Berry kahlua krisp med dubbelt havrecrumble

 
Välkomna till www.aliciaskokbok.se! 
 
 
 
Ahh äntligen tog jag tag i saken och skaffade mig ett eget domän och äntligen ett namnbyte. Som jag tjatat om ett bra nytt namn för bloggen (eftersom det finns en till tjej som driver en blogg under namnet matkrabat). Nu är aliciaskokbok bara min egen och det känns förträffligt bra (jag har denna gången kollat så att ingen heter likadant, hehe). 
 
Det är egentligen inga större förändringar här på sidan än förutom att jag vill såklart att ni ska hitta till min nya adress och jag hoppas verkligen att ni följer med till www.aliciaskokbok.se. 
 
 
Om allt går som jag tänker mig så kommer även bloggen få en bättre design så att ni enklare kan leta bland recepten och hitta det ni söker. För det är vad jag hoppas. Att ni blir inspirerade och vill laga något gott från min lilla kokbok på nätet. 
 
Och om ni inte alls känner för att laga eller baka så hoppas jag åtminstone att ni blir sugna bara genom att titta på alla bilder eller läsa en rad eller två. 
 
Men ser ni vad som håller på att hända här på bloggen idag?! Ser ni pajen?! GAAAHH, det vattnas i munnen på mig redan nu! Förresten, idag är det återigen en varning för bildbomd...jag hade nämligen väldigt svårt att bestämma mig vilka bilder jag skulle välja...
 
 
 
Berry kahlua krisp med dubbelt havrecrumble. OH YES. 
 
Jag blir alldeles glad när jag tänker tillbaka på den här pajen. Jag är ju en choklad-, kola-, kokos-, banan-, jordnötssmörstjej så det här med bärpaj händer väldigt sällan hos mig. 
 
Vilket är lite knasigt eftersom jag stoppar i mig bär varje dag när jag äter frukost. Sådan är jag och jag älskar bär men ska jag baka så gör jag helst något med choklad i. Men inte idag inte! Den här pajen är helt chokladfri och minst lika GOD för det. YESS. 
 
Kan det bero på att jag stoppade alla bär jag hittade i frysen i samma paj? Jordgubbar, blåbär, björnbär och hallon. Jepp, det måste varit det som gjorde det. Kombon är bäst! 
 
 
 
Okejdå jag erkänner. Det kan kanske också bero på att jag har en liten skvätt kahlua i också...
 
Sen att jag dubblade havrecrumblet på toppen. Bara för att jag kan och för att det är VÄRLDS. Sen kanske den här pajen också var oslagbar för att jag toppade med min nuvarande favorit glass från Häagen-Dazs
 
Hur som helst så kan jag inte få den ur mitt huvud. Så vilken jädrans tur jag skrev ner receptet och kunde dela med mig av det till er. Eller hur?! 
 
 
Jag har sett att många använder sig av kahlua i recept men då tillsammans med choklad. Men när jag kände att jag ville bryta mitt chokladbegär (hur jag nu fick för mig att tänka så) och använda bären som jag har samlat på mig i frysen så ville jag också göra något ANNORLUNDA. Jag vet, jag vet...denna strävan. 
 
MEN, vi får se det positivt. Min strävan om att hela tiden ändra tradiotinella recept (om man nu kan säga att det finns sådana idag) gör ju att jag åtminstone får uppleva något nytt och förhoppningsvis ni också. Hoppas! 
 
Så vad tyckte jag nu då om att spetsa pajen med kahlua? 
 
 
---> VÄRLDS. Okej, för er som inte smakat på kahlua förut kan det vara svårt att föreställa sig men det är en likör som smakar kaffe, vanilj och smörkola. Jag har bara 2 matskedar i vilket bara ger pajen en lite touch av kahluan och den tar absolut inte över. 
 
Vilket jag var lite orolig över till en början. Men jag lovar er den finns bara där som en fin underton och för er som aldrig har smakat kahlua kanske det till och med kan bli svårare att lokalisera smaken. Men för er som är nyfikna borde definitivt spetsa er efterrätt med kahlua! 
 
Men för er som inte känner för det så kan man bara utesluta det och njuta av den härliga blandningen av bär. OCH, OCH det fantastiska havrecrumble täcket. YESS. 
 
 
 
Jag har ingen erfarenhet om det godaste täcket på paj men jag vet att med ett mörkt muscovadosocker och bara en liten nypa kanel så satte det mitt i prick i vad jag älskar med det här havrecrumblet. Det mörka muscovadosockret ger en fylligare och kraftfullare smak och den där nypan kanelen är bara världs. Åtminstone för en kanelälskare som jag. Men såklart kan ni välja bort kanelen om ni inte vill ha den där och det går utmärkt att välja vanligt socker eller farin om ni inte söker det kraftfulla som jag gjorde. 
 
Men jag rekommenderar att göra precis så här. Sen har jag bara ett önskemål till. Ni ska helst äta den ljummen, tillsammans med ER favoritglass. Som ni låter smälta ner i pajen...GAAHH. Sa jag att jag inte föredrog att baka med bär?! Tar tillbaka det med en gång! 
 
 
Berry kahula krisp med dubbelt havrecrumble 
15 cm stekpanna, räcker till 2-3 personer 
 
Fyllning
 
2 dl jordgubbar 
1 dl blåbär 
1 dl hallon
1 dl björnbär 
2 msk kahlua 
0,5 tsk vaniljpulver 
2,5 msk farinsocker 
 
Havrecrumble 
 
2 dl havregryn 
3 msk mjöl 
1 dl mörkt muscovadosocker 
0,5 tsk bakpulver 
85 g rumstempererat smör 
En nypa kanel (valfritt) 
En nypa salt 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Häll bären i en stekpanna som tål att vara i ugnen eller i en ugnsform. Häll över kahlua, vaniljpulver och farinsocker på bären. Rör om ordentligt. 
 
Blanda havregryn, mjöl, muscovadosocker, bakpulver, kanel och salt i en bunke. Lägg ner rumstempererat smör och fördela ut smöret i havreblandningen. 
 
Sprid ut havreblandingen över bären och ugnsbaka sedan pajen tills skorpan blivit gyllene, bären bubblar och det doftar ljuvligt! I cirka 25-30 minuter. 
 
SERVERA DIN BERRY KAHLUA KRISP SÅ HÄR: 
 
Servera pajen ljummen med en klick vaniljglass! 
 
 
Hoppas ni blir lika förälskade i den här berry kahlua krispen som jag och att ni följer med mig till www.aliciaskokbok.se! Jag lovar er att jag har mycket mer att dela med mig av!