Rostat surdegsbröd med rödbetshummus, avokado & 7-minuters ägg

Den här mackan ger mig så många bra känslor på en och samma gång! 
 
Den här mackan är så underbar hörrni och jag har lyckats göra en så god hummus ska ni veta. MEN, det är inte bara hummusen och kombinationen på mackan som får mig att le från öra till öra. 
 
Jag ska berätta för er vad jag svamlar om. Jag hade nämligen bestämt med min bästa vän (hej Caroline) att jag skulle bjuda henne på frukost/brunch häromdagen. Trots att vi har varit vänner länge nu så är det inte ofta jag bjuder henne på saker. Vi brukar istället handla tillsammans och laga mat ihop. Vilket jag tycker är så kul! 
 
Men just denna dagen ville jag att hon skulle få smaka på något som jag funderat ut till Alicias kokbok. Kombinationen hummus + avokado + ägg har jag inte kunnat släppa på näthinnan sedan besöket i London där jag såg just en sådan kombo på en meny. 
 
Jag vet inte om ni kan föreställa er hur lycklig jag var när Caroline sa att det här var den godaste hummusen hon ätit. Jag menar, WHAT? Jag var så nöjd verkligen. Hon log när hon åt den. Jag lovar er. 
 
Detta gjorde mig så glad för jag tycker att det varit svårt att få till en riktig krämig hummus. Denna gången lyckades både smaken och krämigheten sitta där. Hemligheten för smaken är faktiskt att jag mixat ner rödbetor. De söta rödbetorna ger den perfekta touchen till en helt fantastisk hummus. 
 
Jag som annars brukar använda så mycket olja och mixa, mixa, mixa...innan jag får till en krämig nog hummus (jag menar det är ju det som är hela grejen att få den krämig, visst?) behövde inte använda olja alls den här gången. Bara lite på toppen. 
 
Vet ni vad jag gjorde? Jag skalade varenda kokta kikärta. Om man tittar närmare på kikärtorna så ser man att de har ett tunt skal runt omkring sig. Jag sköljde dem under vatten och skalade bort det. Resutaltet? Det var så enkelt att mixa samman detta utan att det blir bitar kvar! High-five!
 
Jag gör för det mesta min hummus på både tahini och mandelsmör. Jag vet att mandelsmör kanske inte alltid används till hummus men jag gillar det som bara den. Jag tycker det sätter stor prägel på hummusen. 
 
Jag ville verkligen att den här hummusen skulle vara en len, krämig, smakrik och söt på min rostade surdegsmacka. Vitlök är en sådan bra smaksättare men kan också ibland bli för mycket med sin spänstiga smak. Så jag rostade den hel i ugnen tillsammans med rödbetorna när de skulle bli mjuka. Vitlöken blir istället söt och len i smaken. Vilket passade perfekt i den här hummusen. 
 
Så kan ni tänker er kombon på en rostad surdegsmacka...
 
...rödbetshummus 
...skivad avokado 
...7-minuters ägg 
...smulad fetaost 
 
YES, YES!
 
Nu har jag svamlat alldeles för mycket om receptet här. För vet ni vad som händer mitt under tiden vi sitter och äter? 
 
Caroline smyger ut i hallen och tar fram något som ser ut som ett paket. What, what? Det var ju absolut inte en dag där det var meningen jag skulle få en present men när hon kom närmare så såg jag att hon hade slagit in en flaska vin i cellofanpapper. Vänta, där fanns mer! 
 
Runt vinflaskan hängde det ett guldhalsband med eternity berlocken på. Det fanns ett litet paket med 4 stycken praliner från Systrarna Kanolds, en ros och ett rött fint nagellack. Åh, en ansiktsmask också. Hehe, hon var allt lite finurlig där. Ansiktsmasken doftade som fudge. Passar det mig eller? SÅ RÄTT! 
 
Men sen såg jag det allra finaste kortet i vitt. Med guldiga bokstäver stod det skrivet, "Will you be my bridesmaid?". Inuti hade hon skrivit, "Jag älskar dig". 
 
Jag fick knipa igen munnen och spänna hela kroppen för att inte börja gråta alldeles för mycket. Jag ska få vara brudtärna till den allra finaste människan jag känner på den här jorden. Nästa år i augusti gifter hon sig med killen som är den härligaste och goaste jag känner. Jag ska få följa med på hela resan och finnas nära. Jag är så GLAD! 
 
Jag vet inte hur jag ska kunna beskriva hur jag känner över detta. För det finns liksom inga ord över hur glad jag är. Jag ska göra mitt bästa för att vara den bästa brudtärnan någonsin!
 
Okej, okej. Nu har detta blivit ett lååångt inlägg och många av er tycker säkerligen att det är alldeles för mycket text och bilder. Men jag kände att jag ville både visa denna underbara mackan och berätta denna historien för er. 
 
Ni kommer inte enbart göra mig glad om ni gör den här mackan, ni kommer göra er själva en björntjänst. Jag lovar er!
 
Om ni gör den här mackan (det ska ni va??) så tagga mig gärna på instgram med hashtaggen, #aliciaskokbok så jag får se! Det skulle vara så roligt att se om det var någon av er som vågade er på detta. 
 
Rostat surdegsbröd med rödbetshummus, avokado & 7-minuters ägg 
 
Rödbetshummus 
ca 5-6 dl 
 
2-3 rödbetor 
1 hel vitlök 
 
4 dl kikärtor *
0,5 dl tahini 
1 msk mandelsmör 
Citronsaft 
Salt & peppar 
Olja, att ringla ovanpå 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Dela rödbetorna i kvartar och skär av toppen på den hela vitlöken. Lägg rödbetorna på en bakplåtsklädd plåt. Lägg den hela vitlöken på en bit aluminiumfolie och häll lite olja på toppen. Klä in den i foliet och lägg den bredvid betorna på bakplåtspappret. 
 
Ugnsrosta rödbetorna och vitlöken i 45 minuter. 
 
Ta ut och låt svalna litegrann. Skala sedan betorna och tryck ut vitlöksklyftorna från skalet. 
 
Under tiden betorna och vitlöken är i ugnen mixar du samman kikärtor, tahini och mandelsmör. När det bildats en massa, tillsätt 0,5 dl vatten och mixa lite till. Mixa därefter ner betorna och vitlöken till en krämig massa. 
 
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
 
* För extra krämig hummus kan man om man har tid skala kikärtorna innan man lägger dem i mixern. 
 
Du behöver också: 
 
2 stycken mackor 
 
2 rostade stora brödskivor 
2 kokta 7-minutersägg 
1 avokado, skivad 
1 dl fetaost, smulad 
 
Ärtskott och sesamfrön till garnering (valfritt) 
 
MONTERA SAMMAN SÅ HÄR: 
 
Bred rikligt på med rödbetshummus på varje rostade brödskiva. Se till att brödet svalnat lite innan du gör det. Fördela ut avokadoskivorna ovanpå ena halvan av vardera macka. På andra halvan lägger du ett varsitt ägg. Ovanpå ägget strör du över smulad fetaost, sesamfrön och ärtskott. 
 
Oh my gosh. Ser ni det där ägget?? YES! 
#1 - - Cecilia:

Satt å dregla över din härliga hummus å kom helt av mig när jag läste vidare. Gu' vad roligt. Grattis.

Svar: Hehe, vad roligt att höra Cecilia! Hoppas du vågar dig på att prova rödbetshummus. Det är så gott! :) Tack!
Alicia Hedlund

#2 - - Charlotta:

Kul idé med rödbetor i hommousen, ska komma ihåg det! Tack för tipset.

Svar: Vad roligt att du tycker det! Hoppas du kommer gilla det lika mycket som jag :)
Alicia Hedlund