Turkisk gözleme fylld med pistage- och myntapesto, sparris & kycklingfärs + ricotta- och fetakräm

Vem har hört talas om turkiskt fyllt tunnbröd, gözleme förut? 
 
Jag var helt ovetande men lyckades få nys om gözleme och blev helt klart tvungen att prova. För vem kan motstå ett fyllt tunnbröd som steks klart på bara några få minuter i en stekpanna?! Inte jag, det lät alldeles för bra för att vara sant liksom.  
 
Vad man fyller sitt tunnbröd med i Turkiet verkar vara olika men de brukar innehålla någon form av färs, grönsaker och ost. Jag bestämde mig för att göra min egna blandning och jag kan så här i efterhand konstatera att det här är ett recept jag blev ytterst nöjd med. Om man hade gjort så här i Turkiet, det har jag ingen aning om. Men metoden och tanken med gözleme har jag följt till punkt och pricka. Tror jag åtminstone. 
 
Jag läste någonstans att gözleme ska vara en snabbrätt i Turkiet. Jag menar, hur god snabbrätt är inte det här?! Tänk er calzone fast degen är inte som pizzadeg, lite mer åt pannkakshållet fast ändå "brödig" känsla. Hehe, jag ger mig inte in på att förklara det närmare känner jag. Ni får helt enkelt testa själva, jag lovar ni kommer inte ångra er!
 
Degen består av mjöl, torrjäst, vatten, salt och lite flytande honung. Degen behöver enbart jäsa i cirka 20 minuter så den vilar på diskbänken medans du gör din fyllning. 
 
Fyllningen kan som sagt variera men jag fyllde min gözleme med en pistage- och myntapesto, sparris, kycklingfärs och en ricotta- och fetakräm. Minns ni blomkålsrisotton som jag gjorde bara för ett litet tag sedan? Jag blev helt kär i pistage- och myntapeston som tillsammans med sparris gav en helt underbar smak till blomkålsrisotton. Så jag härmade och tänkte att det inte vore fel att använda mig av de smakerna även här. 
 
Jag ville använda de elementen som jag läst mig till var vanliga att ha. Färs, grönsaker och någon ost. Efter lite funderingar så hamnade jag här. Jag valde att använda kycklingfärs bara för att jag tycker om att variera mig och inte enbart använda nötfärs. Använd det ni tycker bäst om för jag tror inte det spelar någon roll här.
 
Jag ville få ett krämigt innehåll och jag ville så väldigt gärna använda fetaost eftersom jag vet att den osten skulle passa så rackans bra tillsammans med de andra smakerna. Men fetaost ger inte direkt en krämig upplevelse utan mer än fantastiskt god smak tycker jag. Så jag blandade ut den med en annan favorit, ricottaosten. 
 
Dessa kan ni förbereda innan och låta de vila i kylskåpet tills du vill steka upp dem precis innan servering. Man penslar dem med lite smör och steker dem i 3-4 minuter eller tills de fått fin färg på båda sidor. Sen är det klart! Förvara dem under folie eller i en handduk så att de är ljumna när ni äter dem. 
 
Eftersom jag numera inte kommer sluta göra gözleme här hemma för att det blev så jädrans gott så vill jag såklart att ni också ska testa. Jag hittade på min egna fyllning och jag älskar att mixa samman min hemmagjorda pesto och jag tycker inte att det är mer ansträngande att göra en själv. 
 
Men för er som inte hinner men så väldigt gärna vill testa det här så kan ni göra det lite enklare för er. Jag kan lova er att köpt pesto inte smakar alls lika gott som den här pistage- och myntapeston men det är en bra kompromiss. För er som vill göra den veggie är det bara att utesluta färsen och valet av grönsak och ost är såklart också upp till var och en. 
 
Men hörrni, jag lovar er att dessa smakerna kommer göra era smaklökar glada. Vem vill inte starta veckan på ett glatt sätt! Eller hur? 
 
Turkisk gözleme fylld med pistage- och myntapesto, sparris & kycklingfärs + ricotta- och fetakräm 
8 stycken 
 
Deg 
 
1 tsk torrjäst 
0,5 tsk flytande honung 
1,5 dl varmt vatten 
3 dl mjöl 
1 tsk salt 
 
Blanda jäst, honung och varmt vatten i en bunke. Låt det stå och dra i 5 minuter och rör sedan om ordentligt. Tillsätt mjöl och salt till bunken och rör om. När vätskan gått in i mjölet stjälp ut degen på en lätt mjölad bänk och knåda den med händerna i 3-4 minuter så att degen blir mjuk. Den ska ej vara för klibbig eller för torr. 
Lägg tillbaka degen till bunken och låt den jäsa i 20 minuter eller tills du är klar med fyllningen. 
 
Kycklingfärs + sparrisfyllning 
 
500 g kycklingfärs 
1 knippe sparris, delad i mindre bitar 
Salt & peppar 
Smör eller olja till stekning 
 
Värm en stekpanna med en klick smör eller olja i. Stek färsen tills den är helt klar, i cirka 10 minuter. Tillsätt då sparris samt salt och peppar. Stek ytterligare någon minut och ställ sedan stekpannan åt sidan. 
 
Pistage- och myntapesto 
 
3 dl basilka 
1 kruka mynta, ca 1 dl 
1 dl olja 
0,75 dl pistagenötter 
1 vitlöksklyfta 
1 dl riven parmesanost 
 
Mät upp alla ingredienser i en mixer och mixa det slätt. Om den känns för tjock, tillsätt mer olja men det kan vara fördel med en lite tjockare pesto till fyllningen. 
 
Ricotta- och fetakräm 
 
150 g ricottaost 
100 g smulad fetaost 
1 tsk citronsaft 
 
Blanda alla ingredienserna i en bunke. 
 
MONTERA OCH TILLAGA DINA GÖZLEME SÅ HÄR: 
 
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 4 lika stora delar. Förbered en bricka som är lätt mjölad. 
Börja med att kavla ut en degbit till en rektangulär bit. Degen blir ganska tunn och den bör vara ungefär 30 x 20 cm stor. Dela rektangulären på mitten. 
 
Sedan börjar du fylla dem. Sprid ut en klick av peston på ena halvan av degbiten. Ovanpå strör du över lite av kyckling + sparrisfyllningen och avslutar med att klicka ut lite av ricotta- och fetakrämen. Ta sedan den sidan som det ej ligger någon fyllning på och vik över den över fyllningen. Nyp ihop kanterna ordentligt så att det inte riskerar att läcka ut någon fyllning. Lägg sedan din gözleme på den mjölade brickan och upprepa likadant med de andra degbitarna. 
 
Det kan hända att du får fyllning över men det blir bara gott att servera vid sidan om dem sedan! Hit kan du förbereda och ställa in dem i kylskåpet tills middagen ska serveras och när du är redo för att tillaga dem värmer du upp en stekpanna på spisen. 
 
Pensla den sidan som ligger uppåt med smör och när stekpannan är värm lägg ner smörsidan nedåt i pannan (jag stekte mina en och en). Smöra sedan den sidan som nu ligger uppåt. Stek varje sida i cirka 3-4 minuter eller tills de fått fin färg. Upprepa samma procedur med de övriga. Under tiden du steker kan du lägga dem färdiga under folie för att de ska hålla sig varma. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Servera dem tillsammans med en krispig grönsallad och om du har pesto över bör du servera den till också för den är så god! Jag strödde även lite flingsalt ovanpå mina. 
 
Den här peston skulle jag kunna använda till ALLT. SANT, SANT, SANT!