Kanafeh, bakelse från Mellanöstern

Jag har testat något nytt! 
 
Att utforska matlagning och bakning från andra länder är så kul tycker jag! Det som gör det ibland lite svårt är att hitta ett bra recept som passar. Jag älskar att man enkelt kan söka på nätet och få fram recept men det är också svårt att veta om det är ett recept som faktiskt stämmer in på originalet. Hur ska jag veta som ska göra det för första gången? 
 
Eftersom jag har svårt för att ta första bästa recept jag hittar så lägger jag ner mycket tid på att söka runt på nätet. Ibland sliter jag mitt hår för att jag inte vet vilket recept jag borde utgå ifrån. Men oftast landar jag i att det blir ganska bra ändå. 
 
Vad jag skulle döpa detta bakverk till var också svårt då jag hittade flera olika stavelser beroende på om det kom från Turkiet, Grekland eller Iran. Men jag hittade en tjej som hade använt samma fyllning som jag och döpt sitt bakverk till Kanafeh. Så det gjorde helt enkelt jag också. 
 
Kanafeh är en bakelse jag smygtittat på många gånger i ett café här i Angered där jag jobbar. Det är ett bakverk från Mellanöstern och sedan jag gjorde debut med min Baklavapaj har jag drömt om bakverk från Mellanöstern..hehe. 
 
Jag tycker helt enkelt att de är fantastiska och så väldigt annorlunda från det jag är van vid. 
 
Är det någon av er som har hört talas om Kanafeh innan och har ni sett att Sevan säljer denna trådliknande deg i er affär? 
 
Låt mig berätta för er vad detta är för ett spännande bakverk. Som jag sa innan finns det flera olika stavelser beroende på vilket land som gör den och med det sagt varierar också fyllningen. 
 
Den trådliknande degen är densamma och den mjukas upp med hjälp av smält smör. Sen pressas hälften av degen ut i en form och den andra hälften sparas att användas på toppen. 
 
Där i mellan ska man sedan fylla med något. I min bakelse har jag fyllt med ricottaost. Det finns dem som fyller med en nötblandning, mozzarella eller en kräm gjord på mjölk. 
 
Hur som helst så har jag lagt ett lager av ricotta innan jag toppade med resten av degen. Detta får sedan ugnsbakas till gyllene och precis innan servering ringlas en hemkokt sirap, spetsad med lite citron, över och bakverket dekoreras med hackade pistagenötter. 
 
Jag kunde inte låta bli att njuta av detta bakverket tillsammans med en skopa vaniljglass. För mig kan det liksom aldrig bli för mycket. 
 
Kanafeh, bakelse från Mellanöstern 
cirka 16 bitar 
 
250 g smör
 
750 g ricotta 
 
Sirap med citron 
 
3 dl socker 
1,5 dl vatten 
0,5 msk citronsaft 
 
Hackade pistagenötter till servering 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Börja med att separera filodegstrådarna från varandra. Lägg dem i en ugnsform. Smält smöret och häll det ovanför trådarna. Rör om så att trådarna blir täckta i smöret. Plocka ut hälften av trådarna och lägg på en tallrik så länge. Pressa de trådarna som är kvar i ugnsformen hårt så att de ligger tätt packade. 
 
Ugnsbaka i 10 minuter och ta sedan ut formen. 
 
Fördela ut ricottan ovanpå bottnen i ett jämnt lager. Fördela därefter ut resten av trådarna ovanpå (om du tycker det blir för mycket filodeg anpassar du bara efter tycke). 
Sätt in formen i ugnen igen och baka tills trådarna är gyllene. Mellan 20-30 minuter. Koka under tiden samman sirapen. 
 
Mät upp socker och vatten i en kastrull. Låt det koka upp och sänk sedan värmen för att låta det sjuda tills det blivet en sirapsliknande konsistens. Mellan 5-10 minuter. Ställ åt sidan och häll ner citronsaft. 
 
När kakan är gyllene tar ut den ur ugnen och häll sirapen jämnt över. Låt den svalna helt innan du skär i den. Jag lät min svalna i kylskåpet innan jag skar upp den. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Skär kakan i rutor och dekorera varje med hackade pistagenötter. 
 
BONUS: Servera med vaniljglass och hemkokt sirap enligt recept ovan. 
 
Vågar ni testa något nytt?
En kommentar

Kategorier: Efterrätter, Kakor;
Taggar: Kadayif, Kanafeh, Knafeh, Mellanöstern, Pistagenötter, Recept, Ricottaost, Sevan, Sirap

#1 - - Anonym:

Vad coolt att du experimenterar med recept! Jag kommer från mellanöstern och Knefe är en av mina favoriter! Men den innehåller sjukt mycket socker i vanliga fall, din verkar vara så nyttig :)