Knäckkolapaj med chokladganache, kanelfrosting & brända mandlar

 
Har ni börjat julbaka än?
 
Jag är i full gång. Inte en dag för sent enligt mig. Jag kunde inte hålla mig längre och doften som sprider sig här hemma just nu är helt fantastiskt. 
 
Däremot undrar jag vad mina grannar tycker om den höga julmusiken som jag just nu spelar för fullt här hemma. Det kan hända att de kommer tröttna på mig långt innan vi ens börjar närma oss jul, hehe. Men jag kan inte baka utan min julmusik och vem vill inte spela högt? Så länge ingen klagar så kommer julmusiken spelas för fullt hela vägen fram till julafton. OH YES. 
 
En stor nackdel med att bo i min lägenhet, eller ja, tyvärr kan jag komma på flera nackdelar med att bo i lägenhet (längtar så mycket efter att köpa hus!). Men en väldigt stor besvikelse för mig är att jag bara har en halv frys och en halv kyl. Jag menar, hur fungerar det för en matnörd som jag?! 
 
Dessutom har jag ingen balkong eller uteplats att ställa ut mina saker på. Ni vet, jag älskar att kalljäsa mitt surdegsbröd. Vilket betyder att jag fyller en hel hyllplats med mina degar. Så...jag får liksom köra kylskåpsrens varenda gång innan jag kan dra igång baket. ÅH. 
 
Jag berättade väl för er att min familj i år kommer att fira julafton hemma hos oss. Vilket för oss tillbaka till kyl- och frysproblemet. Hur ska all julmat få plats i en HALV kyl?! <-- STORT PROBLEM. Det återstår att se hur jag ska lösa det här. 
 
Hur som helst, vad ska jag komma till med det här? Jo, att det fungerar liksom inte att jag julbakar och fyller hela frysen för det får nämligen inte plats så mycket som jag önskar. 
 
Därför har jag bestämt mig för i år att göra julbaket lite annorlunda. Jag tänker nämligen göra så mycket som möjligt av det vi kan äta upp med en gång. Vilket både jag och Simon kom överens om att det gör ju ingenting med tanke på hur många olika saker vi kommer hinna prova innan jul. HUR BRA?!
 
Så jag började med att avverka mitt sug efter knäcken men i form av en paj istället för att göra knäcken i små formar. Om vi gillade det?! WE DID. 
 
Det här är alltså en paj där bottnen är gjord på krossade digestivekex och brynt smör. Skalet är sedan fyllt med en knäck eller snarare kola eftersom den inte blir lika hård som knäck annars blir. Ni vet ju hur mycket jag älskar choklad, så jag smög in lite choklad här också i form av en ganache på toppen. Vilket visade sig vara en mycket bra idé då den mörka chokladganachen bröt av fint mot den söta kolan och kanelfrostingen. 
 
Jepp ni läste rätt. Det hela är toppat med en HIMMELSKT god kanelfrosting. Den här kunde jag enbart äta med sked utan något annat till. Det var ett under att det fanns kvar när jag skulle spritsa ut den på pajen...
 
Att toppa med en kanelfrosting kändes bara så rätt. Jag älskar kanel och med julen tillkommer kanelsmak på nästan allt. Om ni frågar mig då. 
 
Frostingen vispas bara samman och man hinner knappt blinka innan det är klart. Det som kräver lite väntan och lite mer tålamod är att koka kolan. Skynda långsamt som man säger. Men 10 minuter orkar vi alla stå och hänga vid spisen. Visst? 
 
Under tiden jag gjorde det fixade jag ihop mina brända mandlar. Som också fick toppa pajen och bara göra det hela ännu bättre! Man kan aldrig göra för mycket tillbehör till en efterrätt va?! 
 
Okej ett sidospår får ni stå ut med för jag måste bara berätta....Jag har äntligen tagit in min första JULGRAN. Jag är bara så exalterad över detta. Jag har alltså bott hemifrån i 4 år men aldrig haft en egen julgran, tills nu. Den är så jädrans fin och den luktar så gott. Nu känns det verkligen som att julen är nära. 
 
GAHH, jag bara älskar den här tiden. Och vet ni? I år ska det bli så roligt att få julbaka tillsammans med er. Det här är det första julinspirerade receptet jag har att dela med mig av i år! Hoppas ni gillar det! 
 
Knäckkolapaj med chokladganache, kanelfrosting & brända mandlar 
2 stycken 15 cm i diametern pajformar
 
Pajskal
 
13 stycken digestivekex 
75 g smör 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Börja med att bryna smöret genom att smälta det på hög värme tills det börjar bubbla och fräsa. Det är klart när det tystnat, blivit gyllenbrunt och det doftar nötigt. Ta då bort kastrullen från plattan och rör ner de krossade digestivekexen. 
 
Tryck ut kexen i två pajformar, alternativt en större form. Grädda pajskalet i ugnen i cirka 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna. 
 
Knäckfyllning 
 
2 dl grädde 
3 dl socker 
1 dl sirap 
1 tsk vaniljpulver 
 
Koka upp ingredienserna i en kastrull tills temperaturen når cirka 120 grader. Detta tar cirka 7-10 minuter. Man vill inte koka kolan för länge för då blir den för hård. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna litegrann innan du häller smeten i pajskalet. Låt kolan svalna helt i pajskalet. 
 
Chokladganache 
 
50 g mörk choklad 
En skvätt vispgrädde 
 
Smält chokladen tillsammans med en skvätt vispgrädde. Häll sedan ganachen ovanpå knäckfyllningen. Låt chokladen stelna. 
 
Kanelfrosting 
 
30 g rumstempererat smör 
50 g philadelphiaost 
2 dl florsocker 
0,5 tsk vaniljpulver 
1 tsk kanel 
 
Vispa samman smör och philadelphiaost luftigt. Vispa ner lite av florsockret i taget. Tillsätt sedan vaniljpulvret och kanel. Ställ in i kylskåpet så länge. 
 
Brända mandlar 
 
250 g mandlar 
3 dl florsocker 
 
Rulla i: 
Florsocker
Farinsocker 
Kanel 
 
Smält florsockret tillsammans med mandlarna i en stekpanna. Mandlarna är klara när de börjar knäppa. Rör om hela tiden. Ta av från värmen och låt de svalna litegrann innan du rullar dem i en blandning av florsocker, farinsocker och kanel. 
 
SERVERA DIN KNÄCKKOLAPAJ SÅ HÄR: 
 
När pajen har svalnat helt toppar du varje paj med kanelfrosting och brända mandlar. Tänk på att kolan blir hård om du har den i kylskåpet så ställ fram pajen minst 1 timme innan servering. Jag lät min svalna i rumstemperatur och hade aldrig min i kylskåpet. Detta tyckte jag gav det bästa resultatet! Jag strödde även över lite flagad mandel för ännu mer känsla av klassisk knäck. 
 
Har ni tagit in er julgran än? Eller är jag tidig med min? Eller vänta, för tidig kan man ju knappast vara, eller hur?
En kommentar

Kategorier: Efterrätter, Jul;
Taggar: Brända mandlar, Chokladganach, Kanelfrosting, Knäck, Knäckkolapaj

#1 - - Sanna:

OMG va gott ser ut...:)

Svar: Tack så mycket Sanna!
Alicia Hedlund