Krämig lasagne med sparris, sockerärtor, soltorkade tomater & aubergine

Lasagne med vårkänslor! 
 
Efter den här helgen är jag faktiskt fullproppad med vårkänslor. Solen har tittat fram. Himeln har varit blå. Jag är nöjd, det är på god väg att vända nu! 
 
Har ni haft en bra helg? Startar ni den här måndagen trötta och sega eller är ni utvilade? Jag hoppas mer på det sistnämnda. Måndagar och jag har lite svårt för att komma överens och det krävs en del tjafs för att vi ska reda ut varandra faktiskt. 
 
Men i slutet av dagen brukar det ändå kännas okej. Kanske just för att dagen är slut och äntligen tisdag kan börja? Ah..jag vet inte. Jag hoppas bara att jag och måndagar någon dag kan börja tycka om varandra mer. 
 
Något som kan få mig på gott humör är om jag vet att det kommer stå en rysligt god middag på bordet. Jag vet, jag vet. Jag är ju en tönt när det kommer till det här men så är det faktiskt. Jag kan längta så efter en god middag tillsammans med min hjärtevän där vi pratar om dagens händelser, som sedan får avslutas i soffan med en kopp kaffe. När ögonlocken tillslut blir för tunga förflyttar man sig till sängen för att somna både mätt och glad. 
 
Så kan en typisk vardagskväll se ut hemma hos oss. Jag älskar också kontrasterna mellan vardag och helg. Jag måste ha dem för att längta. På helgen hinner jag lägga ner mer tid och kärlek i matlagningen. Sedan avslutas oftas kaffet i soffan med något sött till. Hehe, men det tror jag ni förstod efter att ha kikat under kategorin EFTERÄTTER...
 
Som sagt. Jag älskar kontrasterna! Det var en dietist som sa en gång under min utbildning så här: "man kan äta allting men inte allting alltid". Det har verkligen etsat sig fast hos mig och med facit i hand efter 3 års utbildning av nutrition så förstår man vad det här med balans i livet handlar om. 
 
Men dagens lasagne hörrni. Den kan ni äta ALLA dagar i veckan. Jag kan inte säga när den passar som bäst. 
 
Den här vegetariska lasagnen är baserad på en härlig tomatsås med basilika som är fylld med sparris, aubergine, soltorkade tomater, sockerärtor, färsk spenat, paprika och salladslök. Men vet ni vad det fina är? Ni kan välja precis vilka grönsaker ni vill. Använd mitt recept som en bas och gör er egen variant. För er som älskar allt jag har valt att ha i...
 
...då borde ni inte ens tveka. Ni förstår, jag har stoppat våren ner i lasagnen. Jag menar, hur bra är inte det?! 
 
Vet ni? Jag har faktiskt gjort det hela väldigt enkelt för er. Ni kan nämligen göra lasagnen nästan helt klart på spisen och sedan bara stoppa in den i ugnen för att gratinera den så att ostlagret ovanpå smälter. Jepp, så den här smidig hörrni. Jag valde dock att skopa över min lasagnefyllning till en ugnsform. Men det var mest för att min fina mormor gav mig den här formen och jag kunde inte bärga mig att använda den. 
 
Låt mig förklara för er hur ni ska göra. Ni börjar med att fräsa på alla de grönsakerna som ni har valt att ha i. De ska mjukna något. Därefter pressar ni ner vitlök och häller på finkrossade tomater och mjölk (jag använde kokosmjölk för att jag tycker det är så gott). Jag måste nu vara lite petig dock. Jag valde att använda en krossad tomat som var smaksatt med basilika. Detta för att jag verkligen ville få så mycket smak som möjligt. Det blev så gott, så jag rekommenderar er verkligen till att köpa krossade tomater med basilika till det här receptet. 
 
Ni låter såsen sedan koka upp. Därefter bryter man ned lasagneplattorna och ser till att de ligger och puttrar under såsen. Cirka 12 minuter på timern (beroende på vilka lasagneplattor du har). Väljer du att använda färska lasagneplattor går det ännu fortare. Rör sedan ner färsk spenat och basilika. 
 
När lasagneplattorna mjuknat men fortfarande är al dente (det bästa enligt mig) tar ni bort stekpannan/grytan från spisen. Toppar med lite riven ost och skivad mozzarella. In med lasagnen i ugnen tills osten smält.
 
Ta ut och toppa med PESTO och färsk basilika.
 
AHH, ni kommer älska den här! Okejdå, jag har bestämt mig. Den här lasagnen borde ni göra redan idag och därför får den passa bäst en måndag som denna. Eller hur? 
 
Krämig lasagne med sparris, sockerärtor, soltorkade tomater & aubergine 
6 portioner 
 
1 aubergine, delad i mindre bitar 
1 knippe sparris, delad i mindre bitar 
80 g sockerärtor, delade på hälften 
4 stycken salladslök, skivad 
1 orange paprika, delad i mindre bitar 
1 dl soltorkade tomater 
2 vitlöksklyftor 
780 ml finkrossade tomater med basilika (jag använde Icas) 
2 dl mjölk, alt kokosmjölk 
En nypa chiliflakes 
8-10 stycken lasagneplattor 
2 dl färsk spenat 
2 dl färsk basilika 
1 paket mozzarella, skivad 
100 g riven ost 
 
Pesto och färsk basilka till servering 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Värm upp en stekpanna med en skvätt olja i. Fräs sparris, aubergine, sockerärtor och paprika tills de mjuknat något. Salta och peppra. 
 
Pressa ner vitlök och rör om. Rör därefter ner salladslök och soltorkade tomater. Låt det fräsa samman ytterligare 1 minut. Häll sedan på finkrossade tomater, kokosmjölk och krydda med en nypa chiliflakes. 
 
Låt det koka upp, sänk värmen och bryt sedan ner lasagneplattorna i såsen. Se till att de ligger under såsen. Ställ timern på 12 minuter. Rör om någon gång under tiden. 
 
När det gått cirka 12 minuter ska plattorna börjat mjukna. Jag vill gärna ha mina mjuka fast ändå relativt al dente. Rör då ner färsk spenat och basilika. Se till att allt blandar sig väl. 
 
Om du har en stekpanna som tål att vara i ugnen kan du direkt toppa med riven ost och mozzarella för att sedan köra in stekpannan i ugnen. Om du inte har en stekpanna som tål att vara i ugnen skopar du över lasagnen till en ugnsform och toppar med riven ost samt mozzarella. 
 
Ugnsbaka i cirka 10-12 minuter eller tills osten smält. Ta ut lasagnen och låt den sätta sig i 5-7 minuter innan servering. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Ät lasagnen toppad med pesto, färsk basilika och servera gärna en grönsallad vid sidan om. 
 
Hoppa inte över peston hörrni. Det FÖRHÖJER smakerna ytterligare. MUMS!
#1 - - Katarina:

Lasagne är så gott och din ser väldigt god ut! Ha en fin dag, kram!

Svar: Tack så mycket! Vad glad jag blir över dina fina ord :) Detsamma! Kram
Alicia Hedlund