Kaiserschmarren med färska hallon, flagad mandel & tjock yoghurt

Idag har jag blivit inspirerad av Österrikets sätt att äta pannkaka på!
 
När Ernst sänder sina program på tv sitter jag som bänkad varje gång. Sommar som vinter. Jag är totalt frälst i denna man och tycker att den lilla stunden han är i rutan på tv:n bara gör mig alldeles glad inombords. 
 
Favoriten är "Sommar med Ernst". Brukar ni titta på hans program? Jag älskar hur som helst när han lagar mat. Han försöker alltid hitta beskrivningen om allt han lagar och jag tycker han förmedlar härligheten i allt så bra. 
 
Jag som försöker skriva här flera gånger i veckan om olika smaker och på något vis försöka få er att förstå varför just ni borde göra detta recept, vet också att det inte är lätt alls. 
 
Men jag gör mitt bästa och jag hoppas att någon av er ibland blir inspirerade och vill göra ett recept från kokboken :). 
 
Anledningen till att jag började prata om Ernst var för att när han gjorde Kaiserschmarren i ett av sina program har jag inte kunnat sluta tänka på att jag också ville göra en variant av den. 
 
Jag läste på lite om denna variant av pannkaka och det fanns flera olika berättelser om denna pannkaka. Jag tycker det är så roligt när ett recept också har en bakgrundshistoria. Jag vet jag är nördig på detta, hehe. 
 
Men jag läste om att det var en Österrikisk kejsare och hans hustru som stannade hos en bonde för att äta. Bonden blev så nervös och blandade alla ingredienser han hade till en lyxig pannkaka. Han hade så darriga händer att pannkakan gick sönder och blev i flera små bitar. För att rädda situationen täckte han den med plommonsylt. 
 
Detta var en av historierna jag hittade men det fanns fler. Jag undrar vilken det är som stämmer...
 
Man kan säga att detta är en pannkaka som man helt enkelt "förstör" i stekpannan genom att dela den i mindre bitar. Jag tyckte att det var ett trevligt sätt att servera den på. 
 
Denna pannkakan blir tjockare än våra pannkakor. Man gör dessutom inte på samma sätt. I detta receptet är det viktigt att dela upp äggulor och äggvitor. Äggvitorna ska nämligen vispas till ett luftigt skum innan man blandar ner det i smeten. 
 
När smeten är blandad är det bara att hälla den i stekpannan och tålmodigt vänta några minuter tills det är dags att vända pannkakan. Jag delade då min i 4 kvartar för att enkelt kunna vända och steka klart på andra sidan. 
 
Tillbehöret var svårare för mig att bestämma. Jag var inte sugen på plommonsylt och ville testa något nytt. 
 
Eftersom jag vill att ni ska kunna äta den här till brunch och dessert så tänkte jag att yoghurt är ett passande tillbehör. Jag valde en mild hallonyoghurt. 
 
Jag tyckte dock att den var för rinnig och gjorde därför labneh, tjock yoghurt av den istället. Det krävs då att ni dagen innan ni tänker servera den här pannkakan förbereder yoghurten. Ni lägger då yoghurt i ett kaffefilter som ni lägger i en sil som ställs ovanför en skål. 
 
Vätskan ur yoghurten kommer då att rinna bort och den blir tjockare och får enligt mig en härligare konsistens. Men för er som inte är tålmodiga nog kan givetvist servera med en redan tjock yoghurt eller med hallonyoghurten som den är. 
 
Precis innan servering pudrar ni över florsocker, dekorerar med hallon och flagad mandel. Sen är det bara att servera! 
 
Kaiserschmarren med färska hallon, flagad mandel & tjock yoghurt 
4 portioner 
 
Tjock yoghurt 
 
5 dl hallonyoghurt 
 
Placera en sil ovanför en skål. Häll yoghurten i ett kaffefilter och lägg det i silen. Ställ in det i kylskåpet över natten för att låta vätskan i yoghurten rinna ur. 
 
Kaiserschmarren 
 
4 ägg 
2 dl mjölk 
2 dl mjöl 
En nypa salt 
1 tsk vaniljsocker 
0,5 dl socker c
 
Smör att steka i
 
Färska hallon 
Flagad mandel
Florsocker, att pudra över 
 
Dela äggen och lägg äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan. Vispa upp äggvitorna till ett luftigt skum och häll därefter ner sockret och vispa lite till. 
 
Häll ner mjölk, mjöl, salt, vaniljsocker till bunken med äggulorna. Vispa samman det. Häll därefter ner 1/3 av äggviteskummet till äggulorna. Vispa samman med elvispen. Vänd sedan ner resten av äggviteskummet med hjälp av en slickepot. Se till att allt blandar sig väl. 
 
Hetta upp en stor stekpanna med smör i. Häll ner smeten och stek på medelhög värme i cirka 5-7 minuter. Dela sedan pannkakan i kvartar och vänd. Låt pannkakan steka ytterligare 3-5 minuter eller tills den är gyllene. 
 
Dela sedan sönder pannkakan med hjälp av stekspaden i mindre bitar. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Lägg upp pannkakan på ett fat. Pudra över florsocker och dekorera med färska hallon och flagad mandel. Servera med den tjocka yoghurten. 
 
Jag blir så glad över dessa bilderna. Får mig att längta till vår och sommar!
#1 - - Hanna:

Jag orkar inte så mycket gott du har tipsat om här... Jag har tittat igenom din blogg lite nu under morgonen och jag skulle vilja göra ALLT NU på en gång. =)

Har precis hittat hit och kommer definitivt komma tillbaka. TACK =)

Svar: Åh, hoppas du stannar och kikar in igen! Tusen tack för att du tog dig tiden och kommentera, det gör mig så glad! :)
Alicia Hedlund