Karamelliserade ananasspett med chili- & apelsinkryddad romsirap

+ stora skopor med vaniljglass!
 
Dessa karamelliserade ananasspetten med chili- & apelsinkryddad romsirap passar närmligen perfekt tillsammans med vaniljglass. Mhhm..verkligen helt perfekt! 
 
Detta är en dessert som går snabbt att göra men ändå imponerar både på dig själv och de du bjuder. Det kan jag lova er. 
 
Från början ville jag göra ananasspett som jag karamelliserade och serverade till glass. Men insåg snabbt att jag ville ha någon form av sirap som jag också kunde ringla över glassen. Jag menar det kan man ju inte få för mycket av. Eller hur? 
 
Samtidigt så ville jag utmana mig själv och använda smaker som jag inte brukar. Det är så mycket mer roligare då tycker jag!
 
Så efter lite funderande kom jag på att använda min favorit rom i sirapen. Att spetsa med rom är aldrig fel, det ger fantastisk smak om ni frågar mig. Däremot kändes det inte tillräckligt så jag efter lite till tänkande bestämde jag mig för att använda de sista av vinterns smaker. 
 
Nämligen från apelsin och chili. Den här sirapen skulle allt värma våra kroppar inombords i detta kalla vädret. Det gjorde den sannerligen och jag tycker att balansen mellan alla smakerna blir väldigt bra. Rom satte sin glans och chilin en liten hetta och apelsinen lät allt dofta underbart och såklart smaka underbart! 
 
Den här sirapen kokar ni samman på spisen bara tills den precis tjocknat. Det går fort! Sedan skär ni ananasen i stavar och rullar dem i socker. Steker dem i en stekpanna så att de får en karamelliserad yta och blir varma. Trä dem gärna på spett för att presentera dem snyggare och sedan lägg dem i sirapen. 
 
Servera direkt med vaniljglass. VOILA! Så gott!
 
Karamelliserade ananasspett med chili- & apelsinkryddad romsirap 
6-8 stycken spett 
 
1 hel färsk ananas 
Socker att rulla ananasen i 
 
1/2 röd chili, finhackad 
Zest från 1 apelsin 
1 dl socker 
0,5 dl rom 
 
Träspett
Vaniljglass 
 
Mät upp socker, rom, chili och apelsin i en kastrull. Låt det sjuda samman till en tjock rinnande sirap. Ställ åt sidan så länge. 
 
Skala ananasen och dela den i stavar. Rulla dem i socker och stek i smör eller olja tills de är karamelliserade i en stekpanna. 
 
Trä spett i varje ananas. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Ringla över romsirapen på ananasspetten och servera tillsammans med vaniljglass. 
 
Någon som tycker om tonen av chili i desserter? 
0 kommentarer

Kategorier: Efterrätter
Taggar: Ananasspett, Apelsin, Chili, Karamelliserad ananas, Romsirap, Spett, Vaniljglass