Wienernougat på karamelliserad mandelbotten

Jag älskar att äta hembakat godis vid jul! 
 
Visst är det härligt att baka de där söta små mumsbitarna vid jul? Jag fullkomligt älskar det eftersom jag annars brukar glömma av att man faktiskt kan göra sitt egna godis fast det inte är december och börjar närma sig mot jul. 
 
Resten av året traskar jag till 4-gott (en väääldigt stor godisbutik i göteborg..) eller bakar en kaka som jag mumsar på. Är ni likadana? 
 
Men när julen närmar sig då jädrans ser jag till att göra mitt godis själv. Vilken tur att jag tar mig i kragen och gör detta eftersom det är så GOTT! 
 
När jag var i affären en dag så fastnade jag vid alla chokladaskarna som nu pryder varenda matbutik. Lindt har en så fin chokladask som är fylld med Wienernougat. Har ni sett den? 
 
Jag ÄLSKAR nougat och tänkte att i år ska jag göra något godis med nougat. I just Wienernougat finner man mandel och jag tänkte att jag skulle köra på samma spår men i en annan variant. 
 
Wienernougat à la Alicia så att säga. 
 
Så jag spånade på lite idéer och kom tillslut fram till att göra Wienernougat på karamelliserad mandelbotten. 
 
Vad sjutton är nu det undrar ni? Jo jag ska berätta. Nougaten är det inga knasigheter med och rör ni samman så kvickt, bara genom att smälta mörk choklad och nougat tillsammans. KLART! 
 
Bottnen får ni anstränga er bara pyttelite mer över. Men den blir VÄRLDS kan jag lova er. Tänk er en krispig, söt, men ändå lite sälta från de rostade salta mandlarna som bryter av. Typ knäckig botten med rostade salta mandlar där i. Förstår ni vad jag menar? 
 
Ni börjar helt enkelt med att smälta socker i en kastrull tills det blivit gyllene. Sedan häller ni i grovt hackade rostade salta mandlar. Sprider ut dessa direkt på ett bakplåtspapper och låter det stelna. 
 
Bryt därefter loss hälften av mandlarna och mixa det till ett pulver. Andra halvan kan du bryta lite grövre bitar med fingrarna eller ta hjälp av en kniv. Smält lite smör och blanda sedan samman alla mandlarna, även pulvret du mixat. 
 
Tryck ut mandelbottnen i en liten passande form och häll sedan nougaten över. VOILA! 
 
In i kylskåpet för att stelna. Ta ut från kylskåpet och pudra över lite kakao för dekorationens skull och skär sedan i önskvärd storlek. Enkelt och så jädrans gott godis att göra nu i jul. Bara gört hörrni! 
 
Wienernougat på karamelliserad mandelbotten 
En form som är cirka 20x16 cm 
 
Karamelliserad mandelbotten 
 
100 g rostade salta mandlar, grovt hackade 
100 g socker 
30 g smält smör 
 
Smält sockret i en kastrull tills det är gyllene och inga klumpar finns kvar. Häll ner de hackade mandlarna och strö sedan ut dem på ett bakplåtspapper för att låta den stelna. 
 
När de stelnat bryter du loss hälften och mixar det till ett pulvrigt smul. Andra hälften delar du grovt med en kniv. Rör samman alla mandlarna med det smälta smöret och tryck sedan ut smeten i en bakplåtsklädd form som är ungefär 20x16 cm.
 
Ställ in formen i kylskåpet under tiden du gör nougaten.
 
Wienernougat
 
250 g nougat
125 g mörk choklad
En nypa flingsalt
 
Smält samman nougaten och chokladen. Rör ner en nypa flingsalt. Låt smeten svalna lite innan du häller den över mandelbottnen. 
 
Ställ in i kylskåpet för att stelna. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Pudra över kakao och skär sedan nougaten i önskvärd storlek. 
 
Ser inte dessa goda ut eller vad säger ni? Ah..så GODA!