Tiramisu med choklad, kahlua & vispad grädde

Kaffe i dessert? Det fungerade utmärkt!
 
Jag var lite skeptiskt till det här med att ha kaffet i desserten. Jag älskar ju förvisso kaffe men det är vid sidan om och inte som en smaksättare. Trodde jag..för när jag gjorde den här desserten häromdagen blev jag helt mållös. Varför har jag inte testat det här innan vad det enda jag förmådde mig att tänka! 
 
En tiramisu kan göras på så många olika sätt. Efter att ha efterforskat lite på nätet så insåg jag att det var bäst att jag gjorde min egna variant med smaker jag vet jag tycker om. 
 
Den klassiska kändes lite tråkig om jag får säga mitt. 
 
Så med andra visste jag att det var bäst att inkludera riklig mängd choklad i den hela. Kanske är det för att jag har fastnat helt för Fazer´s nya choklad, "Iced coffee & mudcake". Där choklad, kaffe och kladdkaka typ får mina smaklökar att kvittra av lycka. 
 
Med andra ord så fick det helt enkelt bli choklad och kaffe som skulle paras samman. Det kunde ju inte gå fel!
 
Men så är det ju det där med att man ska doppa kexen i en kaffe- och spritblandning...Jag har sett varianter på rom, amaretto, konjak, madeira...ja listan kan göras lång. Jag ville inte att spritsmaken skulle ta överhand och om sanningen skulle fram så var jag inte alls sugen på något av de här alternativen just då. 
 
Så efter att ha tittat i mitt barskåp och såg att jag hade kahlua kvar som jag använt tidigare i mina recept här på bloggen (kolla in denna pajen tillexempel...) och varit super nöjd med bestämde jag mig med en gång att det var den jag skulle blanda kaffet med. YESS. 
 
Nu ska jag komma till sak hörrni jag känner att jag svamlar en del här idag. Förlåt! 
 
Så. Jag gjorde alltså en tiramisu där jag doppade mina savoiardkex i en blandning av kaffe och kahlua. Detta varvade jag i ett glas tillsammans med en mascarponekräm smaksatt av choklad och kahlua. Jepp, ni läste helt rätt!! Ohlala!
 
Jag kan ju inte få nog av choklad så jag strödde över hackade chokladbitar också mellan lagrerna. Jag menar, visst kan man inte få för mycket av det?! 
 
Innan jag serverade den lät jag den sätta sig i kylskåpet i några timmar. Mina var i kylskåpet cirka 3 timmar men jag läste att 1 timme skulle räcka. Om ni har tid att göra den i förväg så blir de bara bättre ju längre de får "gotta" sig i kylskåpet tror jag. 
 
Innan servering toppade jag med pudrad kakao, vispad grädde och riven choklad. VOILA! En dessert helt i min smak! 
 
Tiramisu med choklad, kahlua & vispad grädde 
4 portioner 
 
250 g mascarpone 
2 msk florsocker 
1 dl mjölk 
100 g choklad 
3 msk kahlua 
 
100 g grovt hackad choklad 
 
2 dl starkt bryggt kaffe 
1 dl kahlua 
12 stycken savoiardikex
 
Smält 100 g choklad. Mät upp mascarpone, florsocker, mjölk och kahlua i en bunke. Vispa samman till en slät kräm med hjälp av elvisp. Häll ner den smälta chokladen och vispa tills allt blandar sig väl. 
 
Blanda 1 dl kahlua med det bryggda kaffet i ett glas. Dela alla savoiardikex på mitten. 
 
MONTERA SAMMAN SÅ HÄR: 
 
Ställ fram 4 stycken glas framför dig. Doppa 8 stycken kex, en i taget i kaffeblandningen och lägg 2 stycken i botten på varje glas. Klicka ut 1-2 msk av mascarponekrämen på kexen. Strö ut lite av den hackade chokladen ovanpå, men spara lite till nästa lager. 
 
Doppa resten av kexen i kaffeblandningen och fördela ut 4 stycken kex i varje glas. Klicka ut resten av mascarponekexen ovanpå. Strö ut resten av den hackade chokladen. Ställ in glasen i kylskåpet och låt dem sätta sig i minst 1 timme innan servering. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Garnering 
 
2 dl vispgrädde 
1 tsk vaniljsocker 
 
Kakao, att pudra över 
Hackad choklad
 
Vispa samman grädde med vaniljsocker. Förbered en spritspåse med den vispade grädden (det går bra att även klicka ut grädden på toppen sen).
 
Precis innan servering spritsa eller klicka ut grädden i varje glas. Pudra över lite kakao och strö ut resten av den hackade chokladen.
 
Servera och njut! 
 
Glöm inte tagga mina bilder med #aliciaskokbok på instagram om ni lägger ut dem där. Jag är så nyfiken på om någon gör mina recept! :)
#1 - - Katarina:

Mums, så gott!

Svar: Tusen tack Katarina! :)
Alicia Hedlund