Baba ganoush med persimon, granatäpple & pistagenötter

Det här med röror är bara så underbart!
 
Röror och såser är något jag inte klarar mig utan. Jag har aldrig varit den som uppskattat en måltid lika mycket utan sås. Det finns undantag såklart men om ni har märkt det så brukar jag göra små noteringar att man kan servera en sås till det jag lagat i receptet. 
 
Det är för att jag tycker det saknas något annars. Mamma säger att pappa också är en såsälskare. Så jag har säkerligen ärvt det från honom, hehe. Vad tycker ni? Med eller utan sås? 
 
Som dietist får jag äran att träffa människor från många olika länder och lära mig om deras matkultur. 
 
De människorna jag träffar som kommer från Mellanöstern äter inte alls på samma sätt som vi i Sverige. Oftast dukar man upp flera olika rätter på bordet där röror och såser är tillbehör man doppar brödet i. Likaså är det ofta till frukost. Inte brer dem sin smörgås med smör och lägger en skiva ost därpå. Jovars, det händer ju såklart det också men ofta får jag höra att de äter bröd som de doppar i naturell yoghurt. Till det kan det serveras oliver och grönsaker. Låter som en dröm om ni frågar mig. 
 
Ni som har följt mig här på bloggen vet att jag har en kärlek för hummus och har gjort ett flertal recept med det. Jag har fått så mycket inspiration av de människorna jag träffar och när jag provade hummus för första gången var jag helt i extas. SÅ GOTT. 
 
En annan röra jag testat på vid ett flertal gånger här hemma är baba ganoush. Nu var det dags att dela med mig av denna röran på ett nytt sätt tyckte jag. Jag vill ju inte att ni ska missa detta!
 
Baba ganoush är en röra gjord på ugnsrostad aubergine. När auberginen blivit mjuk tar man ut den från ugnen och tar bort skalet. Därefter mixar man den till en slät röra tillsammans med tahini, vitlök och citronsaft. Inget svårt alls och röran blir färdig bara på någon minut. 
 
Jag valde att skiva min aubergine för att det skulle gå snabbare i ugnen. Om man väljer att enbart dela den på hälften kommer det ta mycket längre tid. Så skiva är det bästa tycker jag! 
 
Den här röran gjorde jag som ett tillbehör till en helt vanlig kycklingmiddag där jag hade ugnsrostad kycklingen och kokat ris. Det hela kändes ganska tråkigt tills röran ställdes på bordet. Jag hade också färskt libabröd som jag skopade upp röran på. Ah..så gott! 
 
Antingen serverar man den som ett tillbehör eller bara som den är tillsammans med bröd. Det gör ni precis som ni vill såklart! 
 
Jag kunde inte låta bli att låta kreativiteten flöda litegrann och gick därför loss på toppingen. Jag ville bryta av smaken från aubergineröran och toppade därför med en av mina favoritfrukter så här års, Persimon. Den är så söt och god, vilket också gör att den tillför en fin brytning mot det andra. 
 
Jag kryddade på rikligt med färsk basilika eftersom jag bara älskar det. Syrlighet fick jag in från naturell tjock yoghurt och såklart lyckades jag dekorera med det bästa jag vet. GRANATÄPPLE! Pistagenötterna åkte bara dit av rena farten. De får såklart inte uteslutas då de tillför textur och smak som gör det hela komplett. 
 
Är inte den här röran vacker? Bjud er själva eller era vänner på det här. En färgklick är precis vad vi behöver just nu på vara köksbord. Eller hur? 
 
Baba ganoush med persimon, granatäpple & pistagenötter 
2 portioner 
 
Baba ganoush 
 
2 stora auberginer 
1 msk citronsaft 
1 vitlöksklyfta 
2 msk tahini 
Salt 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Skiva auberginen i 2 cm tjocka skivor. Lägg dem på ett bakplåtspapper en och en och strö över lite salt. Ugnsbaka  dem tills de mjuknat och är gyllene. I cirka 30 minuter. 
 
Låt de svalna litegrann. Spara några stycken skivor till garnering. Ta bort skalet och lägg auberginköttet i en bunke. Häll ner tahini, vitlök och citron där i. Mixa slätt med hjälp av en stavmixer. Smaka av med mer salt om det behövs. 
 
Du behöver också: 
 
1 persimon, delad i kvartar 
1 dl granatäppelkärnor 
1 dl hackade pistagenötter 
1 dl turkisk yoghurt 
Färsk basilika 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Lägg baba ganoushen på en tallrik. Bred ut den litegranna och fördela ut de sparade aubergineskivorna ovanpå. Toppa med persimon, granatäpple och pistagenötter. Klicka ut lite turkisk yoghurt ovanpå och dekorera med färsk basilika. 
 
Servera tillsammans med ett gott bröd eller som ett tillbehör. 
 
PS. När jag gjorde den här hade jag #cookforsyria i mina tankar. Måtte 2017 bli året då de slutar kriga. 
#1 - - Hanna Bard:

Det ser gott ut. Jag gillar mat från Mellanöstern ☺

Svar: Vad kul att du också gör det Hanna, då är vi två :)
Alicia Hedlund

#2 - - Seriespaning:

Jösses vad gott det ser ut! Älskar också såser, i alla former :-)

Svar: Tack så mycket! :D
Alicia Hedlund