skvätt olja i grytan. Börja med skinnsidan nedåt och stek dem tills de får en gyllenbrun färg. Vänd och stek undersidan i cirka 1-2 minuter. Plocka bort kycklingen från grytan och lägg dem på en tallrik så länge. 
 
Skiva paprikan och morötterna i skivor. 
Häll ner kokosmjölk, harissa, soja, riven ingefära, pressad vitlök, morötter, paprika och kanelstång i grytan. Rör om ordentligt. Lägg ner kycklinglåren i såsen och sätt lock på grytan. Ställ in grytan i ugnen och låt den sjuda där tills kycklinglåren är färdiga och blivit möra. I ungefär 45-60 minuter. 
 
Värm upp en platta på spisen och ställ upp grytan på plattan. Ta försiktigt av locket och akta så du inte bränner dig på ångorna! Smaka av grytan med flytande honung, salt & peppar. Häll ner kikärtorna till grytan och låt de bli varma, i cirka 5 minuter. Sen är grytan redo! 
 
* Jag gjorde min egen harissa men jag vet att det finns färdig att köpa också. Man kan om man inte är förtjust i chili använda Ajvar Relish istället. 
 
Saffranris med mandlar, apelsin & granatäpple 
4 portioner 
 
2 dl okokt ris 
2 dl kokosmjölk (går bra att använda vatten istället men jag gillar smaken från kokosen) 
2 dl vatten 
1 paket saffran 
 
1,5 dl hackade salta mandlar 
Zest från 1 apelsin 
Granatäppelkärnor 
Salt 
 
Blanda kokosmjölk, vatten, ris och saffran i en kastrull. Låt det koka upp och sjud det sedan på svag värme tills all vätska absorberats upp i riset. Ställ grytan åt sidan och låt riset vila i cirka 10 minuter (jag tycker ris blir som godast när det får vila efter kokning). 
 
Efter 10 minuter, rör runt i riset och smaksätt det med rivet apelsinskal. Rör ner hackade mandlar och granatäppelkärnor. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Servera grytan tillsammans med saffransriset. Strö över smulad fetaost och färsk persilja! 
 
Jag önskar ni kunde se mina mungipor nu! Jag kunde knappt tro jag kunde le så här stort! Älskar, ÄLSKAR den här måltiden! 
#1 - - Anonym:

Hejsan! Jag googlade runt på marockansk och nordafrikansk mat för några månader sedan och hittade detta recept. Helt otroligt gott! Jag lagade rätten när jag var själv och åt med nöje hela grytan själv på några dagar 😅 Jag hittade färdig harissa, en kryddpasta på tub och en kryddblandning (enorm burk, mkt bra då den används flitigt!) och jag använde båda två. Hade även i extra (färsk) koriander då det är något jag älskar. Nu är jag i Brasilien och tänkte laga den här rätten till min sambo. Men tror harissa kan va svårt att hitta, han hade aldrig hört talas om det. Tänkte göra en egen, men jag undrar hur länge den håller sig i kylen? Och sen var det lite brist på gjutjärnsgryta + ugnstemperaturen är inte riktigt att lita på.. Vet du hur det blir att göra på spisen? I "värsta" fall blir det gryt- och termometer-shopping idag.. haha. Tack för ett bra recept!

Svar: Hej! Vad roligt att läsa detta. Precis vad jag behövde höra, nu känner jag mig så peppad att göra fler nya recept att dela med mig av och inspirera andra med, tack! :). Min harissa höll sig i en vecka ungefär och smaken var som bäst någon dag efter jag gjort den. Jag tror det kan fungera att göra den på spisen men jag har aldrig provat det själv. Har du hunnit prova? Hoppas du i så fall lyckades och blev nöjd! :)
Alicia Hedlund