Okonomiyaki: Japansk pannkaka

Dags att ta ett kliv in i det Japanska köket! 
 
Att testa nya saker är ju något av det bästa jag vet, speciellt när det gäller matlagning och bakning. Jag blir så lätt inspirerad av världens kök och tycker det alltid är lika spännande när jag ska kombinera samman smaker jag inte vet eller kan förvänta mig hur det blir. 
 
Så var det när jag en dag förra veckan skulle göra den här stora Japanska pannkakan som även kallas Okonomiyaki i Japan. 
 
Har ni hört talas om den förut? 
 
Det är väldigt populärt i Japan och den här pannkakan eller omeletten som man också kan kalla den består i grunden av strimlad kål och smet baserad på ägg och mjöl. 
 
Den kan fyllas med räkor, bacon, kimchi eller bläckfisk, bara för att nämna några varianter. 
 
Jag läste mig till när jag gjorde efterforskning efter ett bra grundrecept att på många restauranger i Japan så får man en skål med grundingredienserna i och sen får man göra sin egna "pannkaka". 
 
På toppen av pannkakan serveras det majonnäs och en okonomiyakisås som är som en worcestershiresås fast tjockare och sötare. Du blandar den enkelt själv med ingredienser du hittar från din vanliga affär. Men i Japan kan du finna färdig okonomiyakisås i affärerna. 
 
De serveras också ofta sin pannkaka med inlagd ingefära och bonitoflingor. Det sistnämnda får man gå till en asiatisk affär för att köpa, åtminstone har inte jag hittat det i Göteborg i de affärerna jag brukar handla i. Jag uteslöt båda dessa och nöjde mig ändå. Super gott blev det så det går alldeles utmärkt det också! 
 
Hur gör man den här stora pannkakan nu då? Jo så här går det till...
 
...ni strimlar vitkål, river morötter och hackar salladslök. Detta blandas sedan med ägg, olja, vatten och soja. I en annan bunke blandar ni samman mjöl, bakpulver och salt för att tillsist röra samman det med kålblandningen. 
 
Därefter är det dags att steka pannkakorna. Det kommer bli två stycken stora så ni delar upp smeten i två delar. Forma smeten till en stor rund platta och lägg baconskivor ovanpå pannkakan. Låt den fräsa en stund utan att röra den och vänd den sedan försiktigt. Fräs den ytterligare en stund tills baconet fått fin färg och smeten "stelnat" i pannkakan. Upprepa samma procedur med andra hälften av smeten. 
 
Jag tyckte det var fint att servera pannkakorna ovanpå varandra men annars går det givetvis bra att dekorera båda på varsin tallrik. Ringla precis innan servering över okonomiyakisås, majonnäs och skivad salladslök. Hugg in direkt!
 
Den här pannkakan är helt klart en rolig ny variant på vardagsmaten här hemma! 
 
Okonomiyaki: Japansk pannkaka
2 stycken pannkakor, ca 2-3 portioner
 
Okonomiyakisås
 
4 msk ketchup
3 msk worcestershiresås
2 msk oystersås
1 msk flytande honung
 
Vispa samman alla ingredienser i en bunke. Förvara i en burk i kylskåpet till servering. 
 
Okonomiyaki 
 
300 g strimlad vitkål 
2 rivna morötter 
2 hackade salladslökar 
2 ägg 
0,5 msk olja 
1/4 msk soja 
1 dl vatten 
1 tsk salt 
0,5 msk bakpulver 
2 dl mjöl 
1 paket bacon, ca 140 g 
 
Salladslök till garnering 
Majonnäs till servering 
 
Strimla kålen, riv morötterna och hacka salladslöken. Blanda samman det i en stor bunke. Vispa upp ägget tillsammans med olja, vatten och soja i en skål. Häll ner det till kålblandningen. 
 
Rör samman mjöl, bakpulver och salt i en annan bunke. Rör ner detta i kålblandningen men rör bara precis så att det går ihop. 
 
Hetta upp en stekpanna med en skvätt olja i. Dela upp smeten i två och lägg den ena halvan i stekpannan. Forma den till en stor tjock platta. Lägg hälften av baconen över pannkakan. Låt det nu steka i 4-5 minuter utan att röra den. Vänd sedan på den och stek ytterligare 4-5 minuter. 
 
Ta bort pannkakan och lägg på en tallrik. Lägg folie över för att hålla den varm. Upprepa samma procedur med den andra halvan av smeten och baconet. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Lägg de båda pannkakorna ovanpå varandra och ringla över majonnäs samt okonomiyakisås. Strö över salladslök och skär upp pannkakan i fina tårtbitar. 
 
Servera direkt! 
 
Jag hoppas ni tycker det är lika kul att testa något nytt som jag gör!