Baklavapaj med honungssirap

Oh my gosh. Denna pajen är gudomlig! 
 
Det är fredag! Äntligen! Som jag längtar redan på måndagmorgon efter fredagen. Nu är det bara den här dagen också som ska tas igenom och sedan är det helg. Lovely! 
 
Ni kanske har märkt att jag försöker låta varje fredag här på bloggen gå i det söta spåret? Jag tycker nämligen att det passar oss finemang att varje vecka avsluta med något riktigt gott för själen. Vad tycker ni? 
 
Jag vet inte vad ni skulle vilja se mer av här, men om ni har önskemål är det bara att skriva till mig. Det skulle jag bara tycka vara roligt. 
 
Idag hörrni har jag återigen blivit inspirerad av Mellanöstern. Ni minns min härliga Baba ganoush? Ah..jag är helt såld på den här matkulturen och vill bara göra fler och fler recept med dem i tankarna. Jag hoppas ni gillar det lika mycket som jag. 
 
Originalet av baklava görs inte på samma sätt som jag har gjort den. Jag har nämligen gjort den i pajform för att det skulle gå snabbare. Annars lägger man ut ett lager av filodeg, sedan strör man på fyllning och lägger ett lager filodeg igen där på. Detta upprepas till man fått en bakelse. 
 
Här tog jag filodegsarken och la omlott i ett lager i botten på en pajform. Sedan fyllde jag skalet med hela fyllningen och gräddade. Enkelt men minst lika gott! 
 
Där jag jobbar i Göteborg ligger det ett helt fantastiskt café där de enbart säljer mat och fika med inspiration från Mellanöstern. Pirogerna de gör går inte att skoja bort, de är sannerligen helt fantastiska. Speciellt de med spenat och fetaost tycker jag. 
 
Förutom goda piroger så säljer de också baklava. I små portionsbitar har de skurit baklavan i och varenda gång jag går förbi och ser detta blir jag så sugen. 
 
Jag menar, tänk er själva...en frasig filodeg möter en härlig nötfyllning som är kryddad med lite kanel. På toppen av hela bakverket ringlas det över en sirap. Ohlala. Mer behövs inte sägas för att ni ska förstå hur mycket jag älskar detta bakverk! 
 
Sirapen kan man göra på många olika vis. Men ingredienserna som kännertecknar den är honung, socker, kryddor och rosenvatten. Även orangeblossom har förekommit har jag sätt. Jag hade så gärna testat att krydda med antingen rosenvatten eller orangeblossom men har inte hittat det i affären än. Jag får leta lite till så lovar jag dela med mig av recept med det i. Verkar så spännande!
 
Jag har istället sjudit samman en sirap gjord på honung, vatten, vanilj och flingsalt. Just för att få det söta och salta att bryta av mot nötfyllningen. Det var verkligen så gott och jag blev nöjd med resultatet. 
 
Vad säger ni? Är ni redo för fredagsmys med baklava och någon du tycker om? Det hoppas jag!
 
Baklavapaj med honungssirap 
 
Baklava 
11 filodegsark - ca 200 g 
Flytande smör att pensla med
 
Fyllning 
 
2 dl pistagenötter 
3 dl valnötter 
1,5 dl farinsocker 
1 tsk kanel 
75 g smör 
1 ägg 
Flingsalt 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Smält smöret och ställ åt sidan så länge. 
Finhacka nötterna och lägg dem i en bunke. Rör ner det smälta smöret, farinsocker och kanel. Knäck i ägget och blanda samman till en smet. Rör tillsist ner en nypa flingsalt. 
 
Rulla ut filodegsarken framför dig. Lägg dem omlott varandra i en pajform. Se till att filodegen hänger ut från kanten. Ta kanterna som hänger utanför och vik dem lite in mot pajen så du får en fin kant. 
 
Häll fyllningen i pajskalet och pensla därefter kanterna med smör. 
 
Ugnsbaka pajen i 15 minuter eller tills filodegen fått en gyllene färg och krispig utsida. 
 
Honungssirap 
 
3/4 dl honung 
1 dl vatten 
En nypa flingsalt 
1 tsk vaniljpulver 
 
Mät upp honung, vatten och vaniljpulver i en kastrull. Låt det koka upp och sjud sedan tills det tjocknar och får en sirapsliknande konsistens. Rör ner flingsalt det sista du gör. 
 
Du behöver också: 
Turkisk yoghurt 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Servera pajen med en klick turkisk yoghurt och honungssirap. 
 
Att servera den med en klick yoghurt var det bästa! 
En kommentar

Kategorier: Efterrätter
Taggar: Baklava, Filodeg, Honungssirap, Paj, Pistagenötter, Valnötter

#1 - - Ofelia Strömberg :

Åh detta ska jag göra på söndag när baklava-tokiga pappa kommer på middag!! Tack! ♥

Svar: Vad roligt! Detta gjorde mig så glad att läsa :) Hoppas du blir nöjd med receptet. <3
Alicia Hedlund