Kanelpaj med karamelliserade äpplen & macademianötter

Hur använder ni alla goda höstäppeln som finns nu? 
 
Jag njuter av alla goda äppeln som finns nu. Har ni eget äppelträd? Åh vad jag önskar att jag hade det. Men jag blev så glad när jag fick veta att det finns platser i Göteborg där det är helt okej att plocka äpplen och annan frukt som det finns tillgång på. 
 
Nere vid korsvägen som är väldigt nära där jag bor finns det både plommon- och äppelträd man får plocka från. Hur bra? Tyvärr så nådde jag inte till dem äpplerna som fanns kvar högst upp. Jag antar att det var andra som hann före mig. Men tur att det finns massa smarriga svenska äpplen att köpa i affären också! Visst?
 
Dagens äppelpaj är något alldeles extra. Ni som följer mig här på Alicias kokbok vet ju om att jag älskar att förnya recept och testa nya saker.
 
Den här pajen kom till precis så för att jag kände att jag ätit den vanliga smulpajen och äppelkakan tillräckligt. Det är klart jag uppskattar det också men jag ville testa en annan variant och visa för er.
 
Jag spånade lite och skapade denna kanelpajen fylld med karamelliserade äpplen (+ en liten skvätt god rom) och macademianötter. Hur gott låter inte det? Jag kan meddela er att detta blev en FULLTRÄFF här hemma! 
 
Pajdegen är gjord precis som vanligt fast jag har tillsatt kanel. Jag snålade inte för jag ville verkligen att det skulle smaka kanel. Vilket det gjorde helt perfekt tycker jag. 
 
I pajskalet har jag fyllt med karamelliserade äpplen. Jag har sjudit äpplena i socker och vatten samt en skvätt av min favorit rom. Inte för mycket men så pass mycket att det blir en härlig underton från den. AHHH, super om ni frågar mig. För er som är tveksamma på rom kan istället tillsätta mer vatten...men det är väääldigt gott den där lilla skvätten. Jag lovar! Därefter strödde jag ut macademianötter ovanpå fyllningen. 
 
Jag fick lite deg över och stansade ut runda cirklar och la ovanpå fyllningen. Penslade dem med ett uppvispat ägg och vips så hade jag fått en väldigt fin paj! Tycker jag åtminstone :).
 
Dessa smakerna kompletterar varandra så bra. Jag är väldigt nöjd med denna pajen och ska definitivt göra den här fler gånger. Jag hoppas ni känner er minst lika nyfikna på att testa!
 
Den här serveras med vaniljsås eller glass. Vaniljglass om jag får bestämma. Men det gör man precis som man vill såklart. 
 
ÅH hörrni. Nu är det äntligen fredag och vem vill inte bjuda på den här festliga äppelpajen i helgen? Varenda en av er hoppas jag, hehe!
 
Kanelpaj med romkaramelliserade äpplen & macademianötter 
en rund form som är cirka 21 cm i diametern
 
Pajdeg 
 
2,5 dl vetemjöl 
100 g kallt smör, delad i kuber
1 msk kanel 
1 msk socker 
cirka 0,5 dl vatten 
 
Mät upp mjöl, kanel och socker i en bunke. Häll ner smöret delat i kuber. Smula sönder smöret i mjölet så att små riskorn bildas. Häll därefter på 0,5 dl vatten och forma till en deg. Om degen inte går ihop kan du tillsätta mer vatten. 
 
Romkaramelliserade äpplen 
 
3 stycken äpplen, delad i mindre bitar 
2 dl socker 
40 g smör 
2 tsk kanel 
0,5 dl vatten 
1/4 dl rom 
 
Smält sockret tills det är gyllene i en kastrull. Häll därefter ner äpplena, kanelen och smöret. Rör om. Tillsätt nu rom och vatten. Låt det sjuda samman i cirka 10 minuter eller tills äpplena mjuknat och såsen tjocknat. 
 
Du behöver också: 
 
1-2 dl saltade macademianötter 
Florsocker, till servering 
Vaniljsås eller glass till servering 
 
MONTERA SAMMAN SÅ HÄR: 
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Kavla ut degen och lägg i en pajform som är cirka 21 cm i diametern. Det som blir över sparar du så länge på bänken. 
 
Täck pajskalet med de romkaramelliserade äpplena. Se till så att all sås de ligger i hänger med. Strö ut macademianötter ovanpå. 
 
Den pajdegen som blir över kan du kavla ut igen och stansa ut runda cirklar eller annat mönster och lägga ovanpå pajen. Detta är helt valfritt. Om du gör det bör du pensla degen med ett uppvispat ägg innan du sätter in formen i ugnen. 
 
Ugnsbaka pajen i cirka 15-20 minuter eller tills skalet är gyllene och fyllningen puttrar. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Pudra gärna över lite florsocker innan servering och servera med glass eller vaniljsås. 
 
Jag bara älskar alla dessa höstäpplen!