Rustik äppelkaka med lemoncurd & smuldeg

Den här pajen är minst sagt fantastisk!
 
När jag skapar mina recept är det ofta utifrån människor jag tänker på som jag har i min närhet. Jag får inspiration att skapa något som jag vet att de hade älskat. 
 
Den här rustika äppelkakan med lemoncurd och smuldeg kom till när jag funderade på vad jag skulle vilja bjuda min fina farmor på till fika. 
 
Jag vet att hon hade nöjt sig med en vanlig äppelkaka men som ni vet...det gör knappast jag. Klart jag måste sätta min egna tvist på det! 
 
Jag var helt säker på att jag inte skulle stå ut med att enbart baka en äppelkaka. Jag vill gärna inte att kakor ska vara för torra. Hur känner ni för det? Jag vet att det är väldigt olika. Antingen så älskar man torra kakor eller så föredrar man de kladdiga varianter och jag tillhör helt klart det sistnämnda. 
 
Det bästa med denna kakan är att jag fick till båda delarna. Här finner ni en botten med rustika kanter som mer har samma karaktär som en torr kaka och ovanpå detta skal är det en krämig lemoncurd som både ger smak och saftighet. 
 
Alltså, hur bra låter inte detta?! 
 
Lemoncurden vispade jag snabbt samman i en lättare variant än vanligt på spisen. Jag tyckte att komponenterna tillsammans i den här kakan var tillräckligt mastiga och därför behövdes inte lemoncurden göras på smör. Därför kommer ni se ett annorlunda recept på lemoncurd här idag än vad ni kanske är vana vid. Den blir suverän att fylla kakan med och jag tycker faktiskt att den blir så god att den kan användas även som tillbehör på kexen eller om ni gjort nybakta scones. 
 
Så när ni har rört samman äppelkakssmeten och fyllt den i en pajform är det dags att lägga ett lager av lemoncurden ovanpå. Där i tryckte jag sedan ner skivade äpplen. Jag tyckte om att låta de vara skivade och inte i mindre bitar då de ger ett härligt tuggmotstånd och mer smak när man faktiskt känner av att de är där. 
 
Jag kände mig inte riktigt nöjd när jag väl hade lagt samman kakan. Det fattades något. Sen slog det mig att jag skulle kombinera det bästa av alla världar...nämligen både äppelkaka och smulpaj. Det kan ju inte bli fel tänkte jag! 
 
Jag hade faktiskt så rätt. Det blev mer än bra ska ni veta och den lätta smuldegen jag strödde ovanpå gav en härlig smak, ett fint utseende till kakan och så ett gott crunch. Det blev helt enkelt en äppelkaka och smulpaj i ett och som jag idag vill hylla lite extra.
 
Den här du farmor hade du älskat, det lovar jag! Om det inte vore för de 30 mil vi har i mellan oss hade jag kommit genast med kakan till dig..åh som jag önskar jag kunde det!
 
Rustik äppelkaka med lemoncurd & smuldeg 
1 pajform 
 
Lemoncurd 
 
0,75 dl citronsaft, cirka 1-2 citroner 
Citronzest från 1 citron 
5 msk socker 
1 ägg, rumstempererat 
0,5 tsk vaniljpulver 
 
Mät upp citronsaft, citronzest och socker i en kastrull. Låt det koka upp på spisen och sänk sedan värmen. Vispa upp ägget i en skål. Ställ kastrullen åt sidan och vispa sakta ner ägget. Ställ tillbaka kastrullen på plattan igen och fortsätt vispa, i cirka 1 minut till. 
 
När den börjat tjockna litegrann, ta bort från värmen och häll ner vaniljpulvret. Ställ åt sidan så länge. Konsistensen kommer vara rinnigare än vanlig lemoncurd, men så ska det vara för då är det enklare att hälla den i pajskalet sedan. 
 
Äppelkaka 
 
100 g rumstempererat smör 
1,5 dl socker 
1 tsk vaniljsocker 
2 ägg 
2 tsk bakpulver 
0,5 tsk salt 
4,5 dl mjöl 
4-5 stycken äppeln, skivade 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Vispa samman smör, socker och vanilj tills det blivit lätt och luftigt. Vispa då ner äggen, ett i taget. Vispa ytterligare 1 minut tills allt gått samman väl och blivit en krämig massa.
 
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Sikta ner detta till smörblandningen och vispa samman i ytterligare 1 minut till en lite tjockare smet.
 
Smöra en pajform. Häll ner smeten i pajformen och tryck ut den med lätt fuktade händer i formen. Häll lemoncurden ovanpå och fördela sedan ut de skivade äpplena i fyllningen.
 
Smuldeg
 
1,5 dl mjöl
0,75 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
75 g smält smör
 
Mät upp mjöl, socker, vanilj och kanel i en bunke. Häll ner smält smör och knåda samman till en smuldeg. Om degen känns för torr, tillsätt en skvätt vatten eller lite mer smält smör. 
 
Smula över degen på pajen. 
 
Ugnsbaka äppelkakan tills den blivit gyllene. I cirka 20-30 minuter. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Pudra över florsocker innan servering. Servera med vaniljsås eller glass. 
 
Ah..ser ni på bilden vad det är jag försöker säga. Allt gott i ett, underbart!