Köttragu med krämig ädelostpolenta & spruckna vitlök-och basilikakörsbärstomater

Vad sägs som att förbereda en rejäl laddning av köttragu så att kommande veckans middagar blir busenkla? 
 
Ja vad sägs som det hörrni? Det var åtminstone så jag tänkte när jag för någon vecka sedan gjorde en köttragu på 2 kg kött. Jag var först lite osäker på vad jag skulle göra med den här stora köttbiten. 
 
Vi har ju sådan tur att Simons familj (aka min fina sambo och livskamrat sen 9,5 år tillbaka) brukar ge oss kött som Simons extrapappa har skjutit. Han jagar nämligen och eftersom viltkött inte är något vi ens har möjlighet att köpa i affären med den ekonomin vi har just nu, gör att detta blir oerhört lyxigt. 
 
MEN. 2 KG?! Jag brukar göra grytor och storkok. Men storkok för 2 personer brukar för mig vara på ungefär 1 kg kött. Så jag var förbryllad och tänkte först dela den i två delar men insåg att jobbet blev dubbelt med att göra 2 olika långkok så jag bestämde mig för att göra en köttragu på alltsammans. 
 
Med facit i hand så blev den här stora laddningen av köttragu riktigt god. Eftersom jag visste att jag skulle få en massa över så ville jag låta smakerna bara vara fylliga och lättsamma men på ett sätt som ändå kunde låta mig använda köttragun till andra recept. 
 
För jag började direkt tänka matlådeförberedelser och insåg att med den här köttragun kan jag göra paj, shepherdspaj, servera den med andra tillbehör, tacos, lasagne..ja listan kan göras lång. HUR BRA? Så när ni eventuellt får mycket över och ni vill variera er och hitta på något annat, då är den här köttragun perfekt. Den kan kläs om i en ny skrud precis dagen efter om så önskas. 
 
Och våra matlådor fylldes för veckan med lite olika varianter och jag bara ÄLSKADE det! 
 
Det var trots allt söndag och efter att den här hade puttrat i ugnen i 4 timmar och det doftade helt galet gott i hela lägenheten insåg jag att den här förtjänade att serveras med något lite mer extra än pasta eller pressad potatis som först var tanken. 
 
Så jag skärpte till mig och gjorde den krämigaste ädelostpolentan någonsin. ÅHHH så gott det är. Jag vet att det är speciellt med ädelost men om man som jag älskar det så är detta det bästa som finns. Polenta är som mannagrynsgröt i konsistensen och när man låter den sjuda försiktigt på spisen en stund och på slutet röra ner ost gör att den blir så krämig och god. DET BÄSTA! 
 
Jag vet, jag vet. Det är många som rynkar åt näsan åt ädelost och jag förstår. Därför tycker jag att ni bara väljer en annan god ost ni tycker om. Brie? Parmesan? Präst? Ni väljer själva. Men om ni kan, välj ÄDELOST!
 
Åh innan jag låter er söndag förgyllas med den godaste doften i ert kök av den här köttragun så måste jag bara tillägga att de spruckna körsbärstomaterna med vitlök och basilika är VÄRLDS. 
 
Tillbehöret som gör det lite extra och som tar max 5 minuter att göra. OHH YESS. Så med andra ord, gör dem! De tillför mer än vad man tror till rätten. 
 
Mitt sista tips för idag. Se till att ni gör polentan precis innan ni ska äta så att ni äter den varm och krämig. För låter man den stå för länge så sätter den sig gärna och tappar tyvärr lite av det fantastiska jag beskriver om. Så ät med en gång när det är klart!
 
Så. Nu har jag har tjatat klart för idag om den här fantastiska söndagsmiddagen som dessutom kan resultera i många fantastiskt goda matlådor också. YESS! 
 
Köttragu med krämig ädelostpolenta & spruckna vitlök-och basilikakörsbärstomater
 
Köttragu 
 
1,5-2 kg högrev eller annat kött som passar till långkok 
Ca 0,5 dl olja att steka i 
1 gul lök, hackad 
4 pressade vitlöksklyftor 
3 morötter, delade 
2 msk tomatpuré
1 dl balsamvinäger 
4 dl rött vin 
500 ml krossade tomater 
4,5 dl mörk köttbuljong 
2 msk torkad rosmarin 
1 dl finhackad färsk timjan 
 
Salt & peppar 
Flytande honung 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Börja med att dela köttet i mindre bitar. Värm en gjutjärnsgryta på spisen och häll ner en skvätt olja. Salta & peppra köttet och bryn det sedan i omgångar och lägg det i en skål när du är klar. Sänk värmen och häll lök och vitlök till grytan. Låt det bli gyllenbrunt och stek det i ungefär 1-2 minuter. Häll därefter ner morötter och tomatpuré och stek det tillsammans med löken ytterligare någon minut. 
 
Häll på balsamvinägern och låt det steka samman med grönsakerna i ungefär 3-5 minuter. Se till att skrapa i botten för där sitter mycket smak om det fastnar. Häll sedan på röttvin och låt det sjuda lite till. 
 
Häll tillbaka köttet tillsammans med köttbuljong, kryddorna och krossade tomater. Låt allt koka upp på nytt och när grytan är redo, sätt på locket och ställ in den i ugnen. Låt grytan sjuda i ugnen i minst 3 timmar. Jag lät min stå i ugnen 4 timmar innan jag tog ut min. Bara köttet är mjukt och faller isär när du drar i det är det klart.
 
Ta upp grytan när den är redo på spisen och ta försiktigt av locket. Trasa sönder köttet och smaka av med flytande honung, salt och peppar. Om det behövs mer av någon krydda, tillsätt det! 
 
Ädelostpolenta 
4 personer 
 
2 dl polenta 
6,5 dl vatten (ev behövs det mer) 
100 g ädelost 
Salt & peppar 
 
Koka upp vattnet i en kastrull. När det kokat upp, sänk värmen och häll därefter ner polentagrynen. Rör om och låt det sjuda på svag värme i cirka 15 minuter. Om det tjocknar alldeles för mycket tillsätt lite mer vatten. 
Precis innan servering smula ner ädelosten och se till att den smälter i polentan. Smaka av med salt & peppar.
 
Spruckna vitlök- och basilikakörsbärstomater 
 
500 g körsbärstomater 
2 pressade vitlöksklyftor 
Flingsalt 
Svartpeppar 
1 msk hackad basilika 
 
Hetta upp en stekpanna med en skvätt olja i. Häll ner tomaterna tillsammans med pressad vitlök. Rör om och strö över lite flingsalt och svartpeppar. Låt de på relativt hög värme brynas. Skalet ska spricka och de ska sjunka ihop något innan de är klara! Jag stekte mina i 2-4 minuter under uppsikt! 
 
När de är klara, häll ner basilika och rör om. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Servera köttragun tillsammans med ädelostpolentan och de spruckna vitlök- och basilikakörsbärstomaterna. Strö över rikligt med riven parmesanost och toppa med färsk timjan. 
 
Ge mig en sked av den där krämiga polentan och köttragun NU! 
#1 - - Sigrid:

Åh så gott det ser ut!! :)

Svar: Tack så jätte mycket :)
Alicia Hedlund

#2 - - Amanda:

Ädelostpolentan måste jag prova! Låter hur gott som helst :)

Svar: Vad roligt att du tycker det låter spännande! Hoppas du gillar det :)
Alicia Hedlund