Kanelbulleglass med brynt smörvaniljsås

Har ni också kanelbullar över från kanelbullensdag? 
 
Det hade åtminstone jag. Varenda gång jag öppnade frysen låg de där och tittade på mig. Efter att ha värmt några bullar i ugnen och ätit tillsammans med ett glas mjölk kände jag att jag ville göra något annat kul med de som var kvar. 
 
Så vad skulle jag då göra? Jo kanelbulleglass såklart! Ah..så gott och vet ni vad det bästa är med detta receptet? Det är att ni inte behöver någon glassmaskin och att röra samman glassmeten går på bara några minuter. 
 
Det allra jobbigaste med att göra glass på detta viset är att man får vänta några timmar innan det stelnat helt i frysen. Jepp, så är det men om man planerar och gör glassmeten dagen innan är den ju redo och klar när man ska äta den. SUPER! 
 
Jag är så glad hörrni för en väldigt fin vän frågade mig häromdagen om jag ville vara kattvakt till hennes lilla Stellan. Stellan är en Ragdoll och världens finaste kisse. Här har ni nämligen tjejen som är uppvuxen med katt och fick kela med många hundar då min fina hjärtevän hade flera stycken av dem hemma hos sig. 
 
Med andra ord så saknar jag att ha ett djur. Jag vill så gärna ha sällskapet och jag vet att jag hade mått så bra av det. Men vi bor i en lägenhet och den känns alldeles för liten och trång för att skaffa varesig hund eller katt i. Så tråkigt men jag vet att den tiden kommer komma när jag väl flyttar till något större sedan. 
 
För ett liv utan ett djur det vill jag inte ha. Här hemma kommer det nog bli båda katt och hund om vi får bestämma i framtiden. 
 
Stellan ska flytta in hos oss när de är i Rom och har det härligt. Torsdag till söndag och jag LÄNGTAR så mycket! Vilka mysiga dagar det kommer bli. 
 
Nog om mina djurtankar nu. Vi har nämligen kanelbulleglass att prata om! Som jag sa, denna glassmet rör ni ihop snabbt och tillsätter enbart era kanelbullar till smeten. Ställ in i frysen och vänta tålmodigt på att den ska stelna. 
 
Men innan ni serverar glassen. Under tiden ni väntar, ungefär 15 minuter som det tar för glassen att tina till perfekt konsistens (om ni frågar mig) måste ni göra mitt recept på BRYNT SMÖRVANILJSÅS. 
 
Jag vet, jag vet. Det låter helt crazy. Eller det låter helt fantastiskt gott om ni vet precis som jag hur fantastiskt det är med brynt smör. AHHH så gott! 
 
För att göra brynt smörvaniljsås krävs det först att ni bryner smöret i en kastrull. När det bubblat klart och fått en nötig karaktär som ni vispat upp från bottnen av kastrullen ska det enbart tillsättas florsocker, grädde och vanilj. Men låt det brynta smöret få svalna i 5 minuter först innan ni häller på de andra ingredienserna och vispar samman. 
 
Detta hörrni kommer bli en perfekt dessertsås till denna glass. Jag är så glad att jag fann inspiration till att göra den! Ni måste bara testa tycker jag. För er som inte vet vad brynt smör smakar så kan man säga att det får en nötig smak som jag tycker är helt perfekt. 
 
Har ni förresten testat att bryna smör och sedan låta det stelna i kylskåpet för att precis innan servering vispa upp det igen med hjälp av en elvisp? Helt plötsligt har ni fått ett smakrikt nötigt smör att ha på mackan. Mums! 
 
Nä, nu är det dags för er att vispa samman den här smeten så att ni kan njuta av den redan idag eller i morgon. Bara gör't! 
 
Kanelbulleglass med brynt smörvaniljsås 
cirka 5 liter 
 
Vaniljglass med kanelbullar 
 
5 dl vispgrädde 
1 burk kondenserad mjölk 
1 msk vaniljpulver 
4-6 stycken kanelbullar, delade i mindre bitar 
 
Vispa upp grädden. Häll därefter ner den kondenserade mjölken och vaniljen. Vispa ytterligare tills allt gått samman. Vänd ner kanelbullarna i smeten. Häll upp smeten i en passande form och frys i minst 4 timmar. 
 
Brynt smörvaniljsås 
 
50 g smör 
1 dl florsocker 
1 msk vaniljpulver 
0,5 dl grädde 
 
Hetta upp en kastrull och lägg smöret där i. Låt det smälta och brynas. Det ska börja dufta nötigt och skumma på toppen. Akta så det inte bränns. När smöret är brynt kan du vispa upp det brynta som sitter fast i kastrullens botten och ställa åt sidan. Låt smöret svalna i 5 minuter. 
 
Häll därefter ner florsocker, grädde och vanilj. Vispa tills allt blandat sig väl. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Skopa upp kanelbulleglassen i skålar och toppa med den brynta smörvaniljsåsen. Hugg in direkt!
 
Detta måste vara det bästa sättet att ta tillvara på gamla kanelbullar!
#1 - - Katarina:

Mmmm, så gott. Glass på kondenserad mjölk är perfekt och jag kan tänka mig att kanelbullebitar i blir toppen. Och så den där smörvaniljsåsen, mums :)

Svar: Jag håller med dig! Glassen blir så krämig och len i smaken, perfekt! Ja det var super gott :) Tack Katarina för dina fina ord!
Alicia Hedlund