Vit kladdkaka med björnbär- & havrecrumble

Yes, it´s friday! 
 
Livet leker sannerligen för mig just nu hörrni. Häromdagen fick jag nämligen den bästa nyheten som kunde inträffa för mig. Jag blev erbjuden en fast tjänst på mitt vikariat som Dietist. Ehm WHAT?! Jag visste inte vart jag skulle ta vägen när jag fick frågan. Det här är verkligen den godaste nyheten som kunde inträffa just nu. Jag är så lycklig och strosar runt på moln. 
 
Jag är så glad att jag inte surat det minsta över tidiga morgnar med regn och rusk. Nepp, det är helt fantastiskt vad lycka kan göra en gott. 
 
En tung sten har släppt från mina axlar och jag behöver inte längre oroa mig över att jag inte har ett jobb efter årsskiftet. Det är sannerligen helt fantastiskt! Stor BONUS är också att jag älskar mitt jobb. Jag har hamnat på en så bra arbetsplats. Hur kan detta vara möjligt att det skulle bli så här bra? Åh..jag svävar verkligen på moln just nu! 
 
För er som är nyfikna och inte har hängt med på vad jag sysslar med om jag inte bakar eller lagar mat tänkte jag berätta lite kort. Om ni helst av allt vill hoppa över detta kan ni njuta av bilderna tills ni rullat ner till slutet av inlägget. Där finns receptet! 
 
Okej, okej. Jag jobbar alltså som barndietist på Specialistcentrum barn & unga i Angered i Göteborg. När jag från början ville bli dietist så hade jag helt ställt in mig på att det skulle bli med inriktning på barn. Med facit i hand så var det ett mycket klokt beslut för det är så roligt! 
 
Jag träffar många olika problematiker, allt från undervikt, fetma, allergier och neuropsykiatriska diagnoser. Så det är väldigt spännande. Men framförallt träffar jag just många barn med ätovilja som resulterat i undervikt. Det är mycket speciella fall och väldigt utmanande. Men det är så roligt att kunna hjälpa dessa familjerna.
 
Jag är just nu en väldigt glad dietist med fast tjänst, WIHOO!
 
Så idag vill jag fira mitt nya jobb med att äta den här vita kladdkakan med björnbär- & havrecrumble. Yes, yes, yes. För att förtydliga ytterligare så är detta alltså en alldeles perfekt kladdig vit kladdkaka som är toppad med en björnbärskompott och ovanpå det en smuldeg gjord på havregryn. 
 
Kladdkaka och smulpaj i ett! Ah..detta är bara så fantastiskt gott hörrni. 
 
Mitt recept på vit kladdkaka med vanilj och kexchokladtryffel här på bloggen har fått en del uppmärksamhet och den är verkligen super god. Här har jag använt mig av samma grundrecept på kladdkakan. Varför ändra på ett vinnande koncept? :) 
 
Så här går det till mina vänner... 
 
...koka först samman björnbär till en kompott med lite socker. 
...blanda samman ingredienserna till den vita kladdkakan och häll den i en form. 
...toppa med björnbärskompotten. 
...nyp ihop ingredienserna till havrecrumblet och strö detta sedan ovanpå kakan.
...baka av kladdkakan i ugnen tills den är gyllene men kladdig i mitten! 
 
Jag toppade min kaka med lite riven vit choklad och björnbär för att göra den extra fin. Vad tycks? Den här var försvinnande god ska ni veta! 
 
Nu önskar jag er en härlig helg så hörs vi snart igen! In i köket och baka nu med er! 
 
Vit kladdkaka med björnbär- & havrecrumble
en form ca 24 cm i diametern
 
Björnbärskompott 
 
250 g frysta björnbär 
1 msk maizena 
1 msk socker 
 
Koka samman björnbären med sockret. Häll på maizenan och låt kompotten tjockna. 
 
Vit kladdkaka 
 
100 g smör 
200 g vit choklad 
2 msk vaniljpulver 
0,5 dl socker
2 ägg 
1 dl vetemjöl 
1 krm salt 
 
Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret i en kastrull och rör ner muscovadosockret och ställ den sedan åt sidan. Blanda vetemjöl, salt och vaniljpulver i en bunke. Smält den vita chokladen över ett vattenbad. 

När smör- och sockerblandningen svalnat en aning vispa ner äggen och sikta sedan ner vetemjölet, saltet och vaniljpulvret. Vänd till sist ner den smälta chokladen med en slickepot. 

Häll smeten i formen. Klicka ut björnbärskompotten ovanpå kladdkakssmeten. 

Havrecrumble

50 g smör
2 dl havregryn 
0,5 dl ljust muscovadosocker eller farinsocker 
1 tsk vaniljpulver 

Nyp ihop alla ingredienserna i en bunke. Strö över havrecrumblet på kakan. Ugnsbaka kladdkakan i ca 20 minuter. Den ska bli gyllene och vara lite dallrig i mitten. Ta ut kakan och låt den svalna. 

SERVERA SÅ HÄR:

Jag lät min svalna och ställde in den i kylskåpet över natten. Då tycker jag att den får bäst resultat. Men för er som vill äta den ljummen är det bara att hugga in i den direkt! 

Kladdkaka och smulpaj i ett = SANT!
 
#1 - - Hannah Margreta:

Gud va gott!

Svar: Det var det verkligen! :D
Alicia Hedlund

#2 - - Camilla:

Ser drömgod ut <3

Svar: Tack så mycket Camilla <3
Alicia Hedlund