Filodegssnurra med pumpa, getost & färsk timjan

Har jag sagt att jag har världens bästa farmor? 
 
Min farmor bor 30 mil härifrån. Det gör ont i mitt hjärta när jag tänker på alla år jag har missat att vara en del av hennes vardag. Jag och farmor har nämligen världens finaste relation och jag älskar henne så mycket att hela hjärtat ibland värker på mig när jag saknar henne. Eftersom det varit så svårt att träffas spontant har vi istället lagt flera timmar i telefonen varje vecka och pratat om allt mellan himmel och jord. Vi luftar bra saker och mindre bra saker. Med farmor är jag 100 % jag. Det är så skönt att vi kan ha den relationen hon och jag. Jag är stolt över den ska jag säga er! 
 
Anledningen till varför jag började prata om farmor idag med er var för att jag ville berätta att hon tog sig modet att åka helt själv till Göteborg för att hälsa på mig för ett tag sedan. Hon lämnade lilla Backaryd och åkte till storstaden för att hälsa på mig. 
 
När farmor var här stod jag i köket och rullade den här filodegssnurran. Farmor drack kaffe och underhöll mig med prat om allt möjligt. Ibland var hon framme och undrade vad tusan jag höll på med, hehe. 
 
Vi pratade så mycket att jag glömde av mig att min fina filodegssnurra var i ugnen och skrek till min förskräckelse när jag såg att den var lite lätt bränd när jag skulle ta ut den!
 
Men farmor lugnade mig och sa att hon tyckte den såg aptitlig ut ändå. Jag lyssnade på farmor och beslöt mig för att det är ju så här den ser ut när den smakar som bäst! 
 
Men nu ska jag berätta för er vad detta är för spännande recept! Jo..det ni ser framför er är en filodegspaj fast monterad på ett annorlunda sätt..jag har nämligen gjort en filodegssnurra! 
 
I min filodegssnurra finner ni en alldeles ljuvlig kräm gjord på pumpa, getost och färsk timjan. Men den var inte lika ljuvlig som jag tyckte den var om ni frågar farmor. Nänä..hon tycker nämligen inte alls om getost. HUR kan man inte tycka om det?! Det är frågan undrar jag...Men om man älskar getost är detta en fröjd för smaklökarna!
 
Hur som helst. Pajen är väldigt lätt att göra men kräver lite tid att rulla samman. Men absolut inte för lång tid för att det skulle bli jobbigt. Jag lovar er! 
 
Så här går det till. När ni har fyllningen redo lägger ni filodegsarken framför er. Lägger därefter ut fyllningen längs kanten och rullar sedan några filodegsark till en lång rulle. Sedan tar ni fram en rund form eller stekpanna och lägger rullarna längs kanten på formen likt en spiral. Denna procedur upprepar ni tills ni fått en fin snurra. Enkelt och snyggt! Precis så man vill presentera sin mat tycker jag :) 
 
Detta receptet kräver en viktigt komponent för att det faktiskt ska bli extra bra tycker jag. Då pratar jag om en god och bra olivolja. Jag hade en sådan tur att jag kunde plocka fram min olivolja från Doleon när jag skulle göra detta receptet. 
 
Ni kommer nämligen behöva pensla filodegsarken med olja när ni lägger dem i formen eller stekpannan för att de inte ska torka ut men också för att de ska få en spröd gyllene yta. 
 
När ni monterat samman pajen är det bara att grädda den färdigt i ugnen tills den är gyllene. 
 
Sedan kommer ni få njuta av en spröd paj som smakar ljuvligt vill jag lova er, om ni gillar getost då vill säga. Kan meddela att farmor såg glad ut när hon smakade den men när hon kände av getosten så såg jag att det var något som inte stämde, hehe. 
 
Men eftersom farmor är farmor och världens bästa så förklarade hon för mig att den smakade himmelskt ändå. Sicken jädrans tur va? Puss på dig farmor! 
 
Men hörrni, vad säger ni? Ska vi göra den här filodegssnurran fylld med pumpa, getost & färsk timjan redan ikväll?! Om ni inte hinner idag bör ni åtminstone planera in den till helgen när tiden finns. YESSS, helt klart!
 
Filodegssnurra med pumpa, getost & färsk timjan
2-3 personer 
 
2 paket filodeg, 500 g 
1 stor butternutpumpa, cirka 600-700 g skalad pumpa
1 msk olja
200 g getost
2 msk färsk hackad timjan
 
Salt & peppar
 
Färsk timjan, till garnering 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Skala pumpan och kärna ur den. Dela den i små kuber och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt. Häll 1 msk olja över samt krydda med salt och peppar. Massera in detta i pumpan. Ugnsbaka pumpan till den är mjuk, i cirka 25-30 minuter. Akta så den inte bränns! Ta ut och låt svalna.
 
Häll ner pumpan i en bunke och mixa den slät. Skär bort det vita "skalet" på getosten och smula ner den till pumpan med hjälp av händerna. Tillsätt färsk hackad timjan. Smaka av och justera med mer salt och peppar om det behövs. 
 
MONTERA SAMMAN SÅ HÄR: 
 
Häll upp olja i en liten skål vid sidan om. Ta fram en stekpanna som stål ugnsvärme eller en rund form som är cirka 25 cm i diametern. Smörj den med olja.
 
Lägg filodegsarken framför dig. Lägg lite av fyllningen längs med den långa kanten. Ta därefter tre filodegsark och rulla samman till en lång rulle. Se till att det rullas tätt. Lägg rullen i stekpannan/ugnsformen längs kanterna. Pensla runt om med oljan. 
 
Upprepa denna proceduren tills du fyllt hela formen med rullar och det blivit en snurra. Det som inte får plats kan bakas jämte i en form. 
 
Sänk värmen på ugnen till 175 grader.
 
Ugnsbaka pajen tills den är gyllene, i cirka 25-30 minuter. Om pajen inte får färg kan du under uppsikt låta grillen på ugnen gå sista minutrarna på högre värme. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Strö över färsk timjan och servera pajen tillsammans med en krispig grönsallad och en kall sås. Förslagsvis en yoghurtsås, aioli eller créme fraiche. 
 
Tack för all hjälp med styling och foto farmor <3