Hallon- & balsamico glaserad lammstek med krossade pekannötter

Och nu var julhelgen över...
 
Jissus vad tiden går fort. Som jag förberett mig inför några dagars ledighet i Karlshamn tillsammans med familjen och vips så var det över. Det gick alldeles för fort och jag vill bara spola tillbaka tiden och fira jul ännu en gång. 
 
Hade ni en bra jul? Vi hade det bra och som vanligt hamnade jag i köket tillsammans med pappa. Men jag gillar det och jag måste säga att julbordet i år var riktigt bra. Vi plockade ut godbitarna som vi älskar från det klassiska julbordet men förde in lite nya tillskott för att göra det lite roligare.
 
Exempelvis så blev min ugnsbakade ricotta med honung och färska fikon en höjdare. Det var till och med så att mormor ringde dagen efter och frågade om receptet. Härligt tyckte jag! 
 
Men det som är kvar av julen nu är resterna av julbordet och allt julgodis. MUMS! Nu blickar vi framåt mot nyår som bara är runt hörnet. Är ni redo för ett nytt år? 
 
Jag älskar att utvärdera året som varit, dels för att man faktiskt reflekterar över det som hänt. Det är åtminstone bra för mig. Jag förstår oftast att jag faktiskt inte är så tokig ändå och att jag åstadkommit en hel del under året. 
 
Känner ni likadant? 
 
Mitt 2016 har gett mig ett jobb och ett hyreskontrakt på en nybyggd lägenhet. Där kan egentligen jag sätta punkt för året. Det räcker för det har gett mig så mycket lycka och lättnad att dessa saker ordnade sig till slut. Men såklart har flera fantastiska och mindre bra saker hänt också. Men det är ju så livet är. Underbart! Eller hur? 
 
Men nog om mig nu. Idag delar jag med mig av en underbart god lammstek som jag tänkte kan passa på er nyårsmiddag. Vad tror ni? 
 
Lammsteken får sin fantastiskt goda smak från en glaze jag kokat samman på spisen. Den innehåller balsamico, hallonsylt och rosmarin. Kombon är oslagbar med det söta från hallonen och syran från balsamicon. 
 
Men det bästa av allt är att jag täckte hela steken med krossade pekannötter. Jepp, ni läste rätt. Pekannötter är oslagbara och den härliga mjuka nötsmaken som jag älskar mot hallon- och balsamicolammet är minst sagt....
 
...GOTT! 
 
Hallon- & balsamico glaserad lammstek med krossade pekannötter 
 
700-900 g lammstek, putsad 
1 dl balsamvinäger 
3 msk hallonsylt 
2 tsk rosmarin 
1 tsk svartpeppar 
0,5 tsk salt 
1 dl krossade pekannötter 
 
Rör samman balsamvinäger, hallonsylt, rosmarin, svartpeppar och salt i en kastrull. Låt det koka upp och sjud det samman i någon minut. Ställ åt sidan och låt svalna. 
 
Lägg det putsade köttet i en plastpåse och häll marinaden över. Ställ in köttet i kylskåpet och låt det marineras över natten eller minst 1 timme innan tillagning. 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Plocka upp köttet ur marinaden och rulla den i krossade pekannötter. Lägg sedan köttet i en ugnsform och stick ner en termometer. 
 
Ugnsbaka köttet tills det når en innertemperatur på 62-70 grader. Då blir det ljusrosa inuti. 
 
Häll marinaden som blev kvar i påsen i en kastrull och koka upp på nytt. Sjud tills det tjocknat. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Låt köttet vila i cirka 20-30 minuter efter det kommit ur ugnen. Skär sedan det i skivor och ringla över marinaden som blev över. Servera! 
 
TIPS! Jag serverade mitt kött med krispiga hasselbackspotatisar och en härlig grönsallad. 
 
Full fart mot nyårshelgen! Jobbar ni också nu eller är ni lediga hela vägen fram?