Rocky road chocolate chip cookie cake

Om en vecka fyller jag 24 år. 
 
Jag har detta året inte lagt ner särskilt stor kraft vid att planera min födelsedag. Vilket är konstigt eftersom jag brukar vara så exalterad över födelsedagar. Inte bara mina egna utan även andras. Jag tycker vi i Sverige inte är så duktiga på att fira saker som i andra länder men just födelsedagar är vi bra på ändå! 
 
Jag älskar att skämma bort andra på deras dag men brukar också såklart tycka det är fantastiskt när man själv får bli lite bortskämd för en dag. Visst är det härligt? 
 
Jag kan nog aldrig bli för gammal för det. <-- SANT. 
 
När jag insåg att det knappt är en vecka kvar till min födelsedag tog jag ändå tag i det och nu är mina allra närmaste bjudna för att komma och fira min dag nästa lördag. 
 
Jag har inte riktigt än bestämt mig för vad jag ska bjuda på, men lovar att berätta när jag vet. Det är så förbaskat roligt att planera menyn till sådana dagar tycker jag. Så roligt! Eller hur? 
 
Hur brukar ni göra? Brukar ni bjuda över vänner och familj både på mat och fika eller bara något av det? Hur som helst. Jag skulle helt klart kunna tänka mig att bjuda mina nära och kära på en COOKIE CAKE. Det känns bara så rätt. 
 
Jag menar, ser inte den här FANTASTISK ut?? 
 
Simon som är ett riktigt kakmonster precis som jag fick ett väääldigt roligt ansiktsuttryck när han såg den här skapelsen. Jag trodde nästintill att ögonen skulle trilla ut på honom, hehe. "Är det sant?" var det han lyckades säga när han såg den. 
 
Det här mina vänner är en stapel av de godaste hemmagjorda kakorna någonsin. Mellan varje kaka har jag generöst brett ett lager av chokladganache och på toppen har jag...
 
...hällt alla ingredienserna som rocky road består av. A.k.a mitt favoritgodis på julen. 
 
När jag tänker på rocky road tänker jag på marshmallows, choklad och jordnötter. YES, YES, YES. Kan man önska sig något mer undrar jag? 
 
Med tanke på leendet som spred sig i Simons ansikte när han fick se den här så kanske jag ändå borde baka detta torn av kakor till min födelsedag nästa vecka. Eller vad tror ni? Det borde ju vara ett vinnande kort. Om alla är lika barnsligt förtjusta i cookies som vi är vill säga. 
 
Dessa kakorna är traditionella chocolate chip cookies. Jag har inte snålat med chokladknapparna i degen för det får man absolut inte göra. Sedan har jag tillsatt lite flingsalt i kakdegen bara för att choklad + salt är typ världs tillsammans. Eller hur??
 
Den här är dessutom så enkel att göra. Jag råder er dock att förbereda den dagen innan för bästa resultat. Ni bakar med andra ord kakorna dagen innan och gör chokladganachen. Chokladganachen behöver nämligen vila i kylskåpet tills den fått en tjockare konsistens. Om ni vill att det ska gå fortare kan man stoppa den i frysen. 
 
Samma dag den ska serveras vill jag att ni monterar samman tornet minst 30 minuter innan den ska serveras. Helst några timmar innan om ni kan planera in det. För det som händer då är att chokladganachen kommer mjuka upp kakorna och göra detta till det saftigaste kaktornet ni smakat på. Så sant! 
 
Jag kunde inte låta bli att sätta ljus i kakan. Mest för att se om det skulle passa till min födelsedag nästa vecka, hehe. 
 
Jissus. Det bokstavligen vattnas i munnen på mig nu när jag tittar på den...Det är bara att börja baka hörrni. Är ni med mig? För detta får ni inte missa! 
 
Rocky road chocolate chip cookie cake 
8 lager cookie cake, räcker till 3-4 personer 
 
Cookies 
 
125 g rumstempererat smör 
1,5 dl farinsocker 
0,75 dl strösocker 
1 msk vaniljpulver 
1 ägg 
4,5 dl vetemjöl 
1 msk bikarbonat 
1 msk flingsalt 
2 dl chokladknappar eller hackad choklad 
 
Börja med att vispa smör, vaniljpulver, strösocker och farinsocker fluffigt i cirka 5 minuter. Knäck i ett ägg och fortsätt vispa samman. 
 
Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en annan bunke. Vispa ner mjölblandningen till smörsmeten lite i taget tills all mjöl har vispats in i smeten. Blanda tillsist ner chokladknapparna och täck bunken med plastfolie och låt den vila i minst 30 minuter. 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Forma degen till 8 lika stora runda bollar. Förbered tre plåtar med bakplåtspapper. Tryck ut bollar till stora runda cirklar (de flyter ut lite grann i ugnen) och placera ut dem med minst 5 cm mellanrum på bakplåtspappret. 
 
Baka av dem i ugnen i ungefär 10-12 minuter eller tills de blivit gyllene. Låt de ligga kvar i någon minut på bakplåtspappret innan du förflyttar dem för att låta dem svalna helt på ett galler. 
 
Chokladganache 
 
200 g choklad
2 dl vispgrädde 
 
Värm upp grädden i en kastrull på spisen. Bryt ned chokladen i bitar och rör med en slickepot tills allt smält och bildat en krämig chokladsås. 
 
Låt svalna lite grann innan du häller upp ganachen i en bunke eller plastlåda. Sätt in ganachen i kylskåpet tills den stelnat. 
 
Jag gjorde min ganache dagen innan och lät den stå i flera timmar i kylskåpet för bra konsistens. Men om du vill att det ska gå fortare är det bara att stoppa den i frysen. 
 
Du behöver också: 
 
Jordnötter 
Mini marshmallows 
Chokladknappar eller hackad choklad 
 
Vaniljglass till servering 
 
MONTERA SAMMAN SÅ HÄR: 
 
Lägg en kaka på ett fat och bred ut cirka 2-3 msk av chokladganachen ovanpå. Tryck därefter dit en ny kaka och upprepa så med alla lagerna. 
 
På kakan som du ligger överst behövs inte lika mycket ganache. Där brer du ut en klick i mitten för att toppingen ska fastna. Ovanpå ganachen strör du en blandning av jordnötter, chokladknappar och marshmallows. 
 
Stoppa sedan in kakan i kylskåpet igen i minst 30 minuter för att låta ganachen mjuka upp kakorna lite grann innan servering. 
 
Servera tillsammans med en stor skopa vaniljglass! 
 
Detta med en skopa vaniljglass? JATACK!
#1 - - sara:

Jösses vad det såg smarrigt ut! :)

Svar: Hehe, tack Sara!
Alicia Hedlund

#2 - - Agnes:

Åh, så gott det ser ut att vara!

Svar: Tack Agnes! :)
Alicia Hedlund