Rotsellerigratäng med fetaost, rosmarin & hasselnötter

Äter ni era rotfrukter? 
 
Hej på er! Idag kommer allt handla om den här goda rotsellerigratängen. Ingen av er har missat bristen på sallad i affärerna? Grödorna har frusit och kylan har gjort att det inte funnits samma möjlighet att odla sallad. När jag såg detta och först blev besviken att jag inte kunde handla hem min vanliga salladspåse fick jag helt enkelt tänka om. 
 
Jag gick runt i grönsaksdisken på Ica och fastnade vid rotsellerin. Om nu inte salladsbladen finns så får jag istället äta av det underbara som det finns gott om. Eller hur?
 
Så jag skapade oss ett recept med rotselleri. Ett riktigt höjdarrecept om ni frågar mig! 
 
Rotsellerin har en ganska så kraftig smak men om man tillagar den rätt tycker jag att den är riktigt god. För att man ska uppskatta de rotfrukter vi har i affären är det viktigt att göra något bra av dem hemma. Jag vet att många är duktiga på att blanda ner rotfrukter som exempelvis morot i vanliga rätter som köttfärsås. Man kanske också fyller sina grytor med rotfrukter för att inte enbart använda kött. 
 
Det är ju kanon tycker jag, men ibland förtjänar rotfrukter att själva stå i rampljuset. Det fick sannerligen rotsellerin göra i detta receptet.
 
Jag har kombinerat rotsellerins naturliga söta kraftiga smak med en fetaostkräm. Fetaostkrämen är smaksatt med rosmarin och blir verkligen en perfekt kombination ihop med rotsellerin. 
 
Jag har med andra ord varvat rotselleri, som jag ugnsbakat mjuk innan, med fetaostkräm och lite flytande honung. Jag har byggt samman det precis som när man gör lasagne och skapat en så härlig gratäng av det hela. 
 
På toppen vanlde jag att strö över hackade hasselnötter. För tuggmotståndet men också för att den nötiga smaken bara är så god till det mesta. Håller ni med mig?För mig är det alltid ett säkert kort att tillsätta nötter till maten då det alltid ger en god smak till maten. 
 
För er som vågar testa något nytt och inte har tillagat rotselleri tidigare tycker jag definitivt borde göra det. Det kommer bli spännande och jag hoppas ni blir positivt överraskade på vad denna rotfrukt har att erbjuda! Låt den stå i rampljuset hemma hos er för en dag :) 
 
Rotsellerigratäng med fetaost, rosmarin & hasselnötter
4 portioner (som tillbehör)
 
1 rotselleri 
1 tsk rosmarin 
150 g fetaost 
100 g philadelphiaost 
Salt & peppar 
 
Flytande honung 
0,5 dl hackade hasselnötter eller annan nöt 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Skala rotsellerin och skär den i skivor. Fördela ut dem en och en på en bakplåtskläddplåt. Det kan behövas två stycken. Ugnsbaka rotsellerin i 15 minuter ta ut och låt svalna litegrann. 
 
Smula sönder fetaosten och blanda samman den till en kräm tillsammans med philadelphiaosten. Rör därefter ner rosmarin och smaka av med salt och peppar. 
 
Fördela ut ett lager av rotsellerin i en ugnsform eller stekpanna. Bred ett lager av fetaostkrämen ovanpå och ringla därefter över honung. Upprepa likadant tills rotselleriskivorna är slut. Strö tillsist över hackade hasselnötter och ringla över lite mer honung. 
 
Sätt tillbaka gratängen i ugnen och baka den tills den är gyllene och klar. I cirka 15-20 minuter till. 
 
Servera direkt! 
 
Ät som det är eller servera det som ett gott tillbehör. Det är lika gott vilket som!