Risoni med ricotta, rostad pumpa & rosésallad

Vem håller med om att allt vi behöver denna dag är en stor skål med krämig risoni? 
 
Ah..det var så längesedan jag gjorde risoni och det har verkligen stört mig lite. Jag vet, jag vet..jag är väl den enda på denna jorden som lägger timmar på att fundera på olika smakkombinationer, konsistenser och rätter. Vad passar ihop, kan jag kombinera detta utan att det verkar konstigt? Jepp, sådana här frågor tacklas jag med ofta. 
 
Hehe, det är sant! Jag funderar ibland på vad tusen jag skulle fundera på om jag inte fick ut min kreativitet på detta viset. Jag undrar om jag ens hade kunnat låta bli..nja, det är tveksamt! 
 
Är man en matnörd som jag så är det helt enkelt på detta viset. Simon som bor ihop med mig skrattar för det mesta åt mig. Han förstår inte alls glädjen i detta. Konstig han är va? 
 
Han får skratta så mycket han vill åt mina konstiga tankar för det spelar ingen roll när jag fick höra hans uttrop vid matbordet över den här krämiga risonin med rostad pumpa & rosésallad. Yes, yes, yes! Jag har en gång tidigare lyckats göra en förträffligt god risoni som jag också delat med mig av här på bloggen. Kika in detta receptet om ni är nyfikna -> Krämig risoni med oreganokyckling, fetaost, oliver & tomater i vitlöksolja.
 
Vi åt den både varm och kall och kunde konstatera att det var lika gott båda två. 
 
Basen är risoni. Det som gör den krämig är en blandning av ricotta, rostad vitlök- och pumpa, parmesan och honung. Jag måste erkänna att jag gjorde själva krämen dagen innan risonin var tänkt att ätas. Jag älskar ju att förbereda mina middagar och i det här fallet tror jag att det bara gjorde smaken bättre. Vitlöken som rostas blir nedtonad i smaken men får en härlig sötma. När den fått ligga och "gotta" sig i krämen tillsammans med pumpan, parmesanen och honungen, blev det en fullträff. 
 
Åtminstone om ni frågar mig!
 
Hur jag skulle presentera denna simpla idé av en krämig risoni var för mig först en gåta. Jag menar, hur skulle jag få det snyggt och attraktivt för er att tycka om det? 
 
Jag insåg att jag behövde lite färg och något som bröt av smaken litegrann. Att det blev rosésallad var bara en slump. Jag antar att det först var för att jag tycker den är så vacker men sen insåg jag att den lite beska tonen som salladsbladet har bara gjorde sig bra i kombination av de andra smakerna. 
 
Hur som helst är jag något stolt över denna fantastiskt goda risonin. Den är helt egenkomponerad och lagad med kärlek. 
 
Risoni med ricotta, rostad pumpa & rosésallad 
4 portioner 
 
1 butternut pumpa 
1 hel vitlök 
500 g ricotta 
1 tsk flytande honung 
0,5 dl riven parmesan + mer till servering 
3 dl okokt risoni 
Salt & peppar 
Chiliflakes, valfritt 
Rosésallad
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Skala och dela pumpan i mindre bitar. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Skär av toppen på vitlöken och lägg den också på plåten insvept i folie.
 
Ugnsbaka pumpan tills den är mjuk, i cirka 30 minuter. 
 
Koka risonin enligt ansvisningarna på paketen. Gör under tiden ricottasmeten. 
 
Mät upp ricotta, honung och parmesan i en bunke. Vispa samman med hjälp av elvisp. Mosa pumpan på bakplåtspappret. Tryck ut vitlöksklyftorna från skalet och mosa dem också. Blanda samman med pumpan.
 
Häll pumpamoset ner i ricottasmeten. Vispa samman ordentligt så att allt blandar sig väl. Smaka av med salt, peppar och chiliflakes.
 
Vänd ner den nykokta risonin med hjälp av en slickepot. Se till att all risonin blir täckt av ricottasmeten.
 
SERVERA SÅ HÄR:
 
Fördela ut risonin i skålar och dekorera med rosésallad och riven parmesanost. 
 
Ge mig en skål av den här nu, tack!