Blomkålsris med svarta bönor, mango, basilika & fetaost

Vad är nyttig mat för er? 
 
Efter jul och nyår är det många som vill få en fräsch start på det nya året. För vissa kanske det innebär personliga mål som att börja planera mer, ta hand mer om sig själv eller kanske bara något enkelt som att bli bättre på att höra av sig till en vän. 
 
Jag har aldrig tyckt om nyårslöften. Kanske är det för att jag tycker det är så svårt att hålla dem? Oftast om jag ska ge mig själv ett löfte är det inget löfte som är enkelt att hålla alltid, hela tiden. Men jag tänker att det är helt normalt eftersom oftast ger man sig själv dem löfterna som är svåra att hålla just för att man vill klara dem. Därför misslyckas man också lättare med dem. 
 
Fast om man går utanför sitt löfte någon gång ibland behöver inte det vara ett misslyckande om ni frågar mig. Man är ju trots allt mänsklig och ibland blir det inte som man tänkt sig. Eller hur? 
 
Jag har märkt att människorna runt omkring mig pratar om att deras nyårslöfte är att äta nyttig mat. Jag hör det av vänner och i lunchrummet på jobbet. Det är inte ovanligt att jag får en fråga om vilken diet jag tycker fungerar bäst.
 
Vet ni vad som gör mig så ledsen? Det är att jag förstår att det är många som inte ser nyttig mat på samma sätt som jag. Jag tycker därför att det ofta blir svårt att bemöta frågorna som kommer då jag helst bara vill säga att vi ser det på så olika sätt. Det är ofta inget motparten vill höra och därför blir det inte heller en bra konversation. 
 
Vad är nyttig mat för er?
 
Jag förstår att vi alla har olika målsättningar. Vissa kanske behöver gå ner i vikt och andra behöver gå upp i vikt. Jag som arbetar med hälsa och har läst 3 års studier på Universitetet om kostens påverkan på kroppen och vad som händer med allt vi stoppar i oss, ser det som sagt annorlunda än många andra. 
 
För mig är inte nyttig mat att äta så få kalorier som möjligt. Jag är inte rädd för kolhydrater, protein eller fett. Det är viktiga näringsgivande komponenter som får oss att överleva varje dag. 
 
Det finns både bra och dåliga livsmedelsval idag. I affären finns det många fällor man ska undvika. Jag som har kunskapen och vet hur jag ska läsa på förpackningar och vet vilka produkter som är bra och mindre bra känner mig trygg i det. Jag väljer mina strider och låter även min själ få matas med godsaker, vilket ni också ser här på bloggen. 
 
För mig att äta nyttig är att se till att jag äter en varierad kost i form av grönsaker, frukt, fisk och kött. Köttet försöker jag variera och jag undviker att äta rött kött för ofta. Jag äter processat kött ytterst sällan men ibland händer det att det blir vid flera tillfällen. Under en vecka är det viktigt för mig att jag har ätit en blandning av både fisk, kött och grönsaker. En frukt om dagen eller en hög med bär i frukostskålen ser jag också till att ha. 
 
Till mina middagar blandar jag mellan fullkornsris, jasminris, quinoa, couscous, pasta, polenta, potatis och rotfrukter. Ibland kan en större del vara av pasta och en mindre del av det andra. Men det är inte heller så att jag måste ha något av dessa kolhydratkällorna på tallriken. Jag kan också bara låta måltiden vara fullproppad med frukt och grönt.
 
Eller som idag. Frukt, grönsaker och baljväxter. Hur låter den kombinationen?
 
Jag skulle säga att den här skålen är fullproppad med vitaminer och mineraler. Grunden är riven blomkål som blandats med sesamolja, citronsaft, salt och peppar. Jag vill verkligen rekommendera sesamoljan eftersom den ger så god smak till det hela. 
 
Därefter har jag blandat ner svarta bönor, färsk mango, färsk basilika, salladslök, majs och smulad fetaost. På toppen ligger det skivad avokado och färsk chili. Det här mina vänner var sannerligen en härlig middag fullproppad med många av de sakerna jag älskar. 
 
Idag äter jag en sådan här skål. I morgon planerar jag mer att äta så HÄR. Balansen och variationen i livet är det viktigaste. Det är vad jag tror min kropp mår bäst av. 
 
Blomkålsris med svarta bönor, mango, basilika & fetaost 
4 portioner 
 
1 hel blomkål 
1 dl färsk basilika, hackad 
2 dl majskorn 
2 skivade salladslökar 
1 mango, skalad och delad i mindre bitar 
1 burk svarta bönor, ca 200 g 
2 msk sesamolja (alt vanlig olja) 
1 msk citronsaft 
Salt & peppar 
150 g smulad fetaost 
 
1-2 skivade avokado 
Röd chili, skivad 
Färsk basilika, att dekorera med 
 
Mixa eller riv blomkålen till ett fint ris. Lägg det i en skål och rör ner olja, citronsaft och hackad basilika. Se till att allt blandar sig väl. Salta och peppra och rör om igen. 
 
Vänd därefter ner majs, mango, salladslök och svarta bönor. Vänd till sist ner fetaost. 
 
Dekorera med skivad avokado, chili och färsk basilika. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Servera som det är och gärna tillsammans med en klick turkisk yoghurt och ett gott bröd för den hungrige!
 
Jag älskar alla färgerna i skålen, precis vad jag behöver vid den här årstiden!
#1 - - amanda:

ÅH! detta ska jag prova :D

Svar: Vad kul att du vill det! Hoppas du tycker om det lika mycket som jag :)
Alicia Hedlund