Grillad teriyakikyckling med sesampicklad zucchini & skivad avokado

Teriyaki måste vara ett av de bästa tillagningssätten från Japan! 
 
Jag älskar att marinera kyckling i en söt sojamarinad. Visst är det gott? Innan jag upptäckte detta fantastiska sätt att tillaga både kött, kyckling och fisk på stod jag ständigt och inte visste vilken marinad jag skulle välja.
 
Jag älskar ju att prova nya saker som ni säkert har förstått vid det här laget..så jag har haft svårt för att bestämma mig vilken teriyakimarinad jag tycker är bäst. Hittills har jag gjort två olika varianter, ni finner dem HÄR och HÄR
 
Jag kan faktiskt inte bestämma mig vilken jag tycker har varit godast för jag har njutit minst lika mycket vid varje måltid. Kanske är det så att ni kommer välja det receptet med de varorna ni har hemma och känner er bekanta med? 
 
Jag testade ett relativt nytt livsmedel för mig och det är Mirin. Mirin är väldigt viktig inom Japansk matlagning och det är en alkoholhaltig vätska som består av cirka 40% socker. I Japanska recept använder man, tillskillnad från oss här i Sverige som istället använder väldigt mycket mejeriprodukter, socker i maten. Mirin ska istället för socker då användas i exempelvis teriyaki. 
 
I mina andra två teriyaki recept har jag istället sötat med honung. Men den här gången vågade jag testa mig på en stapelvara från Japan. Det blev lyckat hörrni! Ni borde också hitta den i de hyllorna för utländsk matlagning i affären. 
 
Den här risskålen är perfekt för en enkel vardagsmiddag hemma. Den är också helt perfekt att ha med sig dagen efter i matlådan till jobbet eller plugget. Hur bra? 
 
Till er teriyakimarinerade grillade kyckling serverar ni också gärna grillade champinjoner och skivad avokado. Men tillbehöret som sätter pricken över i:et här och fulländar hela måltiden är min sesampicklade zucchini. 
 
Som min pappa sa när han var här på besök förra helgen: "man kan pickla precis vad som helst, det är så gott och funkar alltid som tillbehör". Han har så RÄTT hörrni! 
 
Det här är vardagsmat som går rätt in i hjärtat på mig. Jag bara älskar det! 
 
Grillad teriyakikyckling med sesampicklad zucchini & skivad avokado
2 portioner 
 
3 stycken kycklingfiléer 
0,5 dl ljus soja 
0,5 dl mirin 
2 tsk riven färsk ingefära 
 
200 g små champinjoner (valfritt) 
 
Blanda samman soja, mirin och ingefära i en plastpåse. Lägg kycklingfiléerna i påsen och låt de marineras i minst 30 minuter, men gärna över natten. 
 
När det är dags att börja laga maten: 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Hetta upp en grillpanna/stekpanna med en skvätt olja i. Lägg de hela kycklingfiléerna i grillpannan/stekpannan och fräs hastigt runt om. Lägg dem därefter i en ugnsform och slå resten av marinaden över dem. Ställ in kycklingfiléerna i ugnen och låt de gå klart. I cirka 25-30 minuter. 
 
Låt grillpannan/stekpannan stå kvar på plattan och lägg ner en ny skvätt olja där i. Grilla svampen tills ni tycker den har fått en fin yta. Krydda med salt & peppar. 
 
Koka 3 portioner ris enligt anvisningarna på paketen. 
 
Sesampicklad zucchini 
 
1 zucchini 
0,5 dl risvinäger 
1 tsk socker 
1 msk rostade sesamfrön (rosta dem i en torr stekpanna tills gyllene) 
 
Strimla zucchinin med hjälp av en potatisskalare till långa remsor. Blanda samman risvinäger, socker och sesamfrön i en skål. Lägg zucchinin där i och se till att det blandar sig väl. 
 
Du behöver också: 
1-2 st skivade avokado 
Rostade sesamfrön 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Fördela ut riset i skålar. Skiva upp kycklingfiléerna i skivor och lägg ovanpå riset. Om du har grillat svamp så lägg även dem vid sidan om. Toppa med sesampicklad zucchini och skivad avokado. Avsluta med att strö över rostade sesamfrön. 
 
Bon appetit!