Clafoutis med choklad, nougat & passionsfrukt

 En klassisk fransk dessert i min alldeles egna version! 
 
Men innan vi börjar prata om den här fantastiskt goda efterrätten så MÅSTE vi prata om den mängd snö som kom igår till Göteborg. JISSUS! 
 
Jag visste att det skulle snöa efter att jag tittade på vädret innan jag gick och la mig i måndagskväll men inte så mycket som det gjorde...
 
Vi kan väl säga så här. Om det hade varit julafton så hade det varit magiskt. Men NU? Hm, nej jag vet inte vad jag tycker om det. Det är vackert det är det. Men slasket som kommer med det? Mindre vackert. Visst? Okejdå, jag ska inte förstöra stämningen för er som älskar snön. Jag gillar det också, fast just nu lite mindre än om det hade kommit vid jul. Ni förstår? 
 
Det går väldigt bra för min fantasi och inspiration till att testa nya recept just nu. Det slutar aldrig komma till mig. Det kan ha att göra med att jag är alldeles för ung för att ha smakat på en bråkdel av allt som finns att tillaga där ute. Så ni vet min lista på saker jag vill laga är lång. Flera sidor för att vara exakt.
 
Så jag börjar fundera på om jag till och med kan dela med mig av flera recept till er i veckan. Vi får se helt enkelt. Jag blir så glad när jag ser att jag har ett gäng som är inne och besöker min sida varje dag! Jag hoppas verkligen ni gillar det jag delar med mig av. För om ni gillar det lovar jag att det kan komma fler recept! Bra va?! 
 
Jag älskar att scouta runt på nätet och läsa om olika matkulturer. Jag vill veta vad de äter i Frankrike, Turkiet, Grekland, Norge, Tyskland, Spanien..Ja ni förstår min poäng. Så när jag trillar in på olika recept som gör mig nyfiken vill jag ofta testa det med en gång. Clafoutis som Leila har recept på i hennes bok, "A piece of cake", har jag bläddrat förbi många gånger men för någon vecka sedan stannade jag vid receptet. 
 
"Fransk äggakaka". Hm, det lät ju intressant sen började jag scouta på nätet. Dagen efter stod min alldeles egna variant på Clafoutis på bordet här hemma. Med facit i hand så gillade jag den här franska efterrätten. Dock har jag inte smakat en klassisk som ofta görs på körsbär. För i en clafoutis finner man ofta bär men i min clafoutis finner man nougat. 
 
Hehe, förvånad?! Nepp, chokladälskaren var tvungen att "tvista" till den litegrann och gjorde en clafoutis med choklad och som istället för bär fyllts med nougat. Jag saknade dock bär eller frukt så jag la till passionsfrukt på toppen. OH YESS, det gjorde jag! Jag var nöjd. Jag ÄR nöjd över denna skapelse. 
 
Med äggakaka förstod ni kanske att den här efterrätten har pannkaksliknande konsistens. Tänk er tjocka pannkakor. Ja, tänk ugnspannkaka fast en söt variant med choklad. Jag som älskar pannkakor tyckte den här efterrätten var slående god! 
 
Det hela är mycket enkelt. Ni vispar samman ingredienserna till "pannkakssmeten" och häller den i en form eller stekpanna. Sedan fördelar ni ut nougat i smeten och bakar av pannkakan i ugnen tills den har stannat. Passionfruktskärnorna strör ni ovanpå och för att göra den hela lite finare pudrar man över lite florsocker också. 
 
Åh, åh, kanske det viktigaste för att göra det hela komplett --> servera med en skopa vaniljglass eller en klick lättvispad grädde. Jepp, det MÅSTE ni göra! 
 
Clafoutis med choklad, nougat & passionsfrukt 
4 personer 
 
3 ägg 
1 dl mjöl 
1 dl socker 
0,5 dl kakao
3 dl mjölk 
1 tsk vanilj 
En nypa salt 
 
100 g nougat, delad i mindre bitar 
4 passionsfrukter 
Florsocker, till pudring 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Mät upp alla ingredienserna förutom nougat och passionsfrukt i en bunke. Vispa samman tills allt är väl blandat. Smöra en stekpanna som är ungefär 22 cm i diametern eller en passande ugnsform. Häll ner smeten och fördela sedan ut nougaten. 
 
Ugnsbaka i cirka 30-45 minuter eller tills kakan har stannat. Om du upplever att den får en bränd yta kan du lägga över folie och fortsätta ugnsbaka tills den är klar. 
 
Häll över passionfruktskärnor och pudra över lite florsocker. 
 
SERVERA DIN CLAFOUTIS SÅ HÄR: 
 
Ät den helst ljummen tillsammans med en stor skopa vaniljglass eller lättvispad grädde. 
 
Vem vill inte testa denna tvisten på clafoutis?! Jag menar väl det, gör det med en gång!