Häxhatt fylld med getost, valnötter & fikon

Firar ni Halloween?
 
Firar ni Halloween mina vänner? Jag vet att det inte är alla som gör det. Jag skulle inte påstå att jag firar Halloween på samma sätt som jag gjorde när jag var yngre men jag tycker ändå att det är en rolig sak jag gärna vill ta fasta på. 
 
Jag klär inte ut mig längre som jag gjorde när jag var barn och går runt bland mina grannar och säger "bus eller godis". Men jag försöker varje år pynta en pumpa och laga eller baka något recept som passar för en läskig Halloween. 
 
Förra året bakade jag dessa Scary bats on spiderweb cupcakes. Jag blev så glad när jag satt och läste Ica´s tidning, Buffé och såg mina söta fladdermöss i tidningen. De hade sätt min idé och tyckte den var värd att delas med till andra. Så roligt tycker jag! 
 
Förra årets recept var väldigt enkelt och krävdes inte lika mycket pyssel som årets recept. Men jag var redo för en liten större utmaning och med facit i hand så blev jag så nöjd med denna häxhatt. Visst är den fin? 
 
Den här passar perfekt till minglet på Halloweenfesten eller om ni bara vill bjuda över några vänner till Halloweenhelgen. Ost & kex är det bästa förrättstugget om ni frågar mig! 
 
Denna häxhatten är bara så god. Jag har valt mina favorit ostar där i men om ni inte tycker om samma råder jag er till att bara byta ut. Det fungerar säkert bra! 
 
Jag har kombinerat philadelphiaost med getost, fikonmarmelad, färsk basilika och hackade valnötter. För om jag får säga mitt så tycker jag att det är en perfekt smakkombo! 
 
När man väl har blandat samman alla sina ingredienser kommer man till den pilliga delen. Där man ska forma häxhatten. Det krävs lite tålamod och tid eftersom jag gärna ville ställa in min för att stelna lite i kylskåpet mellan varven jag formade. Osten blir så mjuk annars och kan lätt flyta ut. 
 
Men jag ska berätta för er hur ni ska göra. Först och främst får ni dela er ostsmeten på två. Den första delen rullar du till en boll med lätt fuktade händer och lägger på en passande bricka eller fat som du vill servera den på. Tryck därefter ut bollen till en rund platta. 
 
Den andra halvan formar du också till en boll och arrangerar den i mitten på plattan. Jag tyckte det var så mycket enklare att forma toppen på häxhatten med hjälp av en bit plastfolie runt om, så det råder jag er också till att använda. 
 
Nu ställde jag in den i kylskåpet för att jag ville att osten skulle vara lite hårdare när jag skulle forma den. När den hårdnat litegrann är det bara till att börja forma toppen på hatten med hjälp av plastfolien runt om bollen. När ni tycker att den fått en fin form sätter ni in den i kylskåpet igen om osten har mjuknat för mycket. 
 
Men om den fortfarande håller formen och inte är för mjuk kan ni med en gång klä av plastfolien och börja dekorera med vallmofrön. För detta är nästa steg innan servering. Ni strör vallmofrön runt om hela så att det blir svart. Ni kan få behöva hjälpa till med händerna för att trycka fast dem ordentligt. Det kommer bli ganska mycket vallmofrön som faller av men de kan ni plocka upp igen och använda. 
 
Jag ville markera hattens linje så jag dekorerade med granatäppelkärnor. Ta vad ni har hemma om ni inte har granatäpple, men granatäpplet är inte bara fint, det är gott också!
 
När jag fick se bilder på Pinterest där folk hade gjort häxhattar av ost kände jag med en gång att det skulle jag också göra. Jag är bara så nöjd med denna. Hade jag dessutom haft ett Harry Potter party (som är min största önskan, hehe), hade denna passat perfekt. Jag får ta mig i kragen och arrangera en riktigt fest med Harry Potter tema. Någon som vill komma? :)
 
Häxhatt fylld med getost, valnötter & fikon 
 
100 g philadelphiaost 
200 g getost, ta bort den hårda vita kanten runtom
10 färska basilika blad, hackade 
2 msk fikonmarmelad 
2 dl finhackade valnötter 
Salt & peppar 
 
Vallmofrö 
Granatäppelkärnor 
 
Till servering: 
 
Kex eller bröd av olika slag 
 
Blanda samman philadelphiaost, getost, basilika och krydda med lite salt och peppar i en bunke. Vispa med en elvisp. När det är väl blandat, vänd ner fikonmarmelad och nötterna med hjälp av en slickepot. 
 
Dela smeten i två delar. Fukta dina händer med vatten och forma den ena halvan till en boll. Lägg bollen på tallriken du ska servera häxhatten på (den kommer vara svår att flytta sen). Tryck ut med lätt fuktade händer till en rund platta, cirka 15 cm i diametern. 
 
Forma den andra halvan av smeten till en boll. Lägg den i mitten på plattan. Tvätta händerna och klä bollen med plastfolie. Ställ in det i kylen i 30 minuter för att ostmassan ska sätta sig litegrann. 
 
Ta ut och forma med hjälp av plastfolien runt bollen till toppen av en hatt. Ställ in i kylskåpet igen en stund för att den ska sätta sig. 
 
Innan servering tar du bort plastfolien och strö sedan vallmofrön på hatten. Stå vid en ren bänk så att du kan ta upp dem som ramlar vid sidan om och använda igen. Dekorera med granatäppelkärnor runt linjen på hatten för att markera. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Servera häxhatten till buffén eller varför inte som ett härligt tilltugg på halloweenfesten? Passar lika bra på kex som på bröd. 
 
Det här tilltugget kommer bli festens höjdpunkt! Tror ni inte det?
2 kommentarer

Kategorier: Aptitretare
Taggar: Getost, Halloween, Häxhatt, Ostbricka, Philadelphiaost

#1 - - My Little Crafty Life:

Så himla rolig idé!

Svar: Tack så mycket! :D
Alicia Hedlund

#2 - - ddianasliv.blogg.se:

Oj vilken cool!

Svar: Tack Diana! :)
Alicia Hedlund