Risnudelsallad med teriyakiglaserad lax, sojabönor, ananas & kokosdressing

Vi startar veckan med det somrigaste laxreceptet någonsin! 
 
Wow, vilken helg jag har haft hörrni. Jag vet knappt vart jag ska börja...
 
I torsdagskväll gick jag och Simon hem till våra bästa vänner för att sova över där. På fredagsmorgonen startade vi med en mysig frukost och sen styrde vi bilen mot Skåne för att sedan ta oss vidare mot Köpenhamn. 
 
Som jag älskar Köpenhamn. Vilken stad! Vi struntade helt i de stora gatustråken och traskade istället själva runt i områderna och tittade. Vi promenerade, såg fantastiska saker och åt väldigt gott. Precis så som jag vill att det ska vara. Ahh..jag ville inte åka hem. 
 
Köpenhamn har dessutom ALLT man kan önska sig i utbud av restauranger och caféer. Jissus säger jag bara. Jag blev så sugen på att flytta dit efter denna helgen kan jag säga er. Språket däremot kommer jag aldrig kunna lära mig..hur mycket jag än försöker så går det bara inte. Danska är svårt alltså, hehe. 
 
Hur som helst. Efter en natt i Köpenhamn åkte vi tillbaka till Malmö där vi hade lämnat bilen hos Carolines föräldrar. Vi stannade där en natt och det var så mysigt. De bjöd oss på god mat och det bästa av allt om jag får säga mitt, var den goda frukosten vi åt precis innan hemfärd. Jag som jobbat på hotellet med frukost hela sommaren eller varit på jobbet i Angered har inte fått njuta av en stillsam frukost på länge. Så det var så mycket värt för mig. 
 
Tack så mycket Anna och Tobbe för att vi fick sova och umgås med er i helgen. Det var så trevligt verkligen!
 
Idag hörrni har jag det somrigaste laxreceptet som kommit från mitt kök den här sommaren. Jag blir bara så glad när jag tänker på det. Gott var det och minst sagt en vacker skapelse på tallriken. Eller hur? Det är ett måste för mig just nu. När vädret strejkar och allt känns trist så vill jag åtminstone känna sommarens goda saker på min tallrik och så ska alla färger bara pigga upp mig tänker jag!
 
Riktigt så tänkte jag inte idag dock med min klädsel till jobbet eftersom jag klädde mig i svart från topp till tå. Oh my..jag har så kommit in i höst "looken" men ändå inte haft min långa semester än. ÅH :( 
 
Okej, okej, fokus tillbaka till laxen. Den här laxen är så jädrans god för att den är marinerad i teriyaki. Har ni smakat på det någon gång? Det är bara så gott! 
 
Man blandar samman soja, honung, ingefära, vitlök, maizena och vatten. Låter detta kokas samman till den godaste glazen någonsin och sedan sjuder man sina laxfiléer i det. Så gott, så gott. 
 
Jag hade bara sommarkänslor när jag skapade den här tallriken för resten är bara så färgglatt. I botten på skålen finner man romansallad och ovanpå har jag toppat med risnudlar, morotsstavar, sojabönor, färsk ananas, körsbärstomater (de är så goda nu) och lime. Det kan liksom inte bli fel med den kombon, eller hur?? 
 
Jag valde att kyla ner mina risnudlar efter att de kokats och lät laxen svalna litegrann. Detta för att grönsakerna inte skulle påverkas av värmen och förlora sin glans. Men jag förstår att nu när kylan har kommit (är det sant liksom??) så kanske man vill äta värmande måltider? Men jag åt min skål kall och låtsades att värmen var här. I mina svarta höstkläder...hehe. Det är stooor förvirring som pågår i mitt huvud just nu. Vilken årstid är det tänker jag...
 
Detta är en sådan enkel och god rätt som passar alla dagar i veckan tycker jag. Om ni inte är en sås/dressing människa så kan ni låta den här skålen vara precis så som den är. Men eftersom jag älskar sås och dressing så kunde jag inte låta bli att snabbt röra samman en enkel sås att servera till. 
 
Jag blandade den krämiga, tjocka varianten på kokosmjölk med fisksås (för sältan och den goda smaken, men kan uteslutas för känsliga), honung och limesaft. Det var allt och det var gott att ringla över får jag ändå säga. Med eller utan sås spelar egentligen ingen roll dock. Det var gott båda delarna tycker jag. Men det kan aldrig blir för mycket av något om ni frågar mig, hehe. 
 
Nu ska jag börja arbetsdagen och låt den gå fort! Vi hörs snart igen! 
 
Risnudelsallad med teriyakiglaserad lax, sojabönor, ananas & kokosdressing 
4 portioner 
 
Teriyakiglaserad lax 
 
1 vitlöksklyfta 
1 msk färsk riven ingefära 
1 dl ljus soja 
1 dl vatten 
0,5 dl flytande honung 
2 tsk maizena 
 
Sesamfrön 
4 laxfiléer 
 
Blanda alla ingredienserna till såsen i en bunke. Hetta upp en stekpanna och häll såsen där i. Låt den koka samman tills den börjar tjockna. Sänk värmen och lägg ner laxfiléerna där i. Sjud dem, 3-4 minuter på varje sida eller tills laxen är klar.
 
Ställ åt sidan och låt det svalna litegrann. 
 
Risnudelsallad 
 
400 g risnudlar 
2 dl sojabönor 
0,5 färsk ananas, delad i mindre bitar 
1 morot, skivad i tunna stavar 
1 romansallad, delad i mindre bitar 
Körsbärstomater, delade på hälften 
1 lime, i klyftor 
 
Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketen. Skölj dem under kallt vatten. 
 
MONTERA SAMMAN SÅ HÄR: 
 
Fördela ut romansalladen i 4 olika skålar. Toppa med risnudlar, sojabönor, färsk ananas, körsbärstomater och morot. Lägg en varsin laxfilé i varje skål. Häll såsen som är kvar i pannan över laxen. Strö över sesamfrön ovanpå och lägg dit en limeklyfta i varje skål. 
 
Kokosdressing 
 
2 dl krämig kokosmjölk (gärna den tjockare varianten) 
1 msk fisksås (om du inte tycker om smaken från fisksåsen kan du salta istället för att få sältan) 
1 msk honung 
Limesaft 
 
Blanda alla ingredienserna i skål. Smaka av med limesaft och mer salt om det behövs. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Servera laxskålen med kokosdressingen vid sidan om. 
 
Nu blundar jag och låtsas att himmeln är blå och solen lyser utanför. Yes!