Blomkålsrisotto med sparris & pistage- och myntapesto

Veggiemåndag och idag ska vi bekanta oss med en av mina favoriter ---> BLOMKÅL!
 
Hur gör ni för att äta mer grönsaker? Eller är ni som jag och inte alls har några problem med att äta era grönsaker varje dag? Jag bara ÄLSKAR dem och jag är till och med så frälst att jag saknar mina grönsaker om jag inte har dem till måltiden eller i måltiden. Jepp så knäpp är jag. Men på ett bra sätt ändå. Heja mig som älskar mina veggies! 
 
Efter att ett stackars blomkålshuvud hade fått ligga lite för länge i kylskåpet och började se alldeles för ledsen ut fick jag dåligt samvete. Jag hade helt glömt av den och jag ville inte göra mig av med den. Så vad gjorde jag? En blomkålsrisotto såklart! 
 
Bli inte rädda nu. Okej, jag förstår att det kan låta som en knasig grej. Att tro att man kan göra en krämig och smakfull risotto på blomkål. Men det är faktiskt sant. Med hjälp av en skvätt vitt vin, buljong, kokosmjölk och riven parmesan lyckades jag göra en fullträff på den här. 
 
Lyssna på det här liksom. Simon sa till och med att han ÄLSKADE det. För ni vet. Jag älskar mina grönsaker men den killen jag bor tillsammans med han älskar dem inte lika mycket. Inte hans fokus på middagen om man säger så. Men så här gick det hem och jag fick beröm. WIIHOOO! Så till alla er som är skeptiska till detta, ge det ett försök. 
 
Jag får väl dock erkänna en sak. Den här blomkålsrisotton med sparris hade inte varit en lika stor fullträff om inte sällskapet med min hemmagjorda pistage- och myntapesto ägt rum. Nepp, det är sant och jag är lika förälskad i peston som i risotton. Pesto gjord på pistagenötter, basilika, mynta, parmesan och vitlök. NI HÖR?! Om man toppar risotton med en STOR sked av den här peston och kanske det bästa som finns, tryffelolja och lite citronzest så är man ta mig fanken i grönsakshimmeln. OHH YESS!
 
Blomkålsrisotto med sparris & pistage- och myntapesto 
2 portioner 
 
Pistage- och myntapesto 
 
3 dl färsk basilika 
1 kruka färsk mynta, cirka 1 dl 
1 dl riven parmesanost 
0,75 dl pistagenötter 
1 vitlöksklyfta 
1 dl olja 
Flingsalt 
 
Mät upp alla ingredienser i en mixer och mixa det slätt. Smaka av med lite flingsalt och känns den för tjock så späd den med mer olja. 
 
Blomkålsrisotto med sparris
 
2 msk olja 
1 blomkålshuvud 
0,5 finhackad gul lök 
1 pressad vitlöksklyfta
5 msk vitt vin
1 dl vegetarisk buljong (jag använde 1/2 vegetarisk buljongtärning och 1 dl vatten)
1 dl kokosmjölk (går bra med vatten eller vanlig mjölk också) 
1 dl riven parmesanost 
1 knippe sparris, delad i mindre bitar 
Salt & peppar 
 
Börja med att mixa eller riva blomkålen. Värm sedan upp en kastrull med 2 msk olja i. Häll ner den gula löken och stek den tills den karamelliserats och mjuknat något. Tillsätt då blomkål och vitlök till grytan och rör om ordentligt. Låt det fräsa en kort stund, i cirka 1-2 minuter innan du häller på vitt vin och låt det absorberas upp av blomkålen innan du tillsätter sparris, buljong och kokosmjölk. När allt är i grytan ska det sjuda tills blomkålen och sparrisen mjuknat, i cirka 10 minuter. 
 
Konsistensen ska vara risottoliknande och låt det sjuda tills du känner att det är bra. När blomkålsrisotton känns redo rör ner riven parmesan och smaka av med salt och peppar. 
 
Till servering: 
Tryffelolja (valfritt)
Citronzest 
Parmesanost 
 
SERVERA DIN BLOMKÅLSRISOTTO SÅ HÄR: 
 
Fördela blomkålsrisotton i två skålar. Toppa med pesto, lite riven citronzest och riven parmesanost. Jag lyfte den här rätten ytterligare och ringlade över tryffelolja och strödde över lite flingsalt.
 
Servera gärna en sallad och ett gott bröd till! 
 
Vem vill inte hamna i grönsakshimmeln som en bra start på den här veckan?!