Pariservåfflor med vaniljvisp & citronzest

Det närmar sig våffeldagen! 
 
Det är klart att jag inte missar årets våffeldag. Egentligen är jag inte den som håller hårt på att just den 25 mars äta våfflor. Jag äter ju det året runt så för mig blir det ingen större fest att göra det även den 25 mars.
 
Men däremot brukar jag se till att göra en rolig tvist på de sedvanliga våfflorna. Det är ju kul, eller hur? Åtminstone är det sådant så får mig att tycka det är extra roligt! 
 
I år delar jag med mig av en helt ny variant på våffla för mig. Nämligen Pariservåfflan. Ohlala, den var verkligen något extraordinärt! 
 
Detta hörrni är inte alls som den vanliga våfflan men vad gör det? Detta var minst lika gott för mina smaklökar kan jag lova er. 
 
Våfflorna består av en smördeg som kavlas ut i socker och bakas av tills de är gyllene. Ofta monterar man två våfflor med smörkräm mellan. Hör ni hur fantastiskt det låter? 
 
Jag valde dock att inte göra en smörkräm. För mig låter det alldeles för mastigt att göra våfflor av smördeg och sedan fylla dem med en smörkräm. Det blir som en smörbomb i magen och visst är väl det gott men jag tycker oftast att de tuggorna växer i munnen på mig. Det blir helt enkelt för mycket. 
 
Kan ni hålla med mig? 
 
Jag valde istället att göra det mycket enkelt för mig. Jag bakade nämligen mina våfflor och lät dem svalna i kylskåpet. Precis innan servering vispade jag upp en luftig vaniljvisp ganska hårt. Sedan spritsade jag ut vaniljvispen ovanpå våfflorna. Så enkelt! 
 
Men för att göra smakerna komplett satte jag extra smak med hjälp av vanilj och citronzest. Det gav en fräsch och härlig smak till våfflorna. Det var faktiskt helt fantastiskt gott om jag får säga det själv. 
 
Sedan var det bara på med ett lock ovanpå fyllningen och så serverade jag dem direkt. Betyget blev: "mhhhmmmm" från Simon. Jag tar det som att de blev godkända! 
 
Pariservåfflor med vaniljvisp & citronzest
ca 10 stycken 
 
Pariservåfflor 
 
3 dl mjöl 
100 g smör 
1,5 msk vatten 
 
1 dl socker 
 
Mät upp mjöl och smör i en bunke. Fördela ut smöret i mjölet till en smulig massa. Tillsätt då vattnet och arbeta samman till en deg. Om mer vatten behövs, tillsätt det. 
 
Strö ut hälften av sockret på bakbordet. Stjälp ut degen och kavla ut den. Bestäm själv tjockleken på dina våfflor. Strö ut resten av sockret ovanpå degen och kvala in det. Mät ut 20 stycken lika stora våfflor, kan också bli mindre beroende på hur stora du gör dem. 
 
Lägg dem på ett bakplåtspapper och låt de vila cirka 30 minuter i kylskåpet.
 
Sätt ugnen på 225 grader. 
 
Ugnsbaka våfflorna tills de är gyllene. Mellan 7-10 minuter. Ta ut och låt svalna. 
 
Du behöver också: 
2,5 dl vaniljvisp 
Citronzest 
 
MONTERA SAMMAN SÅ HÄR: 
 
Vispa upp vaniljvispen ganska hårt. Lägg den sedan i en spritspåse och spritsa ut vaniljvispen ovanpå hälften av våfflorna. Alternativt att du klickar ut vaniljvispen. Dekorera sedan med färsk mald vanilj och citronzest. Sätt en våffla ovanpå varje som ett lock. 
 
Servera!
 
Vem vill fira våffeldagen med ett franskt bakverk? Våga testa något nytt!
0 kommentarer

Kategorier: Efterrätter, Kakor;
Taggar: Citronzest, Franska våfflor, Pariservåfflor, Vaniljtwister, Vaniljvisp, Våffeldagen