Vit chokladmascarpone med söt pistagedukkah i våffelbägare

Äntligen är det dags för fredagsgott! 
 
Jag kan inte låta bli att dela med mig av mina söta goda efterrätter med er på fredagar. Jag tycker det passar sig så bra. Idag delar jag dessutom med mig av den enklaste och godaste efterrätten som gjorts i mitt kök på länge. 
 
Jag är faktiskt väldigt glad över att visa er detta receptet. För mig är det min söta pistagedukkah jag är extra nöjd med. Den satt jag och spånande på och skrev om receptet säkert tio gånger innan jag satte gång att rosta mina fröer, nötter och smaksättningar. Det doftade sannerligen ljuvligt i köket när jag var igång. 
 
För er som inte vet vad dukkah är ska jag förklara för! 
 
Dukkah är en kryddblandning från Egypten. Man blandar nötter, frön och kryddor tillsammans. Ofta doppar man bröd först i olja för att sedan doppa det i kryddblandningen. Jag vet, jag vet. Vilken jädrans bra idé va. Jag som älskar bröd men ibland behöver en paus från min traditionella smör- och ostmacka tycker det här är ett suveränt sätt att äta bröd på. Vad säger ni? 
 
Blandningarna på dukkah kan variera men vanligtvis är det hasselnötter, sesamfrön, koriander, kummin, salt och peppar man använder. Även andra örter förekommer. 
 
Jag älskar idén av att göra goda kryddblandningar och att blanda samman nötter och frön tillsammans med kryddorna gör bara smakupplevelsen så mycket bättre. Jag ville dock göra en helt egen variant av dukkah. Så jag spånade och spånade. Men kom fram till att jag skulle tänka om helt och göra en söt variant att servera på en efterrätt. OH YES! 
 
I min dukkah valde jag att ha pistagenötter, mandlar, sesamfrön, muscuvadosocker, kanel, kardemumma och zest från apelsin. Kan ni föreställa er hur det här smakar när ni läser ingredienserna? Jag hoppas det för det var så gott verkligen. 
 
Jag personligen älskade att smaken från muscuvadosockret gav en lätt kolaton tillföljt av en härlig kanelsmak. Kardemumman och apelsinzesten sätter en fin smak men är inte där för att ta över. Vilket jag föredrar. Jag älskar deras smak som de tillför men jag vill bara ha en lätt ton av den. 
 
Men vad skulle jag servera till min dukkah då? 
 
Jag gjorde det lätt för mig för jag hade i mitt huvud en tanke om att detta skulle bli en bra dessert att använda sig av som ett sött avslut på en middag. När ni har gäster hemma och vill imponera fast ni vill inte känna någon press över efterrätten. Hänger ni med på vad jag menar? 
 
Jag tänker att den här kan ni förbereda innan och lugnt servera när stunden är kommen. Det ni behöver göra precis innan servering är att strö över dukkah och toppa med färska hallon. Lätt va? 
 
Det ni ska servera tillsammans med mina söta pistagedukkah är en vit chokladmascarpone. Yes, yes, yes. Det är precis som det låter. Smält vit choklad som jag vispat samman med mascarpone, lite grädde och vaniljpulver. Ah, kan ni tänka er den söta vita chokladmascarponen tillsammans med hallonen och en söt pistagedukkah? Så gott hörrni. Så gott...
 
Jag köpte våffelbägare på Ica. Jag tyckte nämligen att det var roligt att man kunde äta hela desserten. Men annars kan man givetvis servera detta i skålar eller tjusiga glas om man vill det. Men det blev faktiskt riktigt bra att servera det i våffelbägare. Jag tyckte det var ganska så fint med om jag får säga det själv. 
 
Åh hörrni. Jag önskar er en härlig fredag och helg. Jag hoppas ni får massa sol på er, njuter av en sovmorgon och bara prioriterar er själva för en dag. 
 
Om jag får bestämma så ska det såklart involvera den här vita chokladmascarponen med söt pistagedukkah i våffelbägare. <--SANT! 
 
Vit chokladmascarpone med söt pistagedukkah i våffelbägare 
4 stycken våffelbägare 
 
0,5 dl grädde 
100 g vit choklad 
1 tsk vaniljpulver 
250 g mascarpone
 
4 stycken våffelbägare 
125 g hallon 
 
Mät upp grädden och dela chokladen i mindre bitar i en kastrull. Låt det smälta samman på svag värme. Ställ åt sidan och låt det svalna. 
 
Vispa sedan samman den smälta chokladen med mascarpone och vaniljpulver till en slät kräm. Fördela ut mascarponekrämen i våffelbägarna. Ställ in dem i kylskåpet i minst 1 timme för att låta dem sätta sig. 
 
Toppa varje våffelbägare med färska hallon. 
 
Söt pistagedukkah 
 
50 g pistagenötter 
50 g mandlar 
1 msk sesamfrön 
1 msk muscovadosocker 
1 msk kanel 
1 tsk kardemumma 
 
Zest från 1 apelsin 
 
Mät upp pistagenötter, mandlar, sesamfrön, muscovadosocker, kanel och kardemumma i en stekpanna. Hetta upp stekpannan och rosta samman blandningen tills det börjar dofta ljuvligt. I cirka 3-5 minuter. Sockret ska inte hinna smälta. 
 
Häll upp blandningen i en mixer och kör sönder nötterna till ett grövre smul. Smaksätt smulet med rivet apelsinskal. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Strö över rikligt med pistagedukkah ovanpå varje våffelbägare innan servering. Ställ gärna fram skålen med dukkah på bordet så att mer kan tas. Det kommer man definitivt vilja kan jag lova er! 
 
Yes, yes, yes! Nu är helgen här!