Petit choux semlor med pistage, vaniljgrädde & kanel- och kardemummasocker

Äntligen fredag! 
 
Och vi är så redo för att ta helg! Visst? 
 
Lyckan man känner på fredagar när man inser att helgen bara är några timmar bort är ju fantastisk. Ska ni göra något roligt i helgen eller ska ni låta helgen vara lugn? Jag tänker låta min helg vara lugn. I helgen har jag och Simon äntligen egen tid tillsammans utan jobb och plugg. Det kan ju inte bli bättre och jag har så LÄNGTAT efter detta! Så jag är ganska så exalterad över att få ta helg nu. Jepp! 
 
Förutom att jag är exalterad över att det är fredag och helgen är på ingående så är jag faktiskt ganska så exalterad över att det är tid för semlor. Jag minns inte ett år utan en semla i mitt liv. Varje år har min familj bakat egna semlor, släktingar har bjudit eller så har vi köpt fantastiskt goda semlor från Rolands rullande bageri. 
 
Jepp, ni läste rätt. Det är ett rullande bageri. Han håller nämligen till i en husvagn mitt på torget i Karlshamn där jag kommer ifrån. Jag har glömt fråga mamma och pappa om han fortfarande driver sitt lilla bageri i husvagnen. Jag hoppas han gör det för jag älskade det! Jag lyckades till och med övertala Roland att låta mig praktisera hos honom i husvagnen några dagar när jag gick på högstadiet. Det var också där jag lyckades välta ut en hel plåt med nybakade wienerbröd. ÅH. Inte det roligaste men man lär sig av sina misstag. 
 
Roland sålde däremot klassiska semlor och det är egentligen så jag älskar min semla bäst. Men jag kände ändå att jag ville prova en ny variant i år. Förra året gjorde jag semmelkladdkaka och i år ville jag testa göra petit choux semlor. 
 
Eller rättare sagt, jag har velat göra petit choux bakelser länge nu. Så jag tyckte jag likväl kunde testa denna bakelse i en semmelvariant. Vilket inte alls var en dum idé. Det blev faktiskt en höjdare! 
 
Petit choux är en liten fransk luftig bakelse som oftast fylls med en vaniljkräm eller grädde. Fast jag har sett många olika varianter på fyllningar och dessutom har man gjort även matiga fyllningar i denna söta lilla bakelse. 
 
Tillskillnad från vetebullar som man gör de klassiska semlorna på så görs dessa på mjöl, smör, vatten och ägg. Det går väldigt snabbt och bara på några minuter så har man degen klar. Sedan spritsar man ut degen på ett bakplåtspapper och sedan bakas de av i ugnen. Hur enkelt?! Så för er som vill ha era semlor inom en väldig snar framtid borde göra den här varianten! 
 
Jag har tjatat om det tidigare och sedan den dagen jag gjorde semlor på pistage istället för mandel så har jag varit FRÄLST. Jissus, jag tycker det är så mycket godare att göra de på pistagemassa. Så jag kunde inte låta bli att göra det denna gången heller. 
 
Grädden såg jag till att göra snäppet godare genom att tillsätta vanilj och för att inte göra det hela sämre så gjorde jag ett bonussocker kryddat med kanel och kardemumma. MUMS. MUMS. MUMS!! Jag älskar att man med små medel kan förhöja en liten bakelse.
 
Mitt betyg till den här petit choux semlan blir helt klart godkänt. Det var väldigt gott och roligt att göra en tvist på en semla. Men om jag får välja så gillar jag min semlebulle precis som den ska vara. En mjuk saftig vetebulle, helst med pistagemassa för min del och med lättvispad grädde. Locket ska helst ha alldeles för mycket florsocker på sig, då är jag nöjd. Det får helt klart bakas en omgång av dem också här hemma. 
 
För er som vill testa något nytt, då borde ni testa petit choux semlor. Söta och goda! 
 
Petit choux semlor med pistage, vaniljgrädde & kanel- och kardemummasocker 
15 stycken 
 
Petit choux semlor 
 
3 dl vatten 
100 g smör 
2 dl mjöl 
3 ägg 
3 krm kardemumma 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Smält smör, vatten och kardemumma i en kastrull. Låt det koka upp och vispa därefter ner mjölet. Det ska då bildas en deg som lossnar från kastrullens kanter. Vispa sedan ner äggen, ett i taget och vispa det slätt.
 
Spritsa ut 15 stycken bullar på en bakplåtsklädd plåt. Grädda dem mellan 30-40 minuter i ugnen. Låt de svalna på ett galler. 
 
Pistagemassa 
 
150 g pistagenötter 
1 dl florsocker 
En skvätt vatten 
 
Mixa samman pistagenötter och florsocker. Tillsätt en skvätt vatten och mixa tills det bildas en massa. Tillsätt mer vatten om du önskar en lösare konsistens. 
 
Vaniljgrädde 
 
2,5 dl vispgrädde 
1 tsk vaniljpulver 
 
Vispa grädden och vaniljpulvret till önskad konsistens. 
 
Kanel- och kardemummasocker 
 
2,5 msk rörsocker eller farinsocker 
En nypa kanel 
En nypa kardemumma 
 
Blanda alla ingredienserna i en skål.
 
MONTERA OCH SERVERA DIN PETIT CHOUX SEMLA SÅ HÄR: 
 
När dina bullar svalnat klipper du av toppen på dem. Fyll dem sedan med pistagemassa och vaniljgrädde. Strö över lite av kanel- och kardemummasockret och lägg på locket. Strö över mer av sockret eller servera det som blir kvar vid sidan om semlorna. 
 
Ser ni hur söta de är?! Helt klart redo för att bjudas på. Kanske en vän, en familjemedlem eller er partner skulle bli glada för dessa?! Det tror jag!
#1 - - Joanna- Från 95- 65 kg!:

mumms

#2 - - Josefine:

Men åååh vad gott!!

Svar: Tack så mycket Josefine :)
Alicia Hedlund

#3 - - Hanna Karlsson:

Kul idé! Det låter väldigt gott.

Svar: Tack Hanna! Det var roligt att testa något nytt :)
Alicia Hedlund