Köttgryta med vitt vin, timjan & smörstekt svamp

+ kokt ris och en STOR klick gelé! 
 
Detta hörrni kan vara en av de mest uppskattade måltiderna jag gör till mig själv. Jag tror det är för att jag sällan nu för tiden gör grytor där det viktigaste tillbehöret är en stor klick gelé. Alltså jissus vad jag älskar svartvinbärsgelé.
 
När jag skulle laga mat en dag här hemma så var det just det jag var sugen på. En gryta med gelé till. Så det fick det bli helt enkelt!
 
Det får mig att tänka tillbaka till när mamma och pappa gjorde en härlig stek i ugnen när jag bodde hemma. Ni vet den traditionella söndagsmiddagen. Finns den kvar hos er? Det känns som att vi mer sällan gör sådana rätter. Eller har jag fel? 
 
Den här grytan är gjord på nötinnanlår som jag skurit i tunna skivor. För att köttet ska få en fin konsistens behöver den sjuda i buljong, färsk timjan och vitt vin i 30 minuter innan den är redo för att smaksättas med grädde, dijonsenap, honung och mer färsk timjan. 
 
Åtminstone så var det så jag gjorde för att få till en bra konsistens på köttet. Jag gillar att krydda en del och använde mycket dijonsenap och timjan i min gryta. Honungen kom dit för att vinet gav den syrliga smaken som jag ville stabilisera upp litegrann. 
 
I receptet har jag skrivit det minsta möjliga som jag tycker ni ska krydda med, men glöm inte att det är ni som är kockarna och justerar efter ert tycke och smak innan ni serverar grytan. Okej? 
 
Jag ÄLSKAR svamp och kunde inte låta bli att smörsteka kastanjechampinjoner och toppa grytan med. Den blev liksom fulländan då tycker jag. Men jag lät det vara en topping så att även ni som inte tycker om svamp har möjlighet att göra grytan. Bra va? 
 
Den här grytan är krämig och god men inte allt för mastig. Jag lät den huvudsakligen baseras på vin och buljong för att sedan mjuka till smakerna med lite grädde på slutet. För att göra såsen tjockare redde jag den med maizena precis innan servering. Perfekt!
 
Den är precis så trygg i smakerna som jag ville att den skulle vara. Vilket fick mig tillbaka till när jag var liten och serverades köttgryta med gelé. För vad ni än säger så kan ni inte ta ifrån mig att man måste ha gelé till en sådan här gryta. Det bara kan ni inte! Jag hoppas ni känner samma sug som jag efter en härlig gryta med kokt ris och gelé.
 
Köttgryta med vitt vin, timjan & smörstekt svamp 
4 portioner 
 
ca 1 kg nötinnanlår 
1 gul lök 
2 vitlöksklyftor 
5 dl köttbuljong 
2 dl vitt vin 
2 dl grädde 
1 dl färsk timjan 
1-2 tsk dijonsenap 
1 tsk flytande honung 
Salt & peppar 
Maizena till redning 
 
250 g kastanjchampinjoner, halverade 
 
Skär köttet i strimlor. Finhacka löken och vitlöken. Hetta upp en gryta med en skvätt olja i. Börja med att fräsa köttet på hög värme. Salta och peppra. När köttet är brynt runt om plocka ur det från grytan och lägg i en bunke. 
 
Häll en ny skvätt olja i grytan och häll ner den hackade löken. Fräs tills den mjuknat och karamelliserats. Häll då ner köttet till grytan igen och fyll på med köttbuljong, vitt vin och timjan. Låt det koka upp och sänk därefter värmen. Låt grytan sjuda i 30 minuter. 
 
Fräs svampen i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. När svampen fått fin färg, ställ stekpannan åt sidan så länge. 
 
Efter grytan sjudit i 30 minuter häller du på grädde, dijonsenap (börja med 1 tsk och häll på mer om du tycker det behövs) och honung. Låt det koka upp igen och sänk sedan värmen och låt det sjuda i ytterligare 10 minuter. Red såsen med maizena och smaka av med mer kryddor efter tycke. 
 
Toppa grytan med svampen och mer färsk timjan. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Servera grytan tillsammans med ris och gelé. 
 
Precis vad jag behövde! 
#1 - - Madelein Larsson Wollnik:

Perfekt vintermat för köttätare :-) Man kanske byta ut mot något vegetariskt :)

Svar: Exakt! :) Ja absolut kan man det :)
Alicia Hedlund