Polentachips med morotstzatziki

Överraskande gott var detta! 
 
När mamma och pappa skulle komma på besök fick jag order om att göra några goda tillbehör till skaldjuren de hade med sig. Tankarna på mig gick igång direkt. Det är sannerligen inte svårt att sätta igång dem ska ni veta, hehe. 
 
Jag älskar utmaningar och när någon vill att jag ska skapa något gott till middagen. Så om ni har förslag och önskemål är jag väldigt lyhörd för dem. Det är bara att kommentera! 
 
Jag ville göra något annorlunda och eftersom polentachips har stått länge på min lista kände jag att det var dags att göra helt enkelt. 
 
Polentachips är ett utmärkt tillbehör och kan användas på buffébordet, som ett tapas tillbehör, eller varför inte som en av komponenterna av en måltid? 
 
Det är hur som helst väldigt enkelt att göra. Man kokar samman polentan precis som vanligt och för er som inte gjort det förut innebär det att man först kokar upp vatten och sedan vispar ner grynen. Detta får sjuda tills det tjocknat och därefter kan man smaksätta med kryddor. 
 
Jag smaksatte min polenta med buljong, parmesan och basilika. Mhhmm..underbart gott! När polentan har tjocknat häller man upp den i en form och ser till att det packar sig väl. Sedan får det helt enkelt stelna i kylskåpet. När det stelnat skär man dem i stavar, penslar med lite olja och ugnsbakar till gyllene. Så enkelt och vilket roligt alternativ tycker jag! 
 
Självfallet var jag tvungen att spåna på något man kunde servera till. Jag vet att båda mina föräldrar är väldigt förtjusta i tzatziki och ville därför göra något som liknade det. 
 
Vilket jag också gjorde fast i en ny skrud!
 
Istället för att blanda samman alla ingredienserna i min morotstzatziki så toppade jag istället vitlöksyoghurten med morötterna. 
 
Jag valde att fräsa morötterna i lite honung, paprika, salt och peppar. Då mjuknade dem och den söta smaken tillsammans med paprikapulvret blev perfekt. Detta bröt sedan av den syrliga vitlöksyoghurten alldeles perfekt om ni frågar mig. 
 
Mamma och pappa var faktiskt mycket imponerade över denna tzatziki och frågade flera gånger hur jag hade gjort. Så roligt när det uppskattas tycker jag! 
 
Nu hoppas jag att det uppskattas lika mycket av er och att någon där ute vågar prova detta recept. Jag lovar att ni inte kommer ångra er! 
 
Polentachips med morotstzatziki
2-4 portioner (som tillbehör) 
 
 
Polentachips 
 
5 dl grönsaksbuljong (vatten + 1 buljongtärning) 
2 dl polenta
80 g riven parmesan 
2 msk finhackad färsk eller fryst basilika 
En nypa salt 
Svartpeppar 
 
Olja att pensla med 
 
Börja med att koka upp vattnet med buljongtärningen. Vispa därefter ner polentan och sänk värmen på plattan. Låt det sjuda samman tills det tjocknat. Tar då bort kastrullen från plattan och rör ner basilika, parmesan samt salt och peppar. 
Förbered en form som är cirka 26x17 cm med bakplåtspapper. Häll ner den nykokta polentan och packa den hårt i formen. Låt den svalna helt innan du ställer in ugnsformen i kylskåpet för att stelna där. Låt den stå svalt mellan 1-2 timmar innan du skär i den. 
 
Sätt ugnen på 200 grader när det är dags att ugnsbaka dem. 
 
Förbered en plåt med bakplåtspapper. Skär polentan i stavar. Lägg dem på bakplåtspappret och pensla dem med olja. Ugnsbaka dem tills de är gyllene, i cirka 20 minuter. 
 
Morotstzatziki 
 
2 morötter, finrivna 
1 msk olja 
0,5 tsk paprikapulver 
1 msk flytande honung 
Salt & peppar 
 
Sesamfrön till dekoration 
 
Fräs de rivna morötterna i en stekpanna tillsammans med olja, paprikapulver, honung, salt och peppar. När moroten mjuknat något, ställ stekpannan åt sidan för att svalna. 
 
Vitlöksyoghurt 
 
3 dl naturell yoghurt eller créme fraiche 
En skvätt citronsaft (efter smak) 
2 pressade vitlöksklyftor 
Salt & peppar 
 
Blanda samman alla ingredienserna. Smaka av och justera kryddor om du behöver. 
 
MONTERA SAMMAN SÅ HÄR: 
 
Bred ut vitlöksyoghurten på en tallrik. Toppa med morotsfräset och dekorera sedan med sesamfrön. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Servera morotstzatzikin tillsammans med polentachipsen. 
 
Älskar't!
#1 - - Linnéa - The Hungry Gosling:

Åh vad det ser gott ut! :)

Svar: Tusen tack Linnéa! :)
Alicia Hedlund