Salviarostad fläskfilé i brynt smör- & äppelsås med potatispuré

Jag kan inte sluta göra recept med brynt smör i! 
 
När jag har vetskapen om att brynt smör höjer smaken i typ allt så har det varit svårt att inte skapa recept utan det på sista tiden. 
 
Ni minns i fredags när jag delade med mig av min hemmagjorda Kanelbulleglass med brynt smörvaniljsås? Det var ett exempel på ett väldigt lyckat recept med brynt smör där i. 
 
Idag har jag kombinerat brynt smör med äppelcider. AHH..ni kan tänka er själva...nötaktig smak som gifter sig så fint med den söta äppelcidern. Eftersom jag hade så fina erfarenheter av äppelcider och salvia från förra året när jag gjorde Karamelliserad lök- och äpplepasta med prosciuttosmul & kycklingpiccata i brynt smör med färsk salvia & vitt vin, kändes det helt rätt när jag kombinerade liknande smaker även den här gången! 
 
Jag älskar när man kan inspireras av sina gamla recept och skapa något nytt av dem. Så bra!  
 
Jag var till en början lite skeptisk mot salvia. Men så kan det vara när man inte tidigare har använt det särskilt mycket. Sedan jag började skriva här på Alicias kokbok har jag vågat utforska mer smaker och jag förvånas över att inget stoppar mig. 
 
Häromdagen struntade jag i att lägga en klick smör i potatismoset som jag alltid gör annars. Nää tänkte jag, jag kör på misopastan istället (en japansk smaksättare gjord på fermenterade sojabönor). Crazy jag vet. Men så gott blev det. Inget stoppar mig numera. 
 
Den här rätten är förvisso inte alls galen. Den är bara förträffligt god och så värd att delas med er. Salvia har hur som helst blivit en riktigt god färsk krydda som används flitigt hemma hos mig. Jag är glad att jag vågade testa den från början! 
 
Den här måltiden kommer till snabbt och ni behöver inte oroa er för att det ska vara svårt. Jag ska guida er! 
 
Så här går det till. Ni förbereder köttet genom att gnida in lite olja, salt och peppar runt om. Hettar därefter upp en djupare stekpanna som ni kan sätta in i ugnen sedan. 
 
Ni tar ett salviablad och trycker fast på varje köttbit. Lägg köttsidan med salviabladet nedåt i stekpannan och fräs hastigt för att köttet ska karamelliseras och få en gyllene färg. Vänd och gör likadant på andra sidan. Därefter klickar ni ner smör som får smälta och brynas. I med färsk timjan och äppelcider och låt det koka upp. 
 
Arrangera skivade äpplen runt om köttet och ställ i stekpannan i ugnen för att låta köttet gå klart och såsen tjockna litegrann. Under tiden ni gör detta kokar ni potatis och gör er godaste potatispuré som bara ni kan! 
 
När det är klart tar ni ut köttet från ugnen och serverar tillsammans med potatispurén. Se bara till att ringla den goda brynta smör- & äppelsåsen över moset och köttet. Mhhmm..så gott är det! Äpplena som ni lagt runt om kommer bli härligt mjuka och addera en god sötma och syrlighet till rätten. Åtminstone i mitt fall då jag fick tag på ganska så syrliga svenska äpplen. 
 
Jag valde att använda fläskytterfilé till detta receptet istället för fläskfilé. Det går givetvis bra att använda vilket som och även karré eller kotlett fungerar också. Jag tycker däremot att fläskytterfilén ger ett saftigare kött och när jag låter det puttra klart i såsen i ugnen blir det så saftigt! Det är dock viktigt att inte överbaka för då kan det bli för torrt. Men jag upplever ändå att det är lättare att inte överbaka fläskytterfilén som det är med fläskfilé. Någon annan som tycker som jag? 
 
Vilken jädrans bra start på den här måndagen va? Enkel middag i lyxig stil! Precis så jag vill starta denna måndag! 
 
Salviarostad fläskfilé i brynt smör- & äppelsås med potatispuré 
3-4 portioner 
 
8 stycken fläskytterfilé skivor (går bra med fläskfilé också) 
Olja 
Salt & peppar 
8 stycken salviablad 
 
50 g smör 
2 dl äppelcider 
1 msk färsk hackad timjan 
2-3 skivade äpplen 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Gnid in olja runt om köttet. Salta och peppra på båda sidor. Hetta upp en djupare stekpanna. Tryck dit ett salviablad på varje köttbit. Börja med att lägga sidan med salviabladet på nedåt i stekpannan och fräs hastigt så att köttet får en gyllene färg. Vänd och fräs på andra sidan också. 
 
Tillsätt därefter smöret till köttet. Låt det smälta och brynas. Det ska få en nötaktig doft och skumma litegrann. När smöret har brynts tillsätt färsk timjan och äppelcider. Låt det koka upp och ta bort stekpannan från värmen. 
 
Lägg ner äppelskivorna i smörsåsen och ställ in stekpannan i ugnen. Låt köttet gå färdigt och såsen tjockna. Det tar ungefär 15-20 minuter. 
 
Gör under tiden potatispurén. Använd ert egna recept! 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Fördela ut potatispuré på bottnen av tallriken. Toppa med skivor av fläskytterfilén och äppel. Ringla över smör- & äppelsåsen. 
 
En middag som piggar upp i höstmörkret!