Ugnsbakade ägg på krämig gratäng med kycklingprinskorv & grönkål

Har ni rester kvar från julbordet? 
 
Det här med resterna från julbordet hörrni. Är det också en snackis i er familj? Min familj tjatar alltid om att vi måste tänka på att inte göra för mycket mat för då blir det alldeles för mycket över. Jag förstår vad de menar och varje år försöker vi hålla ner på mängden. Men det blir alltid över..
 
Det är ju inte så konstigt eftersom julbuffén är mastig och man orkar inte äta så mycket av varje sak. Sen är det svårt att göra lite av allt då man oftast köper större paket och att uppskatta hur mycket av varje sak som beshövs är svårt. 
 
Vi är ändå ganska duktiga på det i min familj. Men det måste vara för att kocken här har ett bra ögonmått, hehe. 
 
Jag tänker alltid att det mesta kan man göra något nytt med. Därför blir jag inte orolig över rester som man ska tröttna på flera dagar efter julafton. Jag blir istället inspirerad och kommer på nya saker jag kan göra med resterna. 
 
I år ville jag dela med mig lite av vad jag typiskt kan tänka mig göra med mina rester. Den här gratängen är gjord på de överblivna prinskorvarna och grönkålen. Jag har även rivit lite julost som blivit över och lagt på toppen. 
 
Jag tänker att nu när flera av er är lediga så är sena frukostar/brunchar ett faktum. Visst är det härligt att dra ut länge på morgonen och inte känna någon stress som man annars gör när jobbet kallar? 
 
Den här gratängen skopas fördelaktigen upp på en rostad macka. Ahh..så gott! 
 
I den finner ni gul lök somjag karamelliserat i stekpannan tillsammans med vitlök. Sedan har jag fräst på prinskorv så att ytan blir lite krispig. I formen har jag sedan blandat grädde och grönkål och tillsist toppat med riven ost. 
 
Ingen brunch utan ägg sa Simon till mig. Så jag knäckte ett varsitt ägg ovanpå och ugnsbakade sedan gratängen tills osten smält och äggen stannat och fått den rinniga gulan. Precis så som jag vill ha det! 
 
Nu har du använt både grönkål, ägg, grädde, korv och ost. Detta kanske just du har över och har i din kyl? 
 
Ugnsbakade ägg på krämig gratäng med kycklingprinskorv & grönkål 
2-3 personer 
 
125 g grönkål 
1 gul lök 
1 vitlök 
3 dl grädde 
9 stycken kycklingprinskorvar, delade i mindre bitar  
2-3 stycken ägg 
100 g riven ost 
Salt & peppar 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Grovhacka kålen och ta bort den hårda stjälken i mitten. Lägg kålen i en sil och slå kokat vatten över. Låt silen stå kvar i vasken för att rinna av. 
 
Dela den gula löken i kvartar och finhacka vitlöken. Fräs löken i en stekpanna med olja eller smör tills den är mjuk och har karamelliserats. Salta och peppra.  Lägg sedan löken i en ugnsform. 
 
Ställ tillbaka stekpannan på spisen igen och häll ner en ny skvätt olja eller smör. Stek prinskorven tills den fått en fin yta. Salta och peppra. Skopa sedan över den till ugnsformen som löken ligger i. 
 
Strö över grönkålen ovanpå och häll därefter på grädden. Rör om litegrann i formen så att allt blandar sig. Gör 2-3 gropar och knäck ner ett ägg i varje grop. Räkna 1 ägg per person. 
 
Strö över riven ost och ugnsbaka sedan till osten smält och äggen stannat. I ca 15-20 minuter. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Servera gratängen tillsammans med ett gott bröd. 
 
 
Nu ska vi njuta av mellandagarna! Ohlala!