Croissant aux amandes

Enkelt och imponerande bakverk till fikat!
 
I Frankrike vet man sannerligen hur man ska ta tillvara på torra croissanter. Man förvandlar dem helt enkelt till mandelcroissanter eller som man i Frankrike säger, croissant aux amandes. 
 
Fint är bara förnamnet på dessa bakverk. Med ytterst lite ansträngning kände jag mig som värsta franska bagerskan. Någon som vill komma och fika på dessa godingarna? 
 
Det går nästintill inte att tacka nej till hörrni...
 
Jag fullkomligt älskar croissanter och har tidigare exprimenterat med dem i efterrätter. Bland annat i receptet på frozen yogurt med hallonswirl & nutellafyllda croissanter som ni hittar HÄR. 
 
När jag för första gången för väldigt längesedan fick se att man kunde förvandla de helt vanliga croissanterna till något så saftigt och utsökt gott blev jag så sugen på att testa. Det kunde ju inte bli fel tänkte jag! 
 
För så här går det till. Ni tar era croissanter och öppnar upp dem. Ni kokar upp en sirap på vatten och socker som ni sedan doppar croissanterna i. Jepp, ni ska doppa dem så att de suger åt sig vätskan. Ah..dessa kommer bli så saftiga av detta...
 
Sedan mixar ni samman en mandelkräm på mandelmjöl eller mandlar, smör, socker och ägg. Jag använde mandelmjöl till detta receptet då min mixer har gått sönder (jag vet, så fruktansvärt!) men jag vet att det går utmärkt att använda vanliga mandlar också. Krämen mixar ni hur som helst snabbt samman. 
 
Starta igång ugnen och fyll varje croissant med mandelkrämen. Jag sparade lite av krämen, spädde den en aning med vatten för att den skulle bli lite lösare och penslade sedan ett lager ovanpå varje croissant. Därefter strör ni över flagad mandel och sedan är det bara in i ugnen med dem! 
 
Ni gräddar dem tills de blir gyllene och sedan om ni kan hejda er så väntar ni lite tills de svalnat. Därefter pudrar ni över florsocker och HUGGER in! 
 
Låta dem svalna gör ni om ni har tålamod och ska bjuda en vän eller familjemedlem på ett snyggt fika. För annars är det sannerligen så att bara äta dem direkt. När de är ljumna och alldeles mjuka och saftiga. AHHHHH, kan knappt med ord beskriva hur det smakade. Så fantastiskt. 
 
Om ni väljer att vänta så kommer ni också få smaka på ett underbart gott och saftigt bakverk. Croissanten förvandlas nämligen till ett frasigt men så mycket saftigare bakverk. Mandelkrämen är något utav det vanliga. Jissus, vilken fenomenal idé det var av fransmännen att komma på detta! Ni måste testa :) 
 
Croissant aux amandes 
4 stycken 
 
4 stycken croissanter 
1 dl flagad mandel 
Florsocker 
 
Sirap 
 
2 dl vatten 
2 msk socker 
 
Mät upp ingredienserna i en kastrull och låt det koka upp. Sänk värmen och låt det sjuda någon minut. Ställ kastrullen åt sidan och låt det svalna. 
 
Mandelkräm
 
1 dl mandelmjöl (alt 100 g mandlar som du mixar till en massa) 
0,5 dl socker 
50 g rumstempererat smör 
1 ägg 
 
Mixa samman mandelmjöl, socker och smör till en krämig massa. Vispa ner ägget. Vispa tills ägget gått in ordentligt och blandats sig med smörblandningen. 
 
MONTERA SAMMAN SÅ HÄR: 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Öppna croissanterna och doppa eller pensla dem rikligt med sirapen. De ska bli blöta och dra åt sig mycket av vätskan. 
 
Bred därefter ut ungefär 1 rågad matsked inuti varje croissant. Det som blir kvar av mandelkrämen ska du bre ovanpå croissanterna. Späd ut den krämen med lite vatten så att den får en lösare konsistens. Bred därefter ut den mandelkrämen som är kvar ovanpå alla croissanterna. 
 
Strö på flagad mandel och ugnsbaka dem tills de är gyllene. Mellan 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna litegrann innan du pudrar över florsocker. 
 
TIPS! De ör förträffligt goda att äta ljumna så var inte rädd för att servera dem med en gång om du vill det. Florsockret kommer dock att smälta, men vad gör det? 
 
Vill ni imponera med ett gott bakverk vid nästa fikaträff? Då är detta det rätta bakverket för er!
#1 - - Rebecca Fexby:

mums!