Sötpotatisrösti med grönt äpple & knaperstekt pancetta

Jag har fastnat för sötpotatis!
 
Jag märker att flera recept jag publicerar här på bloggen innehåller sötpotatis. Jag får be om ursäkt men jag kan inte hjälpa det. Jag är frälst och tycker att sötpotatis är en av de godaste råvarorna just nu. 
 
Jag hoppas att några av er känner likadant och inte misstycker allt för mycket. Jag försöker vara duktig på att variera mig för att ni ska få en blandning av olika saker men ibland trillar jag tillbaka på det jag har fastnat på just då. 
 
Är ni likadana hemma? När ni fastnat för något som är gott så äter man det om och om igen tills man tröttnat och byter? 
 
Det bästa med mig är att jag testar på att göra olika varianter på råvarorna jag fastnat för. Dagens recept kom till när jag lurade på vad som kunde vara ett gott tillbehör till kött, kyckling eller fisk. 
 
När jag frågar Simon vad han vill äta till middag får jag ofta svaret, KÖTT. Okej jag fattar, han gillar kött men det är ju inte hela måltiden?! 
 
Så då får jag sköta resten med att komma på trevliga tillbehör att servera till. Vilket är en utmaning jag älskar såklart. 
 
Detta recept kan man dock äta utan kött, kyckling eller fisk. Det är komplett i sig eftersom jag har strött knaperstekt pancetta och pumpakärnor ovanpå röstin. Så smart idé. 
 
Alltså tänk er den söta potatisen. Den behöver brytas av mot något salt och vad passar inte bättre än knaperstekt pancetta då? Ah..så gott. 
 
Jag lyxade till min rösti och lekte lite med smakerna och tillsatte även grönt äpple till smeten. Friskt och lite syrligt. Gott! 
 
Pumpakärnorna tillför en härlig smak och tuggmotstånd som bara måste inkluderas. Hur som helst blev jag mycket nöjd med smakkombinationerna här. Helt klart värt att testas om man älskar sötpotatis lika mycket som jag :)
 
Sötpotatisrösti med grönt äpple & knaperstekt pancetta 
12 stycken 
 
2 stycken sötpotatisar 
1 stort grönt äpple 
1 stort ägg 
0,5 dl mjöl 
2 skivade salladslökar 
Salt & peppar 
 
80 g pancetta 
2 msk pumpakärnor 
 
Smör eller olja att steka i 
 
Skala och riv sötpotatisen och äpplet. Lägg det i en bunke och salta och peppra. Häll ner salladslöken. Pudra över mjölet och arbeta in det i potatisen med händerna. Vispa upp ägget i en liten skål och häll sedan ner det till blandningen. Rör om och se till att allt blandat sig väl. 
 
Hetta upp ett plättjärn eller en stekpanna. Häll ner smör eller olja. Forma smeten till 12 stycken plättar och stek dem i omgångar. Tänk på att steka dem minst i 4 minuter på varje sida. Om du är för snabb trillar de lätt sönder. 
 
Hetta upp en annan stekpanna och torrosta pumpakärnorna tills de är gyllene. Lägg i en skål. Ställ tillbaka stekpannan och häll ner pancettan. Stek den tills den fått en krispig yta. Rör ner pancettan till pumpakärnorna. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Servera röstin med pancettan och pumpakärnorna. Detta kan ätas som det är tillsammans med en krispig grönsallad och en kall sås eller som ett tillbehör till kyckling, kött eller fisk. 
 
Är ni duktiga på att komma på roliga tillbehör till ert kött?
#1 - - Mattias:

Tack för ett bra recept!

Svar: Tusen tack för denna feedbacken Mattias! Det gör mig så glad :)
Alicia Hedlund