Den gröna bakbokens crêpetårta med nutella, jordgubbsgrädde & vit choklad

Jag har fått ett crêpejärn! 
 
Så här är det. Jag har lääänge haft crêpetårta på min "att göra lista". Det som har gjort att det tagit så lång tid för mig att ta mig i kragen och göra en är för att mina stekpannor inte riktigt vill samarbeta med mig när jag steker pannkakor eller crêpes. Extra svårt är det med crêpes eftersom de helst ska bli tunna. 
 
För min del har det ofta slutat med en trasig hög av stekt smet på en tallrik. INTE SÅ KUL ALLS! Nepp, så därför har crêpetårtan inte blivit av. Förräns till nu, när Simon kom hem med ett crêpejärn efter att jag länge och väl suktat över ett recept på crêpetårta från Gröna bakboken. 
 
Den gröna bakboken är skriven av My Sundberg, tjejen som tog sig till final i Hela Sverige bakar 2015. Ni ska veta att jag är faktiskt väldigt dålig på att hämta inspiration från kokböcker, jag surfar oftare runt på nätet istället. Pinterest och instagram är faktiskt mina två största inspirationskällor. 
 
Där väcker alltid en bild mina idéer till liv och huvudet kan börja gå för fullt. Många säger att man borde ta en paus från sociala medier oftare men jag brukar oftast gå in på sociala medier när jag tar en paus. När jag behöver inspiration för att väcka en idé. Kan ni också känna och göra så? 
 
Sen när idén har väckts så blir det ett naturligt pausande från sociala medier för min del. Då spenderar jag tiden i köket. Fixar och trixar samtidigt som jag lyssnar på en podcast eller en ljudbok. Ah, jag älskar det! Visserligen är det väldigt skönt att sätta sig ner och hålla en bok i handen också, men det är sällan jag tar mig den tiden faktiskt. Så för en bokmal som mig är ljudbok perfekt att lyssna på i bakgrunden! 
 
Jag vill däremot bli bättre på att skaffa mig kokböcker. Tänk att ha hyllor med inspiration och vackra kokböcker. Bilderna i kokböcker är oftast helt fantastiskt vackra! Jag har inte särskilt många kokböcker att fylla min hylla med än men det börjar ta sig. Ett nytt tillskott i hyllan är Gröna bakboken av My. Där har hon samlat sina favoriter och fokuserat på råvarorna i varje recept. Det är minst lika viktigt när man ska baka som vid matlagningen tycker jag!
 
Jag gillar boken av många olika anledningar. Recepten hon har valt ut är enkla men ändå genomtänkta. Ni förstår, om det blir något över från ett recept så återanvänder hon det i ett annat. Vem vill inte ha sådana förslag liksom? Hur bra som helst om ni frågar mig! Vi alla borde bli bättre på att inte slänga mat, eller hur?
 
När jag bläddrade igenom boken första gången och såg att My hade gjort en crêpetårta toppad med jordgubbsgrädde kunde jag inte vänta längre på att göra en egen variant. Skillnaden mellan min crêpetårta och My´s är att jag inte kunde stå ut med att INTE involvera choklad i det hela. Så lite nutella fick bli mitt tillägg...och riven vit choklad! :) 
 
Som sagt, Simon kom ju hem en dag med ett crêpejärn och det var nog för att han såg min blick när jag hittade det receptet i boken. Så fin är han. Tack S för den fina gåvan! Jag vet dock att du var minst lika nöjd över ditt köp eftersom du inte kunde sluta prata om hur god crêpetårtan blev...hehe. Vinst till oss båda helt enkelt!
 
Det som tar lite tid och som kräver lite ansträngning från er sida i det här receptet är att steka alla crêpsen. Det blir ju några stycken som ska stekas men jag underhöll mig med ljudbok under tiden. Jag rekommenderar er att stå vid spisen och steka dem klara och inte springa runt för att fixa med andra saker under tiden. Från mina egna erfarenheter slutar det i mindre fina crêpes. <--SANT.
 
När ni väl har stekt dem och de fått svalna är det knappt någon ansträngning kvar innan ni får sätta tänderna i det godaste som finns. Jag lovar er! 
 
Det ni också behöver göra är att vispa samman en jordgubbsgrädde. Vilket inte är några konstigheter alls. Ni mosar de tinade jordgubbarna (om ni använder frysta) och vispar samman med grädde och socker. Klart! 
 
När crêpsen sedan har svalnat är det dags för er att montera samman tårtan. Det gör ni genom att ta en crêpe och lägger den på ett fat eller en tallrik. Ni brer sedan på ett lager av nutella (yes, yes, yes) och lägger därefter på en ny crêpe ovanpå. Ni upprepar den här proceduren tills alla crêpsen är staplade på varandra med nutella i mellan! Jag älskar nutella och bredde ett lager av den på varje crêpe men om man vill kan man göra på var tredje eller liknande. 
 
Ovanpå stapeln av crêpes toppar ni sedan med jordgubbsgrädde, färska bär och riven vit choklad. Behöver jag ens säga mer för att få er att förstå att detta var det barnsligt godaste jag ätit på länge? 
 
Den här crêpetårtan tycker jag är fin avslutning på midsommarafton. Eller vad säger ni? Strunta i torra sockerkaksbottnar och gör en ny variant av midsommartårtan. Det tycker jag åtminstone är det enda rätta, eller vad säger ni? 
 
Den gröna bakbokens crêpetårta med nutella, jordgubbsgrädde & vit choklad 
 
Mandelcrêpes 
 
1 vaniljstång 
4 dl vetemjöl 
1 dl mandelmjöl 
4 msk råsocker 
4 ägg 
5 dl mjölk 
5 dl vatten 
ca 50 g smör till stekning 
 
Skrapa ur fröna från vaniljstången och blanda i en skål tillsammans med vetemjöl, mandelmjöl och råsocker. Blanda i ägg och vispa sen gradvis i mjölk och vatten, lite i taget så att du får en slät smet. 
 
Stek tunna crêpes och smöra mellan varje omgång. Lägg på hög och ställ sedan in i kylskåpet för att svalna. 
 
Jordgubbsgrädde 
 
225 g frysta tinade jordgubbar 
1 dl socker 
2,5 dl vispgrädde 
 
Mosa de tinade jordgubbarna med hjälp av en gaffel. Vispa upp grädden tillsammans med sockret. Vänd ner jodgubbsmoset. 
 
Du behöver också: 
1 burk nutella 
Färska jordgubbar och blåbär 
100 g riven vit choklad 
 
MONTERA OCH SERVERA SÅ HÄR: 
 
Ta fram ditt fat som du vill servera tårtan på. Bred ett tunt lager av nutella på en crêpe och flytta därefter över den till fatet. Upprepa med alla crêpsen och stapla dem på hög på varandra på fatet. 
 
Toppa med jordgubbsgrädde, färska bär och riven vit choklad. Servera med den jordgubbsgrädden som blir över. 
 
Mhhhmmmmuuuummmmmssssss! Vet ni vad det bästa är? Både vuxna och barn kommer älska det här! 
2 kommentarer

Kategorier: Choklad, Efterrätter;
Taggar: Crêpes, Gröna bakboken, Jordgubbsgrädde, Midsommartårta, Nutella, Vit choklad, crêpetårta

#1 - - a n n i k a:

Mums!

Svar: :D
Alicia Hedlund

#2 - - a n n i k a:

Gott!